Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 22
  1. #1
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile

    E6750 @3.66 Orthos Stable, 3DM, Games suck

    I recently OC'd my proc to 3.66ghz and it passes a 24hr Orthos blend test. However, my 3dmark graphic scores dropped and games run crappy. I tried running the PCIe freq. at 101mhz but that didn't fix it. Any ideas?

    Edit: Ahah! CPUz says my x16 PCIe bus is running at x1! How the hell do I change it?
    Last edited by nightelph; 12-22-07 at 11:08 AM.
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  2. #2
    Member shard's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    You Should Make a Wish!
    I would say you should be able to change the PCI-E bus settings just in BIOS.
    Intel i5 2500k @ 4.6ghz
    X-Mystique DDL Surround Soundcard 7.1
    Harman Kardon AVR 135 | JBL E30 Pair | BIC F3 Center | Dayton Reference 12" 4cu ft box
    Gigabyte Z77-D3H
    G. Skill DD3 1600 8gb
    EVGA 670 GTX | Asus VE248H 24" Widescreen LCD
    Corsair 750TX 750w PSU

  3. #3
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    I actually didn't see a setting in the bios. I read that upping th PLL and NB voltages will help it back to x16. That worked (the pll and nb voltages are now maxed) but my 3DM score is still crap.
    I'm getting 10,800 overall. The cpu score has gone way up over stock, but the sm2 and sm3 scores have actually dropped!
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  4. #4
    Member Drinkyoghurt's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Eindhoven, The Netherlands
    is the PCI-E bus locked at 101mhz?

    is your card overheating?
    is your card plugged in fully?

    CPU:
    Intel i5-2500k 4.7ghz 1.34V - M0b0:Asrock P67 Pro3 Rev. B3 - Ram:Corsair XMS3 1600mhz 7-8-7-21 1.63V - Cooler: Thermalright Ultra 120 Extreme - Videocard:Sparkle GTX 260 216 core 55nm -
    14459 marks in 3Dmark06
    Reboot: "Don't argue with idiots. They bring you to their level and beat you with experience."
    rdrash:"I think Todd changes hardware more frequently then he changes his underpants."
    Join the benching team and be part of the elite

  5. #5
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    I tried setting the PCIe frequency to 101mhz, that gave a slight boost to 3DM06; 10,864. The sm2 and sm3 scores are 4569 and 4639, respectively. At stock cpu they are 4907 and 4820. The card is definitely plugged in, not overheating.
    Last edited by nightelph; 12-23-07 at 08:54 AM.
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  6. #6
    Quote Originally Posted by nightelph View Post
    I tried setting the PCIe frequency to 101mhz, that gave a slight boost to 3DM06; 10,864. The sm2 and sm3 scores are 4569 and 4639, respectively. At stock cpu they are 4907 and 7820. The card is definitely plugged in, not overheating.
    could it be the 12volt rail?

    i had a 7900 gt before and forgot to plug the 12v rail in and it still worked

    check both rails
    CPU:INTEL Core I7 2600K (4.5Ghz)
    RAM:8GB Corsair XMS3 DDR3 1600mhz
    MOBO:ASUS P8P67 Pro rev 3.1
    GFX card:EVGA GTX 780 Ti
    HDD#1:Samsung 840 Pro 128Gb OS Drive
    HDD#2:Western Digital Caviar 500GB 7200 RPM 16MB Cache Media/extra programs
    HDD#3:Wester Digital Green 1TB 7200 RPM
    Monitor: DELL 23" Widescreen LCD Monitor 1920x1080
    OS: Windows 8 PRO 64-Bit

  7. #7
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    My rails are fine. I disappeared for awhile to clean the ice out of my gutters, and now my games run fine.. my 3DM score still sucks piles, tho.
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  8. #8
    Member nvidiaOCmaster's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Chulak
    Do you have 2 PCI-E slots?

    one of those slots runs 1X and the other runs 16X, if you have 2.
    "Just because I don't call any more doesn't mean I'm keeping my urine in jars!"

  9. #9
    Member ratbuddy's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Hartford, CT
    Heatware Profile
    Go back to stock clocks and see if it starts working again..
    HTPC - 2500k - 212+ - GA-Z68MX-UD2H-B3 - 2x4GB G.Skill DDR3-1600 - Crucial MX100 512GB, Spinpoint F3 1TB w/M4 64GB ISRT Cache
    MSI GTX 970 4GB - Silverstone LC10B-E - Corsair RM550

    -----
    Main - X3 450 - ASRock A790GMH/128M 790GX - 2x2GB G.Skill 4-4-4-12 - Crucial MX100 256GB, 2xWD Green 1TB
    Gigabyte GTX 460 1GB - Silverstone TJ08 - Corsair CX400W

    Nothin' up my sleeve..

  10. #10
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    I do have two PCIe slots, and yes its in the x16 slot.
    At stock again, theres no problem.

    I raised the NB and PLL voltages on notch (max, now) and that brought the link back to x16. I played crysis for an hour, exited and got coffee, came back and relaunched; super slow, link now at x2.

    I dumbed the NB and PLL back one notch; went back to x1. I upped them, again and that brought it to x2.

    Is there no way to force set the link width?
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  11. #11
    Member Hipcrostino's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Canberra, Australia
    EDIT: wait, ignore me. just reread the first post. now it all makes sence.

    try a different fsb. it seems to be a bug sometimes where a fsb/multi combo will force pci-e to 1x
    i7 2600k
    Water cooled
    AsRock z68 Extreme4
    Corsair 1600mhz cl7 4gb
    EVGA 580GTX
    OCZ Revo x2 220GB
    Corsair 750W PSU
    2x 22" LCD monitors (1 is 120hz)

  12. #12
    Member Shiggity's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Chicago, IL
    I have a question about 3DMark06 too.

    I got 10841 at everything stock.

    I got 11699 when I oc'd just my E6750 to 3.6ghz (havent oc'd gpu or upped ram timings yet).

    A couple days later I ran 3DMARK06 and got 10877.

    Does 3DMARK06 flucuate by ~800ish from test to test or should that not be happening?
    CPU - E6750 @ 3.4GHz | 425x8 | 1.41V | Zalman CNPS9500 | Lapped
    Mobo - Abit P35 Pro | Bios v14
    Ram - 2x1GB G.Skill F2-6400CL5D-2GBNQ | 850 | 5-5-5-15 | 1.85V
    GPU - PNY 8800GT | 700c, 1850s, 900m | HR-03GT
    HD - 150GB raptor ADFD | Seagate 7200.7 160GB | 2x WD 640GB
    PSU - OCZ GameXSteam 700W


  13. #13
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    After setting everything to stock, then back to 3.66 the link said x16.. Anyone think this may have been fixed with the 0603 bios (I'm running 0404)? I'll try a different FSB if this keeps up. Thanks everyone.

    GPU Temps:
    idle: 55c
    last level crysis: 74c

    3DMark should not fluctuate 800pts.
    Last edited by nightelph; 12-22-07 at 07:56 PM.
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  14. #14
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    Updated to 0603, no change in link width behavior. I tried playing around with some different fsb frequencies.. no change. Its weird, at 1.55v NB and 1.7v PLL, it'll boot to x1 PCIe freq, but if I bump each of those, it sets the link width to x2...
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  15. #15
    Member ratbuddy's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Hartford, CT
    Heatware Profile
    Quote Originally Posted by Shiggity View Post
    I have a question about 3DMark06 too.

    I got 10841 at everything stock.

    I got 11699 when I oc'd just my E6750 to 3.6ghz (havent oc'd gpu or upped ram timings yet).

    A couple days later I ran 3DMARK06 and got 10877.

    Does 3DMARK06 flucuate by ~800ish from test to test or should that not be happening?
    1. Start your own thread,

    2. Did your BIOS reset to stock because the OC wasn't stable?
    HTPC - 2500k - 212+ - GA-Z68MX-UD2H-B3 - 2x4GB G.Skill DDR3-1600 - Crucial MX100 512GB, Spinpoint F3 1TB w/M4 64GB ISRT Cache
    MSI GTX 970 4GB - Silverstone LC10B-E - Corsair RM550

    -----
    Main - X3 450 - ASRock A790GMH/128M 790GX - 2x2GB G.Skill 4-4-4-12 - Crucial MX100 256GB, 2xWD Green 1TB
    Gigabyte GTX 460 1GB - Silverstone TJ08 - Corsair CX400W

    Nothin' up my sleeve..

  16. #16
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    Grr... It seems like no frequency between 450 to 470 will yield a stable PCIe bus width. Half the time the pc will boot w/ a x16, but switch during a game or 3DM. If I leave the computer off for awhile it'll boot with a x16 just fine. My old OC of 3.56ghz (444mhz fsb) had no issues..
    Last edited by nightelph; 12-23-07 at 08:54 AM.
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  17. #17
    nightelph's Avatar
    10 Year Badge
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    SoCal
    Heatware Profile
    Next morning... Does anyone think it could be my ram? I haven't tightened the timings yet, they're 5, 5, 5, 15 running at 2.2v. I had the corsair fan-a-majigger mounted on them, but had to send it back for repair (one of the fan bearings made a hellavu racket).
    Ivy Quad, Asus Z77
    GTX670, Vertex4 256GB
    Dell 2408WFP, Mackie MR5 Monitors
    Heat

  18. #18
    Member
    Join Date
    Aug 2007
    i dont know muc ha botu much.. but i read u where going at 74 degrees.. thats really bad...

    its probably to hot in ur case.. when it goes to hot it gets messed up.. i read somewhere taht over 60 is not good temps....

    so if computer is not on for a long time and its a coool day then it should be fine

    but if its been on for a while and its a hot day it mite mess up,,

    once again i dont know much about much just guessing

  19. #19
    Member Maverick0984's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Chicago
    Folding Profile Heatware Profile
    Quote Originally Posted by nsgnsg View Post
    i dont know muc ha botu much.. but i read u where going at 74 degrees.. thats really bad...

    its probably to hot in ur case.. when it goes to hot it gets messed up.. i read somewhere taht over 60 is not good temps....

    so if computer is not on for a long time and its a coool day then it should be fine

    but if its been on for a while and its a hot day it mite mess up,,

    once again i dont know much about much just guessing
    He said that was his GPU temps. If you read that for GPU temps, whatever you read is nonsense. 74C is perfectly fine.

    I was having the link with issue some time ago and messed with my FSB a bit and it fixed it up. Seemed it was just a bug. Recently I went to put another 2x1GB sticks in for a total of 4GB and couldn't get it above x2 link width for a while. Turned out after I finally achieved x16, the 2 new sticks were bad. So I suppose it could be some faulty RAM someway, somehow. Even though it doesn't make a whole lot of sense. Run memtest for a few hours.

  20. #20
    Member
    Join Date
    Aug 2007
    Quote Originally Posted by Maverick0984 View Post
    He said that was his GPU temps. If you read that for GPU temps, whatever you read is nonsense. 74C is perfectly fine.

    I was having the link with issue some time ago and messed with my FSB a bit and it fixed it up. Seemed it was just a bug. Recently I went to put another 2x1GB sticks in for a total of 4GB and couldn't get it above x2 link width for a while. Turned out after I finally achieved x16, the 2 new sticks were bad. So I suppose it could be some faulty RAM someway, somehow. Even though it doesn't make a whole lot of sense. Run memtest for a few hours.
    alright my bad...like i said i dont know much about much... just a guess

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •