Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California

    HELP overclocking 820 & P5WD2 doesn't work

    I have had this same problem from the DAY I put this thing together and I still can't figure out the problem

    HELP!!

    Setup:

    P5WD2-Premium (latest bios)
    Intel 820 D
    BFG 6600GT OC
    Win2K

    I have stripped my computer to bare bones. In fact the motherboard isn't even in a case (that's another issue for another thread).

    Whenever I overclock this board to ANYTHING OTHER THAN STOCK, about 60% of the games as well as apps like 3DMark06 DO NOT WORK RIGHT

    What happens is when I run a game such as FarCry or GTA VC, the graphics run extremely jerky - making them impossible to play! Remember this is only if I set the FSB to anything other than the stock 200. I have set the PCI Mode to 100, and PCI Freq to 33.3 like some have suggested, but it didn't help.

    The ONLY way I am able to play anything if my system is overclocked is to launch the game, alt-tab, and set the affinity to a single core. That's the only way.

    I even tried a brand spanking new Gigabyte 6600GT and it does the same thing so I know it has something to do with either the CPU or motherboard.

    I really need some help solving this problem once and for all. My next step is probably going to be swapping out CPU's but I want other peoples opinions first.

    Thanks.

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

  2. #2
    Member proth's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    In your mirror
    I woulda bet it was the video but you changed that so maybe your CPU is getting too hot and it's throttling back. I would have thought the frame rate would have gone down but not jerkey. Have you tried the latest versions or DirectX?
    PROTH, CONTACT KRAG ASAP, YOU DECIDED TO TRADE OUTSIDE THE CLASSIFIEDS AND YOU HAVE ANOTHER MEMBERS HARDWARE YOU VOLT-MODDED AND NEVER RETURNED TO HIM. BE A GOOD IDEA TO CONTACT KRAG BEFORE WE MAKE THIS A TROLL SITUATION-FORUM STAFF

  3. #3
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California
    I'm running DirectX 9.0c. I also have Forceware 83.05, but I've tried at least 6 versions and it doesn't make any difference.

    The video card is not overclocked at all.

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

  4. #4
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California
    The CPU is nice and cool (around 45C) and the video card temps are in the mid 50's so I don't think it's a throttling problem. I'm thinking either mb or cpu and leaning more toward mb.

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

  5. #5
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California
    Ok, I did it... I swapped the 820 for a 640 and o/ced it to 4.0ghz. The games ran as smooth as silk. So it's pretty much linked to the dual core which I already knew since I had to set the affinity to get them to work right.

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

  6. #6
    Inactive Moderator larva's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Maybe Win2K?
    Home Rig - cod2 tool--------------------------------------------------------------------------------School Rig - work tool
    CPU P4 561 @ 220fsb/4GHz------------------------------------------------------------------------CPU P4 506 @ 200fsb/4GHz
    MB Abit AG8-V Video EVGA 7800GT-----------------------------------------------------------------MB Abit AS8-V Video EVGA GF 6200
    Memory 4x512MB BH5 - DDR440-2,2,2,5------------------------------------------------------Memory 2x512MB Corsair VS400-2.5,3,3,8
    Cooling Scythe Ninja w/103cfm 120x38mm Sanyo-------------------------------------------Cooling Arctic Cooling Freezer 4 w/Intel 92mm fan
    Sound SoundBastid Live Case AMS gTower PS TPII-480----------------------------------Sound Integrated audio Case Antec SLK1650 PS SP2-350
    Storage 74GB Raptor - 2x200GB Samsung - LG4167b DVD-RW------------------------Storage 2x160GB Hitachi SATA - LG4163b DVD-RW - 250MB Zip
    Display Dell 2005FPW 20" widescreen LCD Printer - Canon i9900
    ---------------Display Viewsonic VX2025 20" widescreen LCD Printer - Canon i860

  7. #7
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California
    Off I go to install a dual boot W2K / XP setup. I'll let you know.

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

  8. #8
    Member steveeb's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    S. California
    Well, it appears that larva hit the nail on the head. I had tried EVERYTHING except changing the OS. Upon larva's advice, I quickly installed (dual boot) XP home (I've had a copy for years just never used it) and ran windows update a few times to get it to SP2. I installed BF2 and fired it up... SMOOTH AS SILK!!

    So after all that, it was Windows 2000 Pro that was giving me the problems. Next I need to wipe my drive clean and start over with a fresh copy (I'll be getting XP Pro). When that happens, all should be fine.

    Thanks Larva for your help!

    DESKTOP: P5WD2-P D820 SI-120 4GB DDR2-800 REAPERS 6600GT OC x2 7200.10 400GB RAID0 ST56ZF G7 P180
    LAPTOP: T7300 2GB 8600M GT 15.4 WSXGA+ 250GB

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •