Notices

Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

Samsung 2x4GB DDR3-1600 Memory Review

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 12-16-11, 09:12 PM   #41
johan851
Insatiably Malcontent
Senior Member

 
johan851's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: Seattle, WA

10 Year Badge
 
Very interesting.

__________________
ASRock Z68 Extreme3 Gen3 | 2500K @ 4.6GHz | 2x4GB Samsung DDR3 | GTX 750 Ti 2GB
120GB Crucial M4 | 2x 2TB Samsung F4 | Seasonic S12 600w
y2 DAC --> Custom M^3 --> Custom LM3875 ChipAmp --> Modula MTs
Dual Dell 2007WFP | Watercooled
johan851 is offline   QUOTE Thanks
Old 12-16-11, 10:35 PM   #42
bmwbaxter
Premium Member #5



 
bmwbaxter's Avatar 

Join Date: Jun 2010
Location: Hamilton, Ontario

 
Quote:
Originally Posted by Evilsizer View Post
if newegg pics do hold true i found my gem! as far as the IC goes they are the same but seem to have different location manufacturing, im guessing by the difference in the top and lower numbers/letters. the main thing is the K4B section, now the interesting part the pic i posted is from SO-DIMMs at the same stock speed/timings@1.35v. while it isnt that big of a deal since you cant oc laptops, it is good for smaller boards. that still have some ocing features but use so-dimms.
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820147090
very nice. are you atleast able to tighten timings with cputweaker or a program of the like?

because even at stock speeds I was able too tighten timings to 7-8-7-20-1t. but that was 1.5v I am curious as to if the so-DIMM IC's can muster any increase.

__________________
SSD > PCMark 05
freeagent - Torture is watching all these 2600k's kicking my rig in the mosfets
bmwbaxter is offline Author Profile Benching Profile Heatware Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 12-16-11, 10:48 PM   #43
Evilsizer
Senior Fourm Spammer


 
Evilsizer's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Austin,Texas

10 Year Badge
 
on the current sodimm's in my i3 330m, it will do 7-6-6 but i can not change first cas in cpu tweaker

__________________

Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
intel i5 2450M


"I Love To Camp!"
"Commensing Shock Therapy!"
I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

HeatWare
Evilsizer is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-19-11, 06:44 PM   #44
BugFreak

 
BugFreak's Avatar 

Join Date: Apr 2010

 
Everything is in and running. I have started with everything set to auto except for memory at 1.5v and 1T. It booted right up to 9,9,9,24 1T

I will be tweaking the timings and speeds for the next couple days and will post as I go so let me know some tests you guys want on them.

__________________
AMD Phenom 1055T @ 3.4
ASUS M4A89TD Pro
Mushkin Redline 996999 PC31600 7,8,7,24 1T
MSI R290 @ 1000/1250
Monsta 240, MCP 655, UT60 360, XSPC Rasa, ek R290X Acetel


"Those who would sacrifice a little freedom for a little order, will lose both, and deserve neither." - Thomas Jefferson
BugFreak is offline Benching Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-19-11, 06:46 PM   #45
johan851
Insatiably Malcontent
Senior Member

 
johan851's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: Seattle, WA

10 Year Badge
 
Quote:
Originally Posted by BugFreak View Post
Everything is in and running. I have started with everything set to auto except for memory at 1.5v and 1T. It booted right up to 9,9,9,24 1T

I will be tweaking the timings and speeds for the next couple days and will post as I go so let me know some tests you guys want on them.
You could just try the speeds and timings from the review.

__________________
ASRock Z68 Extreme3 Gen3 | 2500K @ 4.6GHz | 2x4GB Samsung DDR3 | GTX 750 Ti 2GB
120GB Crucial M4 | 2x 2TB Samsung F4 | Seasonic S12 600w
y2 DAC --> Custom M^3 --> Custom LM3875 ChipAmp --> Modula MTs
Dual Dell 2007WFP | Watercooled
johan851 is offline   QUOTE Thanks
Old 12-19-11, 06:55 PM   #46
BugFreak

 
BugFreak's Avatar 

Join Date: Apr 2010

 
Sure, state the obvious why don't ya. BTW here is a shot of my chips.

EDIT 1: So far the 7,8,7,20 is not stable. I can get into Windows fine but Super PI 32m fails on the first round. I even upped them to 1.6v. 2T and 1T changed nothing as well.

EDIT 2: In an attempt to be lazy I was hoping to keep everything as my sig states and pop in the ram which has not worked. I have since put everything else to stock and so far seem to be more stable at 7,8,7,20 1T. I'll repost after I get some speeds worth posting.
Attached Images
 

__________________
AMD Phenom 1055T @ 3.4
ASUS M4A89TD Pro
Mushkin Redline 996999 PC31600 7,8,7,24 1T
MSI R290 @ 1000/1250
Monsta 240, MCP 655, UT60 360, XSPC Rasa, ek R290X Acetel


"Those who would sacrifice a little freedom for a little order, will lose both, and deserve neither." - Thomas Jefferson

Last edited by BugFreak; 12-19-11 at 07:34 PM.
BugFreak is offline Benching Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-19-11, 07:57 PM   #47
johan851
Insatiably Malcontent
Senior Member

 
johan851's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: Seattle, WA

10 Year Badge
 
They're OOS now. Of course.

__________________
ASRock Z68 Extreme3 Gen3 | 2500K @ 4.6GHz | 2x4GB Samsung DDR3 | GTX 750 Ti 2GB
120GB Crucial M4 | 2x 2TB Samsung F4 | Seasonic S12 600w
y2 DAC --> Custom M^3 --> Custom LM3875 ChipAmp --> Modula MTs
Dual Dell 2007WFP | Watercooled
johan851 is offline   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 03:54 PM   #48
BugFreak

 
BugFreak's Avatar 

Join Date: Apr 2010

 
Update: After setting everything back to stock I still can't get the pc stable at 7,8,7,20 T1 1600. It did pass Memtest+ at 7,8,7,20 1T 1333 all night though. So far I have tried up to 1.65v to try and get it stable but tests 4 or 5 fail every time.

My other settings are:
cpu- 2800
cpuv- 1.475v
cpu/nb- 1.25
vdda- 2.5v
nbv- 1.2
nb1.8- 1.8
htv 1.2
sbv 1.10

I realize the volts might be high for stock but they are what the pc has ran stable with sig speeds for months so I just left them as is. Let me know any thoughts or ideas on getting it stable and I'll give them a shot.

Current settings I am testing are below.
Attached Images
  

__________________
AMD Phenom 1055T @ 3.4
ASUS M4A89TD Pro
Mushkin Redline 996999 PC31600 7,8,7,24 1T
MSI R290 @ 1000/1250
Monsta 240, MCP 655, UT60 360, XSPC Rasa, ek R290X Acetel


"Those who would sacrifice a little freedom for a little order, will lose both, and deserve neither." - Thomas Jefferson
BugFreak is offline Benching Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 04:56 PM   #49
johan851
Insatiably Malcontent
Senior Member

 
johan851's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: Seattle, WA

10 Year Badge
 
That's disappointing. I'd be interested in the higher bandwidth tests too, since that's what SB seems to like.

__________________
ASRock Z68 Extreme3 Gen3 | 2500K @ 4.6GHz | 2x4GB Samsung DDR3 | GTX 750 Ti 2GB
120GB Crucial M4 | 2x 2TB Samsung F4 | Seasonic S12 600w
y2 DAC --> Custom M^3 --> Custom LM3875 ChipAmp --> Modula MTs
Dual Dell 2007WFP | Watercooled
johan851 is offline   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 06:13 PM   #50
bmwbaxter
Premium Member #5



 
bmwbaxter's Avatar 

Join Date: Jun 2010
Location: Hamilton, Ontario

 
I was also running on an i7 870 that has been known to have a very stong IMC. try running a higher speed see if you can get atleast 1800mhz @ 9-9-9-24.

also is your system able to do 1600mhz @ 8-8-8-20?

__________________
SSD > PCMark 05
freeagent - Torture is watching all these 2600k's kicking my rig in the mosfets
bmwbaxter is offline Author Profile Benching Profile Heatware Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 06:59 PM   #51
BugFreak

 
BugFreak's Avatar 

Join Date: Apr 2010

 
I was just able to get through a couple passes of Memtest at 8,8,7,24 1600 so I am going to start playing with the speed to see if I can get anything. I'm trying to keep the faith but it is fading quickly.

johan I'll try and get higher bandwidths going but this setup is only confirmed stable at 1600 and is an AMD after all. I'll repost in a bit.

__________________
AMD Phenom 1055T @ 3.4
ASUS M4A89TD Pro
Mushkin Redline 996999 PC31600 7,8,7,24 1T
MSI R290 @ 1000/1250
Monsta 240, MCP 655, UT60 360, XSPC Rasa, ek R290X Acetel


"Those who would sacrifice a little freedom for a little order, will lose both, and deserve neither." - Thomas Jefferson
BugFreak is offline Benching Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 09:03 PM   #52
BugFreak

 
BugFreak's Avatar 

Join Date: Apr 2010

 
Well after multiple settings and tests I can't get the system stable with these sticks in. Based on the voltages above does anyone have some input on what could be changed to make it a little more stable? Otherwise I am going to call these a dud.

__________________
AMD Phenom 1055T @ 3.4
ASUS M4A89TD Pro
Mushkin Redline 996999 PC31600 7,8,7,24 1T
MSI R290 @ 1000/1250
Monsta 240, MCP 655, UT60 360, XSPC Rasa, ek R290X Acetel


"Those who would sacrifice a little freedom for a little order, will lose both, and deserve neither." - Thomas Jefferson
BugFreak is offline Benching Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-20-11, 09:08 PM   #53
bmwbaxter
Premium Member #5



 
bmwbaxter's Avatar 

Join Date: Jun 2010
Location: Hamilton, Ontario

 
Are they listed on your motherboards qualified vendors list?
bmwbaxter is offline Author Profile Benching Profile Heatware Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 05-12-12, 03:18 PM   #54
johan851
Insatiably Malcontent
Senior Member

 
johan851's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: Seattle, WA

10 Year Badge
 
A bit of a resurrect, but I finally grabbed some of this RAM to replace my Mushkin. Most DDR3 doesn't overclock worth crap beyond its rated specs, and all I was able to do with my Mushkin was to go from 9-9-9 1T to 8-9-8 1T at 1600MHz with a voltage bump.

I've been playing with the Samsung this morning. All the dual channel kits are sold about, but I grabbed two individual 4GB sticks. I got a clean pass of Memtest86+ at 2133MHz, 10-11-10-27 1T @ 1.47v. I'm running a Prime95 blend now. Pretty awesome stuff!

__________________
ASRock Z68 Extreme3 Gen3 | 2500K @ 4.6GHz | 2x4GB Samsung DDR3 | GTX 750 Ti 2GB
120GB Crucial M4 | 2x 2TB Samsung F4 | Seasonic S12 600w
y2 DAC --> Custom M^3 --> Custom LM3875 ChipAmp --> Modula MTs
Dual Dell 2007WFP | Watercooled
johan851 is offline   QUOTE Thanks
Old 05-12-12, 03:30 PM   #55
Rattle
Member

 
Rattle's Avatar 

Join Date: May 2005
Location: Home... again

 
Running these at 2000 9-9-9-24 1T @ 1.55v 24/7 here

__________________
Z87-GD65 | 4770k | H100 | 16gb Sammy 30nm 1866 | GTX780 SC | Xonar Essence Stx | BIC DV62si | ATH AD700 | 550d | AX850 | VG24QE | 840pro 256gb | 5tb | CherryReds | m60 | Func1030 |

HEAT
Rattle is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 08:43 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?