Page 1 of 3 1 2 ... LastLast
Results 1 to 20 of 44

Thread: OC BIOS options

  1. #1
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692

    OC BIOS options

    I was wanting to see what others had chosen in their BIOS for a Q9400 and P5Q-E mobo if possible. I have gotten my OC to 3.34GHz decently stable but it still BSODs at times. There are days when the comp will run all day, usually on WoW, and never BSOD and others where it will BSOD every couple of hours. I have made it to the point where I have been messing with the ref voltages and they seem to make the biggest difference. I am still pushing for 4.0GHz using the hardware listed in my comment. I have some old threads that have pics and such posted. I just wanted to get this thread going to see if I could catch a better idea or if I might have a light bulb moment before I get back into messing with my OCing again this weekend. As always thanks for any suggestions/help!

    Something that I did want to throw out there is if the RAM could be a limiting factor. When I ordered the RAM it was really cheap on newegg. I like it but from what I read the 1066MHz that it says it is is really because it is OCed. It is actually 800MHz. I have tried running it at 1066 while OCed and it is completely unstable. I have it running at 8xxMHz right now. Of course the lower setting has helped a lot. Just to throw that out there. :P Thanks again!
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  2. #2
    Member hank123's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    With Yahweh in Colorado
    Posts
    2,804
    I found the REF voltages are key.
    GIGABYTE P35-DS3L PENCIL VOLT MOD FOUND HERE!
    Mobo:ASROCK Z77 Extreme4
    Ram: Gskill 2133
    CPU:3570K @ 3.6 Load 1.224V
    Video: Diamond 7970 White box
    PSU: Antec quattro 850
    Storage: 2 velociraptor 150 raid 0, 2 WD 640 RAID 0, Deskstar HDS721010CLA332 back up.
    Water Cooling: Dtec on CPU, 120X3 push pull system
    23782 3dmark 06
    P4542 3DMarks 11
    My Heat

  3. #3
    Super Moderator
    First Responders
    -->
    redduc900's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Portland, OR
    Posts
    16,749
    Give these settings a try for 3.6GHz...
    Code:
    ASUS P5Q-E Template :
    
    JumperFree Configuration Settings
    AI Overclock tuner: MANUAL
    CPU Ratio Setting: 8.0
    FSB Frequency: 450
    PCI-E Frequency: 101
    FSB Strap to North Bridge: AUTO
    DRAM Frequency: DDR2-900Mhz
    DRAM CLK Skew on Channel A1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel A2: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B2: AUTO
    DRAM Timing Control: MANUAL
    
    1st Information : 
    
    CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    RAS# to RAS# Delay : AUTO
    Row Refresh Cycle Time: AUTO
    Write Recovery Time: AUTO
    Read to Precharge Time: AUTO
    
    2nd Information :
    
    READ to WRITE Delay (S/D): AUTO
    Write to Read Delay (S): AUTO
    WRITE to READ Delay (D): AUTO
    READ to READ Delay (S): AUTO
    READ to READ Delay (D): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (S): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (D): AUTO
    
    3rd Information :
    
    WRITE to PRE Delay: AUTO
    READ to PRE Delay: AUTO
    PRE to PRE Delay: AUTO
    ALL PRE to ACT Delay: AUTO
    ALL PRE to REF Delay: AUTO
    DRAM Static Read Control: AUTO
    DRAM Read Training: AUTO
    MEM. OC Charger: AUTO
    AI Clock Twister: AUTO
    AI Transaction Booster: Manual
    Common Performance Level: 8
    
    CPU Voltage: 1.35
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): 0.67
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): 0.675
    CPU PLL Voltage: 1.56
    FSB Termination Voltage: 1.28
    DRAM Voltage: 2.10
    NB Voltage: 1.34
    NB GTL Reference: 0.640
    SBridge Voltage: 1.20
    PCIE SATA Voltage: 1.60
    
    Load Line Calibration: Enabled
    CPU Spread Spectrum: Disabled
    PCIE Spread Spectrum: Disabled
    CPU Clock Skew : Auto
    NB Clock Skew : Auto
    CPU Margin Enhancement: Optimized
    
    Advance CPU Settings
    CPU Ratio Setting: 8.0
    C1E Suppport: Disabled
    Max CPUID Value Limit: Disabled
    Intel® Virtualization Tech: Enabled
    CPU TM Function: Enabled
    Execute Disable Bit: Disabled

  4. Thanks!

    Coreyoliseffect (05-24-10)

  5. #4
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    Quote Originally Posted by hank123 View Post
    I found the REF voltages are key.
    I agree. After a certain point I noticed that that was the only thing that made a difference. At one point I had tried changing the timings on theRAM and that didn't really help any. The first time that someone mentioned ref voltage I was a bit lost. I read up on it and understand it somewhat but I don't feel that I have the entire picture. I have played with them both up and down. Seems to be that a little up from default is the best direction. Thanks for the help again Red. I remember your name from some earlier posts. I will give those a try this weekend and see how things go. Can i bother to ask you where you found that template?

    If I am not mistaken the Clock Twister also made a big difference. I have it set to moderate now I think it is after having it set on strong and seeming to get more frequent BSODs.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  6. #5
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    Quote Originally Posted by Coreyoliseffect View Post
    Can i bother to ask you where you found that template?
    To lazy to type. I know it's bad. lol Was just wondering if there is a site that has templates like the one above or if that is something that the user has to fill out.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  7. #6
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692

    It worked!

    Awesome! Thanks for the help red. Here is a pic that shows 10 passes on LinX and then I played CoD4 for about a hour.

    I am a little confused however. My FSB was much higher than what you had said to put it at for 3.6 GHz. I have always had the multiplier at 8. Why would it be that I am now at 3.6 instead of 3.34? Same temps and everything.


    I just went back and double checked. All of my settings were the same. The only thing that I changed was the FSB, and I turned that down... I am running Prime now. Gonna see how it does overnight. I would think though that after 10 passes on LinX and some CoD4 action the system should be pretty stable. Thanks for the help again Red. You helped me without helping me. lol I am sure that I will need that info later.
    Last edited by Coreyoliseffect; 04-25-10 at 11:40 PM.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  8. #7
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    So I am at it again and am happy to report that I have gotten much farther than my last post. I have gotten my system up to 3.90GHz and stable. The only issue that I encountered was recently after playing Bioshock for ~3 hours. This same OC had been tested in P95 for >6 hours prior. Yes I spend a lot of time on games. I am a former WoW player after all so >=3 hours is no biggie. Anyway, this got me working on my system again.
    As you can see I have started a HMbot profile and am seriously thinking of trying to get into the benching team. Before I do this however I would like to max out my OC. I am shooting for temps at or under 60C. I had read at somewhere that the temps would be safe up to 70C but I want my chip to last a decent while and not be black when I pull it out of my mobo.
    I use LinX for a quick check before I start in on P95. I will attach two screens of the LinX tests. I run 5 passes and if it survives I run 10. One right after the other. Along the way I had been having some issues with LinX failing on 5 or 10 passes the first time and then passing the second time. I ran these tests back to back as well.

    Here are my settings: Please disregard the blue text.
    Code:
    ASUS P5Q-E Template :
    
    JumperFree Configuration Settings
    AI Overclock tuner: MANUAL
    CPU Ratio Setting: 8.0
    FSB Frequency: 495
    PCI-E Frequency: 100
    FSB Strap to North Bridge: 400 MHz
    DRAM Frequency: Auto
    DRAM CLK Skew on Channel A1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel A2: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B2: AUTO
    DRAM Timing Control: Auto
    
    1st Information : 5-5-5-15-3-54-6-3
    
    CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    RAS# to RAS# Delay : AUTO
    Row Refresh Cycle Time: AUTO
    Write Recovery Time: AUTO
    Read to Precharge Time: AUTO
    
    2nd Information : 8-3-5-4-6-4-7
    
    READ to WRITE Delay (S/D): AUTO
    Write to Read Delay (S): AUTO
    WRITE to READ Delay (D): AUTO
    READ to READ Delay (S): AUTO
    READ to READ Delay (D): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (S): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (D): AUTO
    
    3rd Information : 14-5-1-6-6
    
    WRITE to PRE Delay: AUTO
    READ to PRE Delay: AUTO
    PRE to PRE Delay: AUTO
    ALL PRE to ACT Delay: AUTO
    ALL PRE to REF Delay: AUTO
    DRAM Static Read Control: Disabled
    DRAM Read Training: Disabled
    MEM. OC Charger: Enabled
    AI Clock Twister: AUTO
    AI Transaction Booster: Auto
    
    CPU Voltage: 1.53750
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): 0.625
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): 0.665
    CPU PLL Voltage: 1.80
    FSB Termination Voltage: Auto
    DRAM Voltage: 2.20
    NB Voltage: 1.40
    NB GTL Reference: 0.670
    SBridge Voltage: Auto
    PCIE SATA Voltage: Auto
    
    Load Line Calibration: Enabled
    CPU Spread Spectrum: Disabled
    PCIE Spread Spectrum: Disabled
    CPU Clock Skew : Auto
    NB Clock Skew : Auto
    CPU Margin Enhancement: Compatible
    
    Advance CPU Settings
    CPU Ratio Setting: 8.0
    C1E Suppport: Disabled
    Max CPUID Value Limit: Disabled
    Intel® Virtualization Tech: Disabled
    CPU TM Function: Enabled
    Execute Disable Bit: Enabled
    I had tried the settings that red suggested some time ago and it didn't help. I ended up turning the FSB down and that raised my OC. I was a bit confused by this. Any and all suggestions on the above settings are appreciated!

    This is a test overnight on P95.

    LinX 5 passes. Test pass.

    LinX 10 failed.

    LinX 10 pass.

    As I said I run all the LinX tests back to back. Hope the pics and info helps you help me. Thanks again!
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  9. #8
    Member Nhut Pham's Avatar
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Sunnyvale, CA
    Posts
    320
    So you couldn't get your ram to run at 1066? I guess you're pretty close.

    I had a set of OCZ reaper HPC 1066 on a P5Q-E, they did 1066 just fine but couldn't go past 1100mhz.

    When you say you turn down your FSB, you turned it down to 485? It shows you were at 450 in the first screenshot you showed, then 485, then 495. Each time your processor speed went up. Just make sure you got yourself straight between the FSB, strap, and ram frequency, you probably should set your ram speed instead of leaving it at auto so you can choose the memory divider.
    i5-750 - 20x200 - 4.0ghz - L003B806 - 1.328V - 1.19VTT
    VenomousX - scythe s-flex 1600

    Gigabyte P55A-UD3 - F8 BIOS
    Super Talent 2x4gb DDR3-1066 @ 1200mhz - 1.5V

    ATI 5850 @ 950/1175 - 1.17V

    Samsung LN32A550 32" 1080p display

    CM Storm Scout - OCZ 600W ModXStream-Pro

  10. #9
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    When I had first posted this message my FSB was at 485. Once Red commented I turned it down to 450 and did not change any other settings. For some odd reason this increased my CPU speed. I have then moved from there to where I am stuck now at 495 FSB.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  11. #10
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    I have not been able to replicate the results at 495 FSB. I did go ahead and manually set the RAM timings. In my pic it shows that my max voltage was 1.50. I now have it set to 1.55 and I am still having issues with freezing during the LinX tests. I was wondering waht the max voltage that I can apply is. I am trying to make it to 4.0GHz without breaking the 60C mark. I am going to go look up the Intel specs now but if anyone has any info on the voltages that they have had to use on this chip please let me know.
    Thanks,
    Corey
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  12. #11
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692

    Angry

    I finally got it to do 10 passes on LinX the temp is above what I had hoped though. I decided to test it out while playing some CoD4 single player and it was working great until it has to load the next map or save the game. At which point it usually freezes and the sounds stutters. Any thoughts on the diagnosis? This is the part of OCing that I hate, as I do not know how to figure out what to change.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  13. #12
    Super Moderator
    First Responders
    -->
    redduc900's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Portland, OR
    Posts
    16,749
    Give these adjustments a try w/ possibly <1.5 Vcore (~1.45V)...
    Code:
    AI Clock Twister: Light
    AI Transaction Booster: Manual 
    Common Performance Level: 8 (all pull-ins enabled for all 5 phases of both RAM channels A&B)
    
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): Auto
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): Auto
    CPU PLL Voltage: 1.58 (your current 1.80V is way too high)
    FSB Termination Voltage: 1.28-1.34
    NB Voltage: 1.36
    
    CPU Clock Skew: Delay 100ps
    NB Clock Skew: Delay 200-250ps
    CPU Margin Enhancement: Optimized

  14. #13
    Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    433
    You are pushing that Q9400 pretty hard with those voltages...nice to know it can take it for my personal reference!

    Are you running your memory in spec? http://www.ocztechnology.com/product...pc_4gb_edition

    Sounds like you were confusing FSB with your memory speed at some point. It doesn't appear you turned your FSB down just played with the memory divider/strap.
    3770K@4.4ghz/ASUS P8Z77 V PRO/CM 212 PLUS/16GB CORSAIR VENEGENCE 1600/SAPPHIRE HD7950(x2)@1150/1500/SAMSUNG 840 120GB/SAMSUNG 1TB/CORSAIR 700W/CM 310/ 27" AND 19" LCDs/WIN7 PRO
    Q6600@3.4ghz/GA-P35-DS3L/TT120/2x2gb G.Skill PC6400/ EVGA 285 GTX 1gb/150gb Raptor/PCP&P 610 Silencer/Antec 900/19" LCD/WIN 7 pro and XP Pro 32
    Q9450@3.6ghz/GA-EP45-DS3R/Artic Freezer Pro 7/2x2gb Kinston HyperX PC8500/WD CV Black 500gb/MSI 250GTS 512mb/SB Audigy SE/Lian Li/ Hyper 580w/Acer X191X 19"w/XP Pro 32

    "Sometimes I wonder if the world is being run by smart people who are putting us on, or by imbeciles who really mean it." ~ Mark Twain

  15. #14
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    Quote Originally Posted by Craxbax View Post
    You are pushing that Q9400 pretty hard with those voltages...nice to know it can take it for my personal reference!

    Are you running your memory in spec? http://www.ocztechnology.com/product...pc_4gb_edition

    Sounds like you were confusing FSB with your memory speed at some point. It doesn't appear you turned your FSB down just played with the memory divider/strap.
    I have the DRAM voltage at 2.2. I spoke with a OCZ rep directly and he said to set it at that. I have 2 kits installed, I wager that is what is giving me some difficulty. I am not to worried about the voltage as my temps are still under 70C. I ran LinX last night and it made it to 65C so I want to cut back on the voltage a bit but I have to know that it is not one of the other options causing issues first.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  16. #15
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    I have decided to go back to what Red suggested at 3.6GHz mark. I am not able to narrow down the different settings to know which one(s) are causing the issue. I have put the settings that I did have into a notepad on my Unbuntu install on my laptop. That is my new little toy. That is a whole different story though.

    Red, just to let you know, I did give the settings that you suggested on 05-21-10 11:49 AM a try. It seems that everything is fine until I change the Common Performance Level. For some reason it won't even load into Win at that point.

    As I said I am going to go back and try changing one thing at a time so taht I can provide some better feedback. Thanks again for all of the help!
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  17. #16
    Super Moderator
    First Responders
    -->
    redduc900's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Portland, OR
    Posts
    16,749
    Just leave Commom Performance Level on Auto for the time being, then use MemSet to view the current PL as read from the SPD, from within the GUI...

    http://www.tweakers.fr/memset.html

    The SPD probably sets the PL higher than 8 at a FSB of 495MHz... possibly 9, or as high as 10.

  18. #17
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    So my task of trying to get rid of as many variables as possible has helped me a little bit I would think.

    Code:
    ASUS P5Q-E Template :
    
    JumperFree Configuration Settings
    AI Overclock tuner: MANUAL
    CPU Ratio Setting: 8.0
    FSB Frequency: 485
    PCI-E Frequency: 100
    FSB Strap to North Bridge: 400 MHz
    DRAM Frequency: 970MHz
    DRAM CLK Skew on Channel A1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel A2: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B2: AUTO
    DRAM Timing Control: Manual
    
    1st Information : 5-5-5-15-3-54-6-3
    
    CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    RAS# to RAS# Delay : AUTO
    Row Refresh Cycle Time: AUTO
    Write Recovery Time: AUTO
    Read to Precharge Time: AUTO
    
    2nd Information : 8-3-5-4-6-4-7
    
    READ to WRITE Delay (S/D): AUTO
    Write to Read Delay (S): AUTO
    WRITE to READ Delay (D): AUTO
    READ to READ Delay (S): AUTO
    READ to READ Delay (D): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (S): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (D): AUTO
    
    3rd Information : 14-5-1-6-6
    
    WRITE to PRE Delay: AUTO
    READ to PRE Delay: AUTO
    PRE to PRE Delay: AUTO
    ALL PRE to ACT Delay: AUTO
    ALL PRE to REF Delay: AUTO
    DRAM Static Read Control: Disabled
    DRAM Read Training: Disabled
    MEM. OC Charger: Enabled
    AI Clock Twister: AUTO
    AI Transaction Booster: Auto
    
    CPU Voltage: 1.50
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): AUTO
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): AUTO
    CPU PLL Voltage: AUTO
    FSB Termination Voltage: Auto
    DRAM Voltage: 2.20
    NB Voltage: AUTO
    NB GTL Reference: 0.680
    SBridge Voltage: Auto
    PCIE SATA Voltage: Auto
    
    Load Line Calibration: Enabled
    CPU Spread Spectrum: Disabled
    PCIE Spread Spectrum: Disabled
    CPU Clock Skew : Auto
    NB Clock Skew : Auto
    CPU Margin Enhancement: Compatible
    
    Advance CPU Settings
    CPU Ratio Setting: 8.0
    C1E Suppport: Disabled
    Max CPUID Value Limit: Disabled
    Intel® Virtualization Tech: Disabled
    CPU TM Function: Enabled
    Execute Disable Bit: Disabled
    I hope that getting rid of some of the extra settings will help. One thing that I have noticed. Everytime hat I set the NB GTL RefV to AUTO I have to re-flash my BIOS. As you can imagine this has become very annoying so I have decided to leave it as is.

    As I was posting this I was also letting the comp run LinX on 5 and 10 passes. It has passed both of those beautifully. I will let P95 run overnight just to make sure.

    Red, . That is all.
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  19. #18
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692

    Unhappy

    So P95 didn't manage to make it overnight. It had an error on the first two workers after about 15 mins. I decided to go ahead and see if I could push past it. I have turned the FSB to 490 and am having issues with LinX making it past the first pass. I have also pushed the CPU Voltage up two notches and still the same problem. I have noticed that the NB GTL Reference Voltage is a big player. I turned it up to .700 and I can no longer POST or if I turn it down the BIOS, well doesn't let me in. NB GTL RefV seems to be the best set around .670-.680. Any thoughts?
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  20. #19
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692

    Thumbs up The End... for now.

    So I think that I am going to close this thread. Looks like 3.94GHz is going to end up being my top since I can't seem to get it stable after that. i might tweak it a little bit in the future but for now I am happy again.

    I just got done running it through my version of a stress test. I usually run a game and listen to music as this has always caused the system to crash in the past. I was playing a little Crysis until I realized that the AI is just stupid and I had to quit before I caught a case of it. I just got the game two days ago as a side note. Yes, I am a cheap ass. Hints the processor and OC. :P

    Anyway, here are my final BIOS settings:
    Code:
    ASUS P5Q-E Template :
    
    JumperFree Configuration Settings
    AI Overclock tuner: MANUAL
    CPU Ratio Setting: 8.0
    FSB Frequency: 490
    PCI-E Frequency: 100
    FSB Strap to North Bridge: 400 MHz
    DRAM Frequency: DDR2-980MHz
    DRAM CLK Skew on Channel A1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel A2: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B1: AUTO
    DRAM CLK Skew on Channel B2: AUTO
    DRAM Timing Control: Manual
    
    1st Information : 5-5-5-15-3-54-6-3
    CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    RAS# to RAS# Delay : AUTO
    Row Refresh Cycle Time: AUTO
    Write Recovery Time: AUTO
    Read to Precharge Time: AUTO
    
    2nd Information : 8-3-5-4-6-4-7
    READ to WRITE Delay (S/D): AUTO
    Write to Read Delay (S): AUTO
    WRITE to READ Delay (D): AUTO
    READ to READ Delay (S): AUTO
    READ to READ Delay (D): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (S): AUTO
    WRITE to WRITE Delay (D): AUTO
    
    3rd Information : 14-5-1-6-6
    WRITE to PRE Delay: AUTO
    READ to PRE Delay: AUTO
    PRE to PRE Delay: AUTO
    ALL PRE to ACT Delay: AUTO
    ALL PRE to REF Delay: AUTO
    DRAM Static Read Control: Disabled
    DRAM Read Training: Disabled
    MEM. OC Charger: Enabled
    AI Clock Twister: AUTO
    AI Transaction Booster: Auto
    
    CPU Voltage: 1.53750
    CPU GTL Voltage Reference (0/2): AUTO
    CPU GTL Voltage Reference (1/3): AUTO
    CPU PLL Voltage: AUTO
    FSB Termination Voltage: Auto
    DRAM Voltage: 2.20
    NB Voltage: AUTO
    NB GTL Reference: 0.680
    SBridge Voltage: Auto
    PCIE SATA Voltage: Auto
    
    Load Line Calibration: Auto
    CPU Spread Spectrum: Disabled
    PCIE Spread Spectrum: Disabled
    CPU Clock Skew : Auto
    NB Clock Skew : Auto
    CPU Margin Enhancement: Optimized
    
    Advance CPU Settings
    CPU Ratio Setting: 8.0
    C1E Suppport: Disabled
    Max CPUID Value Limit: Disabled
    Intel® Virtualization Tech: Disabled
    CPU TM Function: Enabled
    Execute Disable Bit: Disabled
    Hope that this helps someone in the future. Just in case I am still around here is my setup that I used just for good measure.

    Q9400 (2.66)@3.94GHz
    ASUS P5Q-E BIOS Rev 2101
    OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB
    Segate Barracuda 1TB X2 RAID
    NVidia GeForce 9800 GTX+
    Cooler Master UPC 700W
    6 120mm Case Fans
    Swiftech 3X120 Rad with 3 UHS Panaflos
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

  21. #20
    Member Coreyoliseffect's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Carolina
    Posts
    692
    Well I am back again. The reason that I am back is not particularity a jolly one. As I stated in my last post I was happy with the stability of my system for now. Well for now is over. I was watching a movie the other day and my system froze. Then a little later on it did the same thing again. To the best of my knowledge this would mean that I need to raise the VCore but if I remember correctly I had done that at one point in time and the stability did not get any better. The last post contains my settings that I am currently running. Any thoughts on where I should start?
    Katana | Zen Master (Retired) | Banzai Garden
    2500K 3.3 GHz | Q9400(2.66)@3.94GHz | Core 2 Duo T7500@2.20GHz
    Gigabyte UD3H | ASUS P5Q-E(BIOS Rev 2101) | Ubuntu 10.04
    G. Skill Ripjaw 2GB | OCZ Reaper HPC DDR2 4X2GB | 3GB DDR2
    OCV Vertex 120GB | Segate Barracuda 1TBX2 R0+1 | Hitachi 160GB X2
    2 Samsung Spinpoint 1TB | ASUS EAH5870 V2 | NVidia GeForce 8600M GT
    MSI Twin Frozor II 6950 | NVidia GeForce 9800 GTX+ | 9 Cell Battery
    Antec 650W PSU | Cooler Master UPC 700W | Perpetually Plugged In
    Stock Cooling | 5 Blue 120mm Case Fans |
    WC Coming Soon | Swiftech 360 with 3 UHS Panaflos |
    Articles: Ubuntu Tweak | Got Home Brew? | HWBot | HEATWARE | In The Begining
    | 91 Honda Civic

Page 1 of 3 1 2 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •