Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 21
  1. #1
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79

    performance issue

    i recently got a new system n all, im running win 7 ultimate 32-bit! when i bench far cry 2 on (ranch small) everthing on ultra,AA 8x, dx10, res 1600x900,
    i only get like 30 fps average, it should be much higher

  2. #2
    Super Moderator
    First Responders
    redduc900's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Portland, OR
    Posts
    16,747
    Without knowing what FC2 benches should be w/ your CPU and RAM combo, or what your current clock speed (assuming .23GHz overclock from the default of 2.66GHz, according to the clock in your sig.) or DRAM frequency is, post pic's of CPU-Z open to the CPU, Memory, and SPD tabs. You might also want to post a direct link to your specific RAM, showing default SPD timings and DRAM voltage at DDR3-1333MHz. You could also fill out this BIOS template for the P7P55D, showing all of your current settings...

    Code:
    A1 Overclock Tuner
    A1 Overclock Tuner Mode......:
    Cpu Ratio Setting............:
    Intel(R) SpeedStep(TM) Tech..: 
    Intel(R) TurboMode Tech......: 
    Xtreme Phase Full Power Mode.: 
    BCLK Frequency...............:
    PCIE Frequency...............:
    DRAM Frequency...............: 
    QPI Frequency................: 
    Channel Interleave...........:
    Rank Interleave..............:
    
    DRAM Timing Control Sub Menu
    1st Information
    CAS#  Latency (tCL )...............:
    RAS# to CAS# Delay (tRCD ).........:
    RAS# PRE Tine (tRP)................:
    RAS# ACT Tine (tRAS)...............:
    RAS# to RAS# Delay (tRRD)..........: 
    REF Cycle Time (tRFC)..............:
    WRITE Recovery Tine (tWR)..........:
    READ to PRE Time (tRTP)............:
    FOUR ACT WIN Tine (tFAW)...........:
    2nd Information
    Timing Mode (CMDR).................:
    Round Trip Latency on CHA (RTL)....: 
    Round Trip Latency on CHB (RTL)....:
    3rd Information
    WRITE To READ Delay(DD)(tddWrTrd)..:
    WRITE To READ Delay(DR)(tdrWrTrd)..:
    WRITE To READ Delay(SR)(tsrWrTrd)..:
    READ To WRITE Delay(DD)(tddRdTwr)..:
    READ To WRITE Delay(DR)(tdrRdTwr)..:
    READ To WRITE Delay(SR)(tsrRdTwr)..:
    READ To READ Delay(DD)(tddRdtRd)...:
    READ To READ Delay(DR)(tdrRdtRd)...:
    READ To READ Delay(SR)(tsrRdtRd)...:
    WRITE To WRITE Delay(DD)(tddWrTWr).:
    WRiTE To WRITE Delay(DR)(tdrWrTWr).:
    WRITE To WRITE Delay(SR)(tsrWrTWr).:
    
    Dram Driving & SlewRate Control Sub Menu
    CMD Driving Up Ctrl................:
    CMD Driving Down Ctrl..............:
    DQ Driving Up Ctrl.................:
    DQ Driving Down Ctrl...............:
    
    CLK SlewRate Ctrl A................:
    CLK SlewRate Ctrl B................:
    CMD SlewRate Ctrl .................:
    CTRL SlewRate Ctrl.................: 
    DQ SlewRate Ctrl ..................:
    
    
    Dram Skew Control Sub Menu
    Address Floating Control ..........:
    DRAM CLK Delay Patch Location .....:
    
    DRAM ODTO Delay on Channel A ......:
    DRAM CLKO Delay on Channel A.......:
    DRAM CMDA Delay on Channel A ......:
    DRAM WDQS0 Delay on Channel A......:
    DRAM TXDQO Delay on Channel A .....:
    DRAM RXDQSO Delay on Channel A ....:
    
    DRAM ODTO Delay on Channel B ......:
    DRAM CLKO Delay on Channel B.......:
    DRAM CMDA Delay on Channel B ......:
    DRAM WDQS0 Delay on Channel B......:
    DRAM TXDQO Delay on Channel B .....:
    DRAM RXDQSO Delay on Channel B ....:
    
    
    A1 Overclock Tuner Continued
    CPU Differential Amplitude.........:
    CPU Clock Skew.....................: 
    CPU Voltage Mode...................: 
    Voltage............................: 
    IMC Voltage........................:
    DRAM Voltage.......................: 
    CPU PLL Voltage....................: 
    PCH Uoltaqe........................: 
    DRAM DATA REF Voltage on A.........: 
    DRAM CTRL REF Voltaqe on A.........: 
    DRAM DATA REF Voltaqe on B.........: 
    DRAM GIRL REF Voltaqe on B.........:
    Load Line Calibration..............:
    CPU Spread Spectrum................: 
    PCIE Spread Spectrum...............:
    CPU Settings
    CPU Ratio Setting..................:  
    C1E Support........................:  
    Hardware Prefetcher................:  
    Adjacent Cache Line Prefetch.......:  
    Max CPUID Value Limit..............: 
    Intel (R) Virtualization Tech......:  
    CPU TM Function....................:  
    Execute-Disable Bit Capability.....:
    Intel (R) HT Technology(I7 only)...: 
    Active Processor Cores.............:  
    A2OM...............................:  
    Intel(R) SpeedStep(TI1) Tech.......:  
    InteI (R) TurboMode  Tech..........:  
    Intel® C-Start Tech +..............: 
    *CState package limit Setting......:

  3. #3
    Senior Fourm Spammer

    Evilsizer's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Austin,Texas
    Posts
    18,651
    run gpuz and see what the pcie link speed is at.

    Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
    i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
    intel i5 2450M


    "I Love To Camp!"
    "Commensing Shock Therapy!"
    I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

    HeatWare

  4. #4
    Member Zantal's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Italy, Rome
    Posts
    1,158
    i don't think there is any problem. he is just expecting too much from his pc.

    the i5 is mildly overclocked, and i assume also the gtx260 is not overclocked.

    then considering the mid-high playing res and the filters applied (AA 8X + dx10 effects) and everything on max 30 fps are ok for his setup.

    prove me wrong

    edit: if you can run 3dmark vantage, any score above 10k is ok for your setup (remember to disable physx in the options)
    it should be less than a 1/2 of my actual score approximately.
    PSU: Enermax Revolution 1250W
    CPU: Intel i7 920 O.C 4.00 Ghz on air 211 X 19
    GRAPHICS: 2X GTX480 @ 900 - 1800 - 2000 on Water
    HAIRDRYER:2X GTX480 =)
    MOTHERBOARD: asus p6t deluxe
    MEMORY: 6gb ddr3 triple channel corsair @ 1700 MHz
    STORAGE: 3 X 300GB Maxtor in raid 0
    Vantage score @ P32257

  5. #5
    Senior Fourm Spammer

    Evilsizer's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Austin,Texas
    Posts
    18,651
    Quote Originally Posted by Zantal View Post
    i don't think there is any problem. he is just expecting too much from his pc.

    the i5 is mildly overclocked, and i assume also the gtx260 is not overclocked.

    then considering the mid-high playing res and the filters applied (AA 8X + dx10 effects) and everything on max 30 fps are ok for his setup.

    prove me wrong

    edit: if you can run 3dmark vantage, any score above 10k is ok for your setup (remember to disable physx in the options)
    it should be less than a 1/2 of my actual score approximately.
    no tring to be mean when i ask this... but have you looked at FC2 benchmarks? if he cant pull higher then 30 fps at his res even with things on med or high, then something is wrong. my Abit IP35-pro with a E7200@3.4ghz with a ATI4850(single) at 1440x900 with max settings 8xAF/4xAA, i was getting around 100fps. i think the min was around the 70's. been a while since i messed with that game, i dont have it with me at the condo.

    It really doesnt take much of a pc or GPU to get the FC2 game above 30fps.. i bet i could get higher then 30fps using my Celeron-L 420@3.2ghz with a 4850...

    Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
    i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
    intel i5 2450M


    "I Love To Camp!"
    "Commensing Shock Therapy!"
    I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

    HeatWare

  6. #6
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79
    http://www.kingston.com/hyperx/products/khx_ddr3.asp (my ram is 7th from the top of dual channel)



  7. #7
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79

  8. #8
    Member Zantal's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Italy, Rome
    Posts
    1,158
    Quote Originally Posted by Evilsizer View Post
    no tring to be mean when i ask this... but have you looked at FC2 benchmarks? if he cant pull higher then 30 fps at his res even with things on med or high, then something is wrong. my Abit IP35-pro with a E7200@3.4ghz with a ATI4850(single) at 1440x900 with max settings 8xAF/4xAA, i was getting around 100fps. i think the min was around the 70's. been a while since i messed with that game, i dont have it with me at the condo.

    It really doesnt take much of a pc or GPU to get the FC2 game above 30fps.. i bet i could get higher then 30fps using my Celeron-L 420@3.2ghz with a 4850...
    I had the game once, i think i run the benchmark and i didn't get higher than 100fps in there, and that's with sli and everything to the max. but memory might trick me, it's been over a year since i did that.

    although, i keep saying that running 3dmark vantage might tell us if it's a general problem or a game related problem

    and check also the ambient occlusion is set to disabled in nv config panel
    it really draws many resources.
    PSU: Enermax Revolution 1250W
    CPU: Intel i7 920 O.C 4.00 Ghz on air 211 X 19
    GRAPHICS: 2X GTX480 @ 900 - 1800 - 2000 on Water
    HAIRDRYER:2X GTX480 =)
    MOTHERBOARD: asus p6t deluxe
    MEMORY: 6gb ddr3 triple channel corsair @ 1700 MHz
    STORAGE: 3 X 300GB Maxtor in raid 0
    Vantage score @ P32257

  9. #9
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79
    redduc900- check the pics i pasted and tell me what doesn't look right, im not really sure about my ram timings

  10. #10
    Senior Fourm Spammer

    Evilsizer's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Austin,Texas
    Posts
    18,651
    nemisi,
    please post a ss of gpuz or the graphics tab from cpuz..

    Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
    i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
    intel i5 2450M


    "I Love To Camp!"
    "Commensing Shock Therapy!"
    I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

    HeatWare

  11. #11
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79

  12. #12
    Super Moderator
    First Responders
    redduc900's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Portland, OR
    Posts
    16,747
    Quote Originally Posted by nemisi View Post
    redduc900- check the pics i pasted and tell me what doesn't look right, im not really sure about my ram timings
    The timings look OK; the RAM is rated at SPD timings of 9-9-9-24-1T and 1.65V at DDR3-1333MHz, but since it's currently running on a 2:10 FSB : DRAM ratio at a BCLK of 165MHz, the resulting DRAM frequency is 1650MHz. The BIOS automatically (w/ timings on AUTO) loosened tRCD, tRP, tRAS, and tRFC to 11-11-29-87 in order to compensate for the higher frequency. You could try tightening them (except for CAS Latency and tRFC) to 10-10-10-24-1T, w/ tRFC set to 110.

  13. #13
    Member Zantal's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Italy, Rome
    Posts
    1,158
    why not simply post 3dmark vantage result to see if it's game related or pc related?
    PSU: Enermax Revolution 1250W
    CPU: Intel i7 920 O.C 4.00 Ghz on air 211 X 19
    GRAPHICS: 2X GTX480 @ 900 - 1800 - 2000 on Water
    HAIRDRYER:2X GTX480 =)
    MOTHERBOARD: asus p6t deluxe
    MEMORY: 6gb ddr3 triple channel corsair @ 1700 MHz
    STORAGE: 3 X 300GB Maxtor in raid 0
    Vantage score @ P32257

  14. #14
    Senior Fourm Spammer

    Evilsizer's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Austin,Texas
    Posts
    18,651
    which NV driver did you install? if installed do you have vsync enabled?

    Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
    i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
    intel i5 2450M


    "I Love To Camp!"
    "Commensing Shock Therapy!"
    I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

    HeatWare

  15. #15
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79
    This is the score with my cpu running at 2.9ghz!my nv driver is 195.39 beta!


  16. #16
    Member Zantal's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Italy, Rome
    Posts
    1,158
    Quote Originally Posted by nemisi View Post
    This is the score with my cpu running at 2.9ghz!my nv driver is 195.39 beta!

    i got 20k gpu score with an i7 clocked to 4ghz 2 gtx260 216sp overclocked

    are we sure it is everything just ok?

    3dmark vantage scales nearly 90% with sli.

    can't run a test atm since it doesn't work in win7, but i am quite sure that if i disabled HT sli and went for default clocks i would get same score as his.

    it might be a game related issue or some bad configurations. (e.g AA 8xs or ambient occlusion turned on)


    edit: now i know why he is getting low fps, his gtx260 is the 192sp version

    there is no performance issue, everything is working as intended.
    Last edited by Zantal; 11-07-09 at 11:03 AM.
    PSU: Enermax Revolution 1250W
    CPU: Intel i7 920 O.C 4.00 Ghz on air 211 X 19
    GRAPHICS: 2X GTX480 @ 900 - 1800 - 2000 on Water
    HAIRDRYER:2X GTX480 =)
    MOTHERBOARD: asus p6t deluxe
    MEMORY: 6gb ddr3 triple channel corsair @ 1700 MHz
    STORAGE: 3 X 300GB Maxtor in raid 0
    Vantage score @ P32257

  17. #17
    Member tinymouse2's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Surrey, England
    Posts
    2,330
    The problems your GPU mate. I have a 260 @ 625 with an q9550 @ 2.83 and I only get 37-42fps average. With a 285 and the q9550 still at 2.83 I get 54-57fps average.
    Seems completely normal to me...

  18. #18
    Member Zantal's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Italy, Rome
    Posts
    1,158
    Quote Originally Posted by tinymouse2 View Post
    The problems your GPU mate. I have a 260 @ 625 with an q9550 @ 2.83 and I only get 37-42fps average. With a 285 and the q9550 still at 2.83 I get 54-57fps average.
    Seems completely normal to me...
    that's what i am trying to say all the time . . .
    PSU: Enermax Revolution 1250W
    CPU: Intel i7 920 O.C 4.00 Ghz on air 211 X 19
    GRAPHICS: 2X GTX480 @ 900 - 1800 - 2000 on Water
    HAIRDRYER:2X GTX480 =)
    MOTHERBOARD: asus p6t deluxe
    MEMORY: 6gb ddr3 triple channel corsair @ 1700 MHz
    STORAGE: 3 X 300GB Maxtor in raid 0
    Vantage score @ P32257

  19. #19
    Registered
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    South Africa
    Posts
    79
    on 3dmark mark vantage, does my gpu score whats its supposed to be? my gfx card is stock standard

  20. #20
    Badbonji's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Birmingham, UK
    Posts
    3,518
    Yeah seems about right, now overclock it!
    i7 3770K 4.5GHz 1.2V | Phanteks PH-TC14PE | 16GB TeamGroup Elite 1600MHz | GIGABYTE G1.Sniper M3 | EVGA GTX680 SC 1254/1500MHz | M4 256GB + 150GB Raptor | Corsair HX+ 850W | Antec 1200
    i7 965 | 8GB OCZ Gold 1600MHz | GIGABYTE Extreme X58 | HD5450 | M4 64GB + 7TB | OCZ 500W
    MacBook Pro 15" | i7 2.3GHz | 8GB 1600MHz

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •