Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Registered
    Join Date
    May 2005

    Dell Inspiron 8200 Startup Problem

    Hi, i own a Dell Inspiron 8200 laptop and it has died on me recently due to overheating. The symptoms were that you would boot into windows and minutes after booting up the system would freeze completly and you would have to restart. However when you restart, the laptop doesn't even post and all that happens is the caps lock light blinks 10 times then powers down and every time you turn it on, it does the blinking thing. The screen doesn't even turn on either. Once I let it cool down, it will load into windows and the problem starts all over again. I've done some research and have found that the only way that people have fixed this issue was to send it to Dell, however my laptop is out of warrenty and the cost to repair a 4 - 5 year old laptop would be the same as buying a new one.

    From what i've learned, people have said that the "power chips" need replacing, and another person said that sometimes the DC power card in the laptop that attaches the motherboard sometimes burns out and causes problems. I was wondering wether someone had a more definite answer to this problem. I've gone through all the standard trouble shooting, removing the laptop memory, putting one in at a time, swapping it for the other, resetting the heat sync, etc.

    Laptop Specs
    Windows XP Professional
    1.8Ghz Pentium 4 M
    1x128Mb standard memory
    1x512Mb Generic memory
    40Gb hd
    CDRW
    32Mb NVidia GeForce 440 Go

    Thanks.

  2. #2
    are the fans still spinning? have you tried it without the generic memory ?
    Anyone need meat?

  3. #3
    Senior Member outhouse's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Auburn California
    you need too take out the fans and heatsinks and blow them off/clean and use some as5 on the cpu/gpu a dell 5100 i had was completly blocked after cleaning it was 10-20C cooler some dell models are know for this as well as shutting down. its an easy 10 minute job.

    if that fails try running just one memory dimm trying to find a problem there.

    get back with us
    GOODLUCK! p3 1g@1285 abit VH6-2 512,133corsair, lapped,ducted Gladiator radioshack compound gf3 ti 200 171FSB 2.10CV generic 10G 7200rpm hard drive xp\pro tdk 32x10x40 cdrw [2 years at 2.10]

    p4 3.2e @ 4087, abit ic7-g, 1g corsair 4000 1to1 2x512, antec500w ps,lapped 3.2e, as5, bie, rbx ,maze 4 ,chip an gpu
    leadtek 6800 U, 3dmark03 15,009 488/1.25 160 hd, tdk 32/10/40

    XPS170 2g/cpu 2g/ram 60g/7200 rpm hd 7800gtx

    8400@4g. 680i EVGA blackpearl. 4G ballistic 800mhz. RBX and inovatech NB. DDC BIX EVGA GTX260sc

    4790K @ 4.8, Z87 EVGA FTW. 8g Corsair vengance pro, EK cpu and waterblocks. DDC. 240x2 120x1, EVGA 780TI SLI

  4. #4
    Registered
    Join Date
    May 2005
    I've tried without the generic memory, and the fans worked the last time i checked. A bit noisy, but still worked.

  5. #5
    Senior Member outhouse's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Auburn California
    you still need to take the heatsinks out to clean atleast verify its not full of lint/dust
    GOODLUCK! p3 1g@1285 abit VH6-2 512,133corsair, lapped,ducted Gladiator radioshack compound gf3 ti 200 171FSB 2.10CV generic 10G 7200rpm hard drive xp\pro tdk 32x10x40 cdrw [2 years at 2.10]

    p4 3.2e @ 4087, abit ic7-g, 1g corsair 4000 1to1 2x512, antec500w ps,lapped 3.2e, as5, bie, rbx ,maze 4 ,chip an gpu
    leadtek 6800 U, 3dmark03 15,009 488/1.25 160 hd, tdk 32/10/40

    XPS170 2g/cpu 2g/ram 60g/7200 rpm hd 7800gtx

    8400@4g. 680i EVGA blackpearl. 4G ballistic 800mhz. RBX and inovatech NB. DDC BIX EVGA GTX260sc

    4790K @ 4.8, Z87 EVGA FTW. 8g Corsair vengance pro, EK cpu and waterblocks. DDC. 240x2 120x1, EVGA 780TI SLI

  6. #6
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Quote Originally Posted by outhouse
    you still need to take the heatsinks out to clean atleast verify its not full of lint/dust
    I've already taken the laptop apart and cleaned it. Removed dust and all.

  7. #7
    Member NODES's Avatar
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Toronto
    Quote Originally Posted by Nemesis02
    I've already taken the laptop apart and cleaned it. Removed dust and all.

    are they all(fans) running?
    5 G H Z C L U B
    631 @ 5000 - 1.55v - Water cooled

    P5WD2 Premium, Ocz 5400 @ 4-4-4-8 @ 1.95v
    Swiftech Apogee/ 85 Caprice Heatercore/ Swiftwech MCW60/ Swiftech MCP600/ OCZ Powerstream 520/ BFG 6600GT OC- 4x WD 36gb Raptors (Raid-0) - All wrapped in a modified Antec P180


    Heatware: NODES

  8. #8
    So dell has a lot of $700 off of anything over $1400 deals lately, they also have other laptops starting at $450......
    Anyone need meat?

  9. #9
    Registered
    Join Date
    May 2005
    Quote Originally Posted by NODES
    are they all(fans) running?
    I don't think it gets to the point where it can turn on the fans. So no, the two fans in the back don't start up. The screen does not come on, hard drive doesn't spin up, nothing. As soon as i turn on the laptop, the caps lock like blinks 10 times then shuts off. It's doesn't even get past the post or anything.

    Quote Originally Posted by Lionsault_100
    So dell has a lot of $700 off of anything over $1400 deals lately, they also have other laptops starting at $450......
    I already have a new laptop, i would just like to get my old one working again rather than throwing it away.

  10. #10
    Member NODES's Avatar
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Toronto
    if u do decide to get rid of it, plz PM me
    5 G H Z C L U B
    631 @ 5000 - 1.55v - Water cooled

    P5WD2 Premium, Ocz 5400 @ 4-4-4-8 @ 1.95v
    Swiftech Apogee/ 85 Caprice Heatercore/ Swiftwech MCW60/ Swiftech MCP600/ OCZ Powerstream 520/ BFG 6600GT OC- 4x WD 36gb Raptors (Raid-0) - All wrapped in a modified Antec P180


    Heatware: NODES

  11. #11
    it looks like you will need a new motherboard for this
    Anyone need meat?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •