Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    All that is Man! RangerJoe's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Stillwater, Oklahoma
    Posts
    3,497

    Post WINXP Pro Problem: Anything involving explorer.exe loads SLOW

    This has been happening for a good week now, not really sure what could be connected to it, but here goes.

    No matter what I'm loading, whether it's the pop out box in start menu to show my drives in my computer (roll mouse over to expand), or just in general loading up my documents from my desktop, or opening containing folder through utorrent. Does not matter WHAT I'm trying to open up.

    When I have task manager and cpu usage open, it jumps from 0% to 11-15%, and the actual process of explorer.exe in the "processes" tab, jumps to the top of the list (under system idle process, but still makes a significant jump). Then of course it takes another 5 seconds JUST to open the thing.

    I am on xp pro, SP2, with all the newest updates (the useful ones at least). I had IE7 RC1 installed, but uninstalled a few days later, so I'm back to 6.x)

    What should I start looking at as far as problem areas? I formatted about 3 weeks ago, brand new install, on a 15k 8mb scsi drive. And it wasn't doing this when I first reinstalled. I only started a week or so ago (like I said).

    Thanks
    Q6600 @ 2.92ghz --- Asus Striker Extreme
    Lian Li V2000B---Corsair 620w PSU
    8gb DDR2 Patriot (4x2gb)---Samsung Spinpoint T 500gb
    Thermalright Ultra-120 eXtreme

    My name is actually Phillip.

  2. #2
    All that is Man! RangerJoe's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Stillwater, Oklahoma
    Posts
    3,497
    Does no one have any ideas about how to get this fixed? Or maybe an idea of the KB to look around for?
    Q6600 @ 2.92ghz --- Asus Striker Extreme
    Lian Li V2000B---Corsair 620w PSU
    8gb DDR2 Patriot (4x2gb)---Samsung Spinpoint T 500gb
    Thermalright Ultra-120 eXtreme

    My name is actually Phillip.

  3. #3
    Senior Member Avg's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    NY, Long island
    Posts
    4,503
    Have you tried system restore?

  4. #4
    Member AngelfireUk83's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    England
    Posts
    4,027
    Have you cleaned up an un-needed files with Disk Cleanup and defragged your HDD as well. The XP defragger is totally rubbish I use Diskeeper 9 Pro miles better miles faster also can do a boot-time defragger as well.
    OS: Windows 7 Ultimate 64bit SP1
    Board: Gigabyte Z68AP-D3 Rev.1 F8
    CPU: INTEL i7 2600k 3.40ghz (Stock)
    RAM: Crucial Ballistix Elite 8GB 1866mhz DDR3 (1600mhz@1.60v)
    OS Storage: Crucial 128GB M4 SSD (FW 040H)
    Spare Storage: Seagate 500GB 7,200rpm, Hitachi 1TB 7,200rpm (Back-Up HDD)
    GPU/Audio: HIS 7850 2GB GDDR5 PCI-E Card (OC: 920/1270)
    PSU: OCZ Fatality 750w Modular PSU
    Optical: LG GH24NS90 24x DVD-RW

  5. #5
    Senior Member shadowdr's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    nashville, tennesse U.S.A.
    Posts
    2,663
    Unless IE7 left some files, I would also look to the disk. Run CCleaner, do chkdsk and make sure no sectors need rewriting or reallocating.
    Gigabyte Z97X-UD5H
    I5 4690K
    2x2 gig Patriot 2x4 gig Ripjaws@ 8-8-8-24
    2x 128 Crucial M4 SSD for OS and one for Programs
    2x 640 WD Blacks for storage
    Rosewill Blackhawk case and Antec 750 New PS
    Corsair H100I cooling
    XFX 290
    JVC 32 inch LCD TV
    Windows 7 Pro X64

    Heat

  6. #6
    Member The_Jizzler's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    To the Moon
    Posts
    1,036
    do you have any networked drives mapped? i sometimes get lag as it tries to reconnect.

  7. #7
    All that is Man! RangerJoe's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Stillwater, Oklahoma
    Posts
    3,497
    I used to, but I unmapped it...
    Q6600 @ 2.92ghz --- Asus Striker Extreme
    Lian Li V2000B---Corsair 620w PSU
    8gb DDR2 Patriot (4x2gb)---Samsung Spinpoint T 500gb
    Thermalright Ultra-120 eXtreme

    My name is actually Phillip.

  8. #8
    orion456's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Canada
    Posts
    3,166
    Did you do a chkdsk /r to make sure you don't have bad sectors slowing down HD performance?
    -- W3570 @ 3.8 P6TD on Swiftech H20-220
    -- QX9650 P5K-E on Swiftech H20-220 water, ATI 3870, G.Skill PC 8500.



    The only thing for sure, is that nothing is for sure!

  9. #9
    All that is Man! RangerJoe's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Stillwater, Oklahoma
    Posts
    3,497
    Quote Originally Posted by orion456
    Did you do a chkdsk /r to make sure you don't have bad sectors slowing down HD performance?
    there was a problem with ultramon. I don't really know what the deal was, but as long as ultramon is closed, it works like normal
    Q6600 @ 2.92ghz --- Asus Striker Extreme
    Lian Li V2000B---Corsair 620w PSU
    8gb DDR2 Patriot (4x2gb)---Samsung Spinpoint T 500gb
    Thermalright Ultra-120 eXtreme

    My name is actually Phillip.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •