Notices

Overclockers Forums > Hardware > Motherboards > AMD Motherboards
AMD Motherboards
Forum Jump

Motherboard won't post with video card in PCI-E x16 slot 1

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 06-09-12, 10:24 PM Thread Starter   #1
Tech Tweaker
Member


 
Tech Tweaker's Avatar 

Join Date: Dec 2010
Location: Springfield, Ohio

 
Motherboard won't post with video card in PCI-E x16 slot 1


I've got an odd problem.

I have a board (DFI LP nF4 SLI-DR) here that will not pass POST if I have the video card inserted in PCI-E x16 slot 1 and it gives a video error POST beep, but if I use the secondary slot (Slot 3) with the same video card all is fine and the system will POST and run normally (aside from the issue of having to run the card in the secondary slot). It doesn't matter whether I have the video set up for normal mode or SLI mode, the system won't post with the video card in the primary PCI-E x16 slot either way.

Problem here is that if I run my video card in slot 3 I am limited to x2 bandwidth at normal settings, and the only way I can get anything higher than that is to enable SLI and then I can only get it up to x8 but cannot get full x16 bandwidth because only slot 1 can do that.

This is some sort of hardware fault or short as far as I can tell, as when I run the card in a different slot all is fine, and putting the video card in slot 1 gives the same result as running the system with no video card inserted at all. It's like the board doesn't even detect anything in PCI-E x16 slot 1 even when a card is inserted.

Anyone ever had similar issues and/or have any suggestions for a solution?

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
Main Rig: Case: Cooler Master 690 II Advanced|Power Supply: Corsair HX750W|Cooling: Corsair H100i|Motherboard: Gigabyte GA-G33M-DS2R|CPU: Intel Q6600 SLACR @3.2GHz|RAM: 8GB G.Skill DDR2-1066@1068MHz|Video: Gigabyte GTX 460 unless I'm testing|HDD: Western Digital 320GB Caviar Blue|ODD: Lite-on DVDRW LH-20A1S|OS: Windows 7 Professional 64-bit

Backup Rig: Case: Cooler Master HAF 922|Power Supply: Corsair HX520W|Motherboard: DFI UT LP nF4 SLI-DR Expert|CPU: (varies) A64 3200+ Venice, 3700+ San Diego, 3800+ Venice, 4000+ Clawhammer/San Diego (E4 & E6), A64 X2 4200+, A64 X2 4800+ |RAM: (varies) Corsair XL, XL Pro, OCZ PC4800 Elite Platinum Edition|Video Card: eVGA GTX260|HDD: Hitachi 80GB Sata II Drive|DVD: not sure|OS: Windows XP Home 32-bit/Pro 32-bit
My Heat
Tech Tweaker is offline Benching Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Overclockers Approved
Which motherboard should you buy? Get the final word here. Check out the latest Overclockers reviews:
ASRock Z77 OC Formula Motherboard Review

ASRock teamed up with overclocker Nick Shih to make a high-end overclocking-based, yet functional for all users, motherboard named the Z77 OC Formula. It appears they have achieved it. Read More.

Get it at NewEgg for $239.99
ASUS Maximus V Formula Motherboard

The Maximus V Formula is part of the ROG (Republic of Gamers) series of motherboards, which in itself brings a high level of expectation. It's a no brainer, Overclockers Approved! Read more.

Get it at NewEgg for $279.99
Old 06-10-12, 01:23 AM   #2
Metlcub



Join Date: Apr 2011
Location: Mickleton NJ

 
have you checked in the BIOS to make sure it's checked for PCIe 1. It could be that card is PCIe 1.0 and not compatable with PCIe 2.0 or, you could have a bad PCIe slot. i've seen it happen when pulling/putting in mem sticks, it some how casue the slot to get shorted out. Could be same thing with your PCIe slot.

Have you tried a differnt video card in the slot? sounds like you may need to RMA the board if you can

__________________
Mobo ASRock z77 Extreem4
CPU i7-2600k @ 4.2 1.20v
CPU HS/F Corsair H-100
RAM Corsair Veng 12gig DDR3-1600
GPU Asus DCII GTX570
Storage Hyper X 3k 240g , Force 3 120g, 2tb HDD
DVD Samsung BD/DVD/CD
Inputs Logitech G510 and G700
Sound Sb X-Fi titanium , TB DX12
Case Haf X Advanced
PSU TT TR2 RX 750w
My Heatware
Metlcub is offline   QUOTE Thanks
Old 06-10-12, 05:04 AM   #3
Niku-Sama
Member

 
Niku-Sama's Avatar 

Join Date: Jan 2005
Location: Deadford OR

 
i'm pretty sure the slots on the motherboard are 1.0 and 2.0 slots should be backwards compatable with older cards any way
Niku-Sama is offline   QUOTE Thanks
Old 06-10-12, 09:29 AM Thread Starter   #4
Tech Tweaker
Member


 
Tech Tweaker's Avatar 

Join Date: Dec 2010
Location: Springfield, Ohio

 
Quote:
Originally Posted by Metlcub View Post
have you checked in the BIOS to make sure it's checked for PCIe 1. It could be that card is PCIe 1.0 and not compatible with PCIe 2.0 or, you could have a bad PCIe slot. i've seen it happen when pulling/putting in mem sticks, it some how casue the slot to get shorted out. Could be same thing with your PCIe slot.

There's no way to select different slots in the bios of this board that I can see.

Have you tried a different video card in the slot? sounds like you may need to RMA the board if you can
That shouldn't be an issue, I've tried PCI-E x16 1.0 and 2.0 cards with the same results.

I've probably tried 3-5 different video cards, at a minimum I've used an nVidia 6600GT (1.0), 8400GS (1.0), a 9800GT (2.0), and an ATi X600 Pro (1.0).

Well, unfortunately the board is from around 2005-2006 IIRC, so it's well beyond the warranty I'd imagine. Plus I believe DFI has completely stopped supporting their consumer products and only focuses on server products now.

Quote:
Originally Posted by Niku-Sama View Post
i'm pretty sure the slots on the motherboard are 1.0 and 2.0 slots should be backwards compatible with older cards any way
Yes, these should be 1.0 slots.

I don't see why that would be a problem either. Normally you can run a PCI-E 2.0 card in a 1.0 slot without any problem, or a 1.0 card in a 2.0 slot and so on. I run a 2.0 card in a 1.0 slot in my backup computer normally and it has no issue with it.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
Main Rig: Case: Cooler Master 690 II Advanced|Power Supply: Corsair HX750W|Cooling: Corsair H100i|Motherboard: Gigabyte GA-G33M-DS2R|CPU: Intel Q6600 SLACR @3.2GHz|RAM: 8GB G.Skill DDR2-1066@1068MHz|Video: Gigabyte GTX 460 unless I'm testing|HDD: Western Digital 320GB Caviar Blue|ODD: Lite-on DVDRW LH-20A1S|OS: Windows 7 Professional 64-bit

Backup Rig: Case: Cooler Master HAF 922|Power Supply: Corsair HX520W|Motherboard: DFI UT LP nF4 SLI-DR Expert|CPU: (varies) A64 3200+ Venice, 3700+ San Diego, 3800+ Venice, 4000+ Clawhammer/San Diego (E4 & E6), A64 X2 4200+, A64 X2 4800+ |RAM: (varies) Corsair XL, XL Pro, OCZ PC4800 Elite Platinum Edition|Video Card: eVGA GTX260|HDD: Hitachi 80GB Sata II Drive|DVD: not sure|OS: Windows XP Home 32-bit/Pro 32-bit
My Heat
Tech Tweaker is offline Benching Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 06-10-12, 09:51 AM   #5
txus.palacios
Premium Member #18

 
txus.palacios's Avatar 

Join Date: Dec 2011
Location: Cádiz (Spain)

 
Try cleaning the PCIe slot and resetting CMOS for kicks and giggles.

__________________
Maximus V Gene | i5-2500k @ 4.5GHz (ekHF) | 16GiB | GTX470 SLI @ 800MHz (ekFC) | m4 128GB | Arch + Win8
[ more info... ]


The only sound I want to hear out of my computer (unless I'm gaming or watching a movie) is the hum of my 6000 rpm fan pushing air through my heatsink. - Seebs
If I turn up dead, somebody make sure they put "should have just benched in the cold" on my tombstone, along with my most recent superpi32m score. - I.M.O.G.
I didn't go water-cooling for an air-cooling Vcore!! - bluezero5
I'll rm -rf /yourface/* - thideras
txus.palacios is offline Benching Profile Folding Profile   QUOTE Thanks
Old 06-10-12, 10:23 AM Thread Starter   #6
Tech Tweaker
Member


 
Tech Tweaker's Avatar 

Join Date: Dec 2010
Location: Springfield, Ohio

 
Quote:
Originally Posted by txus.palacios View Post
Try cleaning the PCIe slot and resetting CMOS for kicks and giggles.
Yeah, I've tried that multiple times too.

Cleaned the slot with compressed air several times. Yesterday I had the CMOS battery and BIOS chip completely off the board, so they were fairly well drained of power.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
Main Rig: Case: Cooler Master 690 II Advanced|Power Supply: Corsair HX750W|Cooling: Corsair H100i|Motherboard: Gigabyte GA-G33M-DS2R|CPU: Intel Q6600 SLACR @3.2GHz|RAM: 8GB G.Skill DDR2-1066@1068MHz|Video: Gigabyte GTX 460 unless I'm testing|HDD: Western Digital 320GB Caviar Blue|ODD: Lite-on DVDRW LH-20A1S|OS: Windows 7 Professional 64-bit

Backup Rig: Case: Cooler Master HAF 922|Power Supply: Corsair HX520W|Motherboard: DFI UT LP nF4 SLI-DR Expert|CPU: (varies) A64 3200+ Venice, 3700+ San Diego, 3800+ Venice, 4000+ Clawhammer/San Diego (E4 & E6), A64 X2 4200+, A64 X2 4800+ |RAM: (varies) Corsair XL, XL Pro, OCZ PC4800 Elite Platinum Edition|Video Card: eVGA GTX260|HDD: Hitachi 80GB Sata II Drive|DVD: not sure|OS: Windows XP Home 32-bit/Pro 32-bit
My Heat
Tech Tweaker is offline Benching Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 06-10-12, 02:35 PM Thread Starter   #7
Tech Tweaker
Member


 
Tech Tweaker's Avatar 

Join Date: Dec 2010
Location: Springfield, Ohio

 
Fixed it!

I gave that little PCI-Express port a good working over with the heat gun to re-flow the solder joints.

She runs like a champ now. I have only done some initial testing to get it to output video of the initial boot-up screens and going into the bios to configure the settings there, and then going into a stripped-down install of XP and running a few programs. I have verified in CPU-Z that it is running at the full x16 bandwidth on the PCI-e x16 slot, so that's good.

I actually had to re-flow the solder twice before it started working right. Once yesterday just to get the board to POST and output video at all and another today to get the primary x16 slot working. I think I just didn't get it hot enough the first time around to melt and re-flow the solder in that one area.

Still not sure what would have caused the initial issue though, as the board is in fine physical condition with no signs of any damaged or broken components.

I only wish it hadn't taken me so long to get to the point where I could try this, I was skeptical of putting a full desktop motherboard into an oven though and didn't want to risk melting any of the plastic components. I especially didn't want to try this one in an oven, since I had money invested in it and didn't want to make it even worse.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
Main Rig: Case: Cooler Master 690 II Advanced|Power Supply: Corsair HX750W|Cooling: Corsair H100i|Motherboard: Gigabyte GA-G33M-DS2R|CPU: Intel Q6600 SLACR @3.2GHz|RAM: 8GB G.Skill DDR2-1066@1068MHz|Video: Gigabyte GTX 460 unless I'm testing|HDD: Western Digital 320GB Caviar Blue|ODD: Lite-on DVDRW LH-20A1S|OS: Windows 7 Professional 64-bit

Backup Rig: Case: Cooler Master HAF 922|Power Supply: Corsair HX520W|Motherboard: DFI UT LP nF4 SLI-DR Expert|CPU: (varies) A64 3200+ Venice, 3700+ San Diego, 3800+ Venice, 4000+ Clawhammer/San Diego (E4 & E6), A64 X2 4200+, A64 X2 4800+ |RAM: (varies) Corsair XL, XL Pro, OCZ PC4800 Elite Platinum Edition|Video Card: eVGA GTX260|HDD: Hitachi 80GB Sata II Drive|DVD: not sure|OS: Windows XP Home 32-bit/Pro 32-bit
My Heat

Last edited by Tech Tweaker; 06-10-12 at 02:40 PM.
Tech Tweaker is offline Benching Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Motherboards > AMD Motherboards
AMD Motherboards
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 11:36 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?