Results 1 to 19 of 19
  1. #1
    Member Mekks's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    New York

    quick burnin question!

    ok my cpu is 100% stable at 2743 305x9 1.45v (havent tryed less).

    at 310x9 1.45-1.55(2.8g my goal) it loads fine, runs prime fine but locksup/bsod in games after 20-30min

    so i know i can hit 2.8 with some burnin (atleast i hope)

    should i put the volts at 1.55 @ 2.8g and run cpuBurn (error watch off) program for 12 hours then see if it still has problems with games? or is there something else i should do to get it boosted up? temps seem fine, dont go over 50c at any point.
    CPU-----------------------Intel 2600k@4.6
    MOTHERBOARD---------Asus p8z68-v Pro/Gen 3
    MEMORY-----------------G.Skill (2 x 4GB) DDR3 2133Mhz
    COOLING----------------Corsair H100
    CASE---------------------Corsair 650D
    VIDEO--------------------Sapphire 7950 OC (1100/1575)
    MONITOR----------------BenQ FP241VW
    STORAGE----------------120GB Intel 520 (OS), 2x 64GB Super Talent Ultra Drive ME Raid 0 (Games), 1x WD Black 1TB (Storage)
    POWER------------------Corsair-850HX
    Heatware :beer:

  2. #2
    BSOD's are usually memory related. Check your RAM divider, voltage and timings.
    ][mmortal ]-[ero
    Heatware

  3. #3
    Team 32 Folding Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Crack the Skye
    Folding Profile Heatware Profile Rosetta Profile
    Or HT multi. I got random reboots/BSOD for having it at 1040.. so ANYTHING over 1000 is teh suck.
    Project Quick Bench
    i7 920 - P6T Deluxe V2 - 6gb XMS3 1600 - 2x GTX 460 1GB in SLI - Corsair AX 850
    HRT Music Streamer Pro > Rockhopper Beta 22 > HiFiMAN HE-500 / Sennheiser HD650
    Heatware

  4. #4
    Yea that is ture. What does the BSOD say? If it is a memory dump then what is causing the prob should be obvious .
    ][mmortal ]-[ero
    Heatware

  5. #5
    ASCII Moderator
    Overclockers.com Lead Editor

    splat's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Philly
    Author Profile
    I've never tried to burn in my cpu's because I'm too impatient for it, but I always understood the basic procedure to be carried out by leaving the cpu at stock mhz and then undervolting it. Then running cpu-burn for a few hours on and off for a week or more. basically training the cpu to use less voltage which could then lead to higher clocks.
    ______________________________/\/\__________________/\/\_____
    _______/\/\/\/\__/\/\/\/\____/\/\____/\/\/\______/\/\/\/\/\__
    ____/\/\/\/\____/\/\__/\/\__/\/\________/\/\______/\/\_______
    _________/\/\__/\/\/\/\____/\/\____/\/\/\/\______/\/\________
    __/\/\/\/\____/\/\________/\/\/\__/\/\/\/\/\____/\/\/\_______
    _____________/\/\___________
    once you clock you can't go stock
    [RHCSA, RHCE] || articles || folding stats || overclockers last.fm group


  6. #6
    People swear that CPUs burn in but it can't be proven. I've take CPUs up slowly, others I've slammed the accelerator and some I've done the stock then low volt then slightly above volt. Ultimately the chips did what they were going to do. You do have to consider that your bios changes internally as you tweek. This is why stuff goes nutts when you change procs or memory. As for the cpu changing there is little science to show it even being possible. If a cpu changed that quickly in a matter of days tp weeks then it would continue to deteriorate over the next few months. This was thought to e happening to overvolted P4s getting SNDs. Ram on the otherhand uses dielectrics for capacitors that store the information. There is some possiblity that ram burn in may occur that causes ram to slip into a state that it likes but thats a discussion for the memory forum.
    Main Rigs
    Developement -Phen2 1090T on Asus 870
    Fun -Callisto 555BE, Asus 990FX Sabortooth,ATI HD3870
    CDs, Labels, Printing etc- 5000BBE, GA790FX, Wintec 800 4G.HD2600XT
    Rendering Server- 4x Barcelona 8347s. Tyan S4980 Quad, 16G (2G Kingston per socket).
    Folding, Testing- Vista, Regor 265 X2 on Asus 880,
    dead- Phen2-940
    AM2, DFI790FX-M2R,Corsair-PC6400 CL4
    Theme Park Builder 3D The Game- Build-em and Ride-em.

  7. #7
    I am sceptical of the burn in process my self. Some claim that it gives results but it cannot be proven.
    ][mmortal ]-[ero
    Heatware

  8. #8
    Disabled
    Join Date
    May 2006
    Location
    Anywhere but there
    Author Profile
    I tend to think most of those results are just the AS setting up ...

  9. #9

    ||Console||'s Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Halifax, NS
    I have never bothered with a burn in , im always with in 100mhz of my final oc after a hour or so with a new cpu
    Asus z87-Plus
    4670k @ 4.7 ghz 1.35v 75deg C (water 120.3)
    Gskill Ripjaws (F3-17000CL11D-8GBXL) PC-2133 1.6v 11-11-11-30-1T
    Kingston 3x 120Gig SSD
    Evga 670gtx Sc 4gb
    Corsair Tx750 V2


    " If that Bong is filled with the right stuff you wouldn't give a damn how much noise the cooling system made lol" ViperJohn

  10. #10
    Member Mekks's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    New York
    ok well i think you all where right about the BSOD, i changed from 1t to 2t and it seems stable so far. and the best part, im only at 1.4v
    CPU-----------------------Intel 2600k@4.6
    MOTHERBOARD---------Asus p8z68-v Pro/Gen 3
    MEMORY-----------------G.Skill (2 x 4GB) DDR3 2133Mhz
    COOLING----------------Corsair H100
    CASE---------------------Corsair 650D
    VIDEO--------------------Sapphire 7950 OC (1100/1575)
    MONITOR----------------BenQ FP241VW
    STORAGE----------------120GB Intel 520 (OS), 2x 64GB Super Talent Ultra Drive ME Raid 0 (Games), 1x WD Black 1TB (Storage)
    POWER------------------Corsair-850HX
    Heatware :beer:

  11. #11
    Senior Head of Import Performance

    10 Year Badge
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Indianapolis, IN
    Author Profile Benching Profile Heatware Profile
    How many sticks of ram do you have? the DFIs are much more tolerant than ASUS boards of 1T, but at very high FSBs most boards still choke on 1T settings, if you have 4 sticks of ram you're garunteed to be stuck at 2T but im guessing from your sig you have 2x1gig, you could try more memory voltage or slacking other timings, but at that kind of FSB chances are you'll need 2T to get it to run.
    -Mike
    Main: i7 950, EVGA Classified, 3x4gb Ballistix, 4870x2 @ 852/1000, 2 x 120gb PNY Elite SSD, Auria EQ276W, EK Supreme HF/MCP655/Koolance 487x2/PA120.3, TX850
    HTPC: AMD X4 630 @ 3.1GHz, Prolimatech Samuel 17, M4A88T-M, 8GB DDR3 1333, HD5450, 240gb Samsung 840, 3TB WD Green, Ceton InifiniTV4, Silverstone ML03 case
    MBP Retina 13" - Haswell 2.8/8gb/512gb
    My Heat My Website

  12. #12
    Member
    Join Date
    Jan 2007
    also check the slots the rams in you've probably got em in the right slots but when i had 1 dimm in slot 1 and 1 dimm in slot 3 it wouldnt do 1t, but i moved it from dimm3 to dimm2 and it did 1t fine. bearing in mind my dual channel is set up as 1&2 3&4.

  13. #13
    Member Mekks's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    New York
    i have 2x 1gigs in slots 2/4 (orange ones). when i got the board, and when i updated bios i had a problem getting it to boot up. gave me the no ram error. took about 1hr each time switchin memory slots, power on power off to get it to boot. after it boots first time i never have a problem again untill i change bios.

    im running my memory at 254mhz 3-4-4-8 2t 2.8v (board drops about .05v from ddr after windows loads. as for all the other ram settings on the DFI board i have no idea what to set them at. i used the Gskill forum and a Mod posted ram settings for my ram and this board so thats what they are at. except for the t1.
    CPU-----------------------Intel 2600k@4.6
    MOTHERBOARD---------Asus p8z68-v Pro/Gen 3
    MEMORY-----------------G.Skill (2 x 4GB) DDR3 2133Mhz
    COOLING----------------Corsair H100
    CASE---------------------Corsair 650D
    VIDEO--------------------Sapphire 7950 OC (1100/1575)
    MONITOR----------------BenQ FP241VW
    STORAGE----------------120GB Intel 520 (OS), 2x 64GB Super Talent Ultra Drive ME Raid 0 (Games), 1x WD Black 1TB (Storage)
    POWER------------------Corsair-850HX
    Heatware :beer:

  14. #14
    Senior Head of Import Performance

    10 Year Badge
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Indianapolis, IN
    Author Profile Benching Profile Heatware Profile
    I'd still suspect 1t may still be pushing your luck. In future you might want to try booting with one stick in slot one, that seems to clear things up on some of the NF4 boards when you clear CMOS/reflash.
    -Mike
    Main: i7 950, EVGA Classified, 3x4gb Ballistix, 4870x2 @ 852/1000, 2 x 120gb PNY Elite SSD, Auria EQ276W, EK Supreme HF/MCP655/Koolance 487x2/PA120.3, TX850
    HTPC: AMD X4 630 @ 3.1GHz, Prolimatech Samuel 17, M4A88T-M, 8GB DDR3 1333, HD5450, 240gb Samsung 840, 3TB WD Green, Ceton InifiniTV4, Silverstone ML03 case
    MBP Retina 13" - Haswell 2.8/8gb/512gb
    My Heat My Website

  15. #15
    Member kbtat2's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    N.E. Ohio
    Have you tried a lower voltage on the ram? The reason I ask is because when I was trying to get a overclock on my ram I noticed that it seemed to do worse when I set the vdimm higher than 2.7.
    CPU: i7 930 @ 4.05 Ghz
    MB: Gigabyte X58-USB3
    Ram: GSkill DDR3-1333 3 x 2 Gb
    Video: MSI Cyclone GTX 460
    Sound: Audigy X-Fi Extreme Music
    Cooling: Modded MCP350, Swiftech Apogee GT CPU Block,
    MCR220 Rad, 2 x Panaflo 120mm High CFM fan
    PSU: Thermaltake Toughpower 750

    HEAT

  16. #16
    Member Mekks's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    New York
    sorry, was just installing vista x64. no i havent tryed lower ram volts. ill give that a try after i get all my drivers and stuff settlesd
    CPU-----------------------Intel 2600k@4.6
    MOTHERBOARD---------Asus p8z68-v Pro/Gen 3
    MEMORY-----------------G.Skill (2 x 4GB) DDR3 2133Mhz
    COOLING----------------Corsair H100
    CASE---------------------Corsair 650D
    VIDEO--------------------Sapphire 7950 OC (1100/1575)
    MONITOR----------------BenQ FP241VW
    STORAGE----------------120GB Intel 520 (OS), 2x 64GB Super Talent Ultra Drive ME Raid 0 (Games), 1x WD Black 1TB (Storage)
    POWER------------------Corsair-850HX
    Heatware :beer:

  17. #17
    Aren't the yellow slots the perfered slots on a DFI?
    ][mmortal ]-[ero
    Heatware

  18. #18
    ASCII Moderator
    Overclockers.com Lead Editor

    splat's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Philly
    Author Profile
    i think if you go above 2.7 then you should have active cooling on them. I know the spec sheet for my corsair xms sticks says they can run 2.75v, but I leave them at 2.7 and have 0 problems.
    ______________________________/\/\__________________/\/\_____
    _______/\/\/\/\__/\/\/\/\____/\/\____/\/\/\______/\/\/\/\/\__
    ____/\/\/\/\____/\/\__/\/\__/\/\________/\/\______/\/\_______
    _________/\/\__/\/\/\/\____/\/\____/\/\/\/\______/\/\________
    __/\/\/\/\____/\/\________/\/\/\__/\/\/\/\/\____/\/\/\_______
    _____________/\/\___________
    once you clock you can't go stock
    [RHCSA, RHCE] || articles || folding stats || overclockers last.fm group


  19. #19
    Quote Originally Posted by Serlant
    also check the slots the rams in you've probably got em in the right slots but when i had 1 dimm in slot 1 and 1 dimm in slot 3 it wouldnt do 1t, but i moved it from dimm3 to dimm2 and it did 1t fine. bearing in mind my dual channel is set up as 1&2 3&4.
    This is true because both dimms were on the same half of the controller causing latency issues with CMD requiring 2T. It will also keep you from tightening the RAS-CAS-etc Lats. As others have said, when you raise the memory divider or htt then 1T may not work above a certain frequency. Just run a lot of tests!
    Main Rigs
    Developement -Phen2 1090T on Asus 870
    Fun -Callisto 555BE, Asus 990FX Sabortooth,ATI HD3870
    CDs, Labels, Printing etc- 5000BBE, GA790FX, Wintec 800 4G.HD2600XT
    Rendering Server- 4x Barcelona 8347s. Tyan S4980 Quad, 16G (2G Kingston per socket).
    Folding, Testing- Vista, Regor 265 X2 on Asus 880,
    dead- Phen2-940
    AM2, DFI790FX-M2R,Corsair-PC6400 CL4
    Theme Park Builder 3D The Game- Build-em and Ride-em.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •