Notices

Overclockers Forums > Hardware > Video Cards > General GPU
General GPU
Forum Jump

How many of you use AA and AF?

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 03-11-03, 10:00 AM Thread Starter   #21
Fiz
Member

 
Fiz's Avatar 

Join Date: Feb 2001
Location: C:\%systemroot%\minidump

 
When you pick the higher seetings, the video card uses higher resolution samples to creat the frame, then it scales it "down" to the resolution that you are running. I notice the biggest difference between 2X and 4X, I have tried 6X and didn't notice that much of a difference. Careful though, once you play your games with these on you will have trouble going back to those blurred jaggies .

Fiz
Fiz is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:17 AM   #22
Stumpjumper5200
Member

 
Stumpjumper5200's Avatar 

Join Date: Sep 2002
Location: Best 1/4 Mile Time: 13.57 @ 101.13

 
AA and AF never goes off, unless I'm 3DMarking

Minimum of 4xAA and 8xAF. Might change this to 4xAA and 16xAF, since I've heard the AF doesn't take much of a performace hit.
Stumpjumper5200 is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:20 AM   #23
Xevuhtess7
Member



Join Date: Apr 2002
Location: Boston Area

 
i tried 16x af and 6x aa on my new rig yesterady and i cant really see a difference. it should get rid of jaggies right? i was playing q3 on 1280x1024 with 120 fps and full detail settngs... from my logical thinking (sometimes it logical... ) because the higher the res the less the jaggies right....? at least the smaller and less noticeable the jaggies are. mabye i should play some war3 (dont have it) and see if i notice jaggies with and without it since the jaggise are more obvious in that game.
Xevuhtess7 is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:21 AM   #24
Rav
Member

 
Rav's Avatar 

Join Date: Apr 2001
Location: Philthadelphia

10 Year Badge
 
On my 9700 Pro I run 16x performance AF and 2x-4x AA depending on the game, and a res of 1280 or 1024. Depends on how high a framerate I need. I refuse to turn either off anymore.

-Rav

__________________

+ Intel i860, i760, i530
+ I kill threads like a mass-murderer
Rav is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:29 AM   #25
cV
Member

 
cV's Avatar 

Join Date: Feb 2003
Location: Arizona

 
I use 6xAA and 16x AF on my 9700 pro. Goes most of the time without stuttering.

I also use the hidden AA settings in the nvidia drivers for my Ti 4200 and crank up 8xAA, 8x aniso. Dreadfully slow, but it looks really nice.

__________________

Biostar Tforce6100-939
X2 3800+ 'Toledo' 2000 @ 2500MHz, 1.45v
2GB G.SKILL DDR400 (2x1024MB) 200 @ 216MHz, 2.5-3-3-6 2T
1x WD Caviar WD4000RE 400GB
1x Seagate ST375064 750GB
LeadTek 8800 GTS 320MB Extreme 540/1188/840 @ 576/1240/900 MHz
Highpower 700W PSU, Coolermaster Centurion MATX case (lengthmodded)
Benq FP222W H


GPGPU Folding FTW!
cV is offline Folding Profile   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:57 AM   #26
Amino
Member

 
Amino's Avatar 

Join Date: Nov 2002
Location: Austin, Texas

 
I use 4X AA on my 9700 Pro, but no AF. AF seems to bring back all of the jaggies I'm getting rid of with my 4X AA, plus I don't se any difference in quality with AF on, except for the jaggies.
Amino is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 11:54 AM Thread Starter   #27
Fiz
Member

 
Fiz's Avatar 

Join Date: Feb 2001
Location: C:\%systemroot%\minidump

 
^^^ I notice the most improvement on things like detailed floors and walls. If you shut AF off and look down a corridor that has patterns on the floor and walls, you will notice that they blurr as they get further away. The AF usually keeps the pattern sharp. It made MOHAA look amazing.

Fiz
Fiz is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 11:57 AM   #28
Evnas
Member

 
Evnas's Avatar 

Join Date: Dec 2002
Location: Seattle, WA

 
4x AA and 16x AF is all i use
Evnas is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 01:15 PM   #29
OC Noob
Member

 
OC Noob's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Phoenix, AZ USA

 
Always 16x performance AF

and 2-6x AA depending on the game

__________________
Hail to the King:
Opteron 165 w/ DFI Ultra-D w/ BBA 1900XT 512 mb GSkill PC4200 1 GB x 2
74 gb WD Raptor x 2 Raid 0 MSI (ATI550) Tuner
w/ Windows XP Media Center Edition & OCZ Powerstream 520
DD TDX H2O block w/ Maze4 GPA block DD D4 pump
single 120mm Fan Heater core w/ shroud In Lian-Li fish tank window case

RIP (Rest In Pieces):
P4 3.0 ghz @ 3.75 ghz Aerocool HT-101 IC7-G
Radeon 9800 Pro 430 W Antec True Power
OC Noob is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 02:28 PM   #30
TheGame240
Member

 
TheGame240's Avatar 

Join Date: Oct 2002
Location: Muscle Shoals, AL

10 Year Badge
 
I generally use Quincunx AA and 8X AF. In some games I notice a differnce, in some I don't. It really depends on the game. I'm sure the differences are there, but in a lot of fast paced games, I don't have time to notice the extra detail in some painting or whatever.

U2 was a completely different story. I'm running it with no AA and 8X AF. I tried different variations, and while 2x and Qx AA would generally be playable, I can't stand the slightest stuttering, so I turned off AA and kept AF.

I've also always wondered why some people have insane rigs and then play with AA and AF turned off. I mean, on average, the human eye can pick up 24FPS (constant frames, not average). So even if you have hawk eyes, as long as your FPS doesn't drop below 32 or so, you shouldn't be able to notice it, so why bother running a game without the goodies just to get 120FPS?
TheGame240 is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 02:32 PM   #31
james.miller
Member

 
james.miller's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Dunstable, uk

 
Quote:
I've also always wondered why some people have insane rigs and then play with AA and AF turned off. I mean, on average, the human eye can pick up 24FPS (constant frames, not average). So even if you have hawk eyes, as long as your FPS doesn't drop below 32 or so, you shouldn't be able to notice it, so why bother running a game without the goodies just to get 120FPS?
That's so wrong i dont know where to start. Oh well, here comes that link again......http://amo.net/NT/02-21-01FPS.html

__________________
The HTPC

E2160 @ 2.7ghz | Thermaltake The Orb cooler | Asus p5w-dh | 4Gb DDR-II pc6400| 1.00Tb of WD AAKS storage | Asus Xonar D2| 360 HD-DVD drive
Pioneer bd204 bluray sata drive | Corsair HX620w PSU | BFG GeForce 8800GTX | Silverstone SST-LC17b
| 22" dell e228wfp | 40" 1080p SONY 40w2000

ONKYO TX-SR805 | bi-amped mission m71i fronts | eltax center & bipolar rears
2x 12" custom built subwoofers powered by a denon pma-100m | PS3 with linux and a 250gb 3.5" internal drive | Nintendo wii


james.miller is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 04:05 PM Thread Starter   #32
Fiz
Member

 
Fiz's Avatar 

Join Date: Feb 2001
Location: C:\%systemroot%\minidump

 
That was a very fascinating article. I really enjoyed it (love learning about the human body). However, when running at anything higher than 80 or 90 fps, I don't see much of an improvement. I usually sync @ 85 hz and it is as smooth as can be. I like running Vsync because of the removal of screen tearing.

I tried running Q3 at the highest fps I could get at 1280X1024 (150+) and I didn't think it was any better than @ 85 fps. I guess it depends on the person looking at it. It is as smooth as can be and when you add the filters, I just can't see trading Image quality for fps.

Fiz
Fiz is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 04:56 PM   #33
REDDRUMZ
Member

 
REDDRUMZ's Avatar 

Join Date: Feb 2003
Location: SoCal

 
the only time that I have 4x AA / 8x AF off is when I am benchmarking. I can never go back
REDDRUMZ is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 07:43 PM   #34
Ugmore Baggage
Member

 
Ugmore Baggage's Avatar 

Join Date: Feb 2002

 
I don't use any AA, most everything is set for speed. Framerate is a concept at 30+. Some scenes I work on reduce my fps to 1. More commonly I'll get 5-10fps.

Quality features are luxuries only until they slow you down below a comfortable rate.

Sometimes I'll turn on AA in games but I turn everything else on first.
Ugmore Baggage is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 08:24 PM   #35
seamadan000
Member

 
seamadan000's Avatar 

Join Date: Mar 2002
Location: Omaha, somewhere in middle america

10 Year Badge
 
Quincunx AA, but no AF, as I don't like the way it looks on my LCD.

So, Mr. Miller, you say that we can tell the difference at any frame rate, so do you go for the highest FPS or do you turn on the options.
________
MOTORCYCLE TIRES

Last edited by seamadan000; 05-09-11 at 04:06 PM.
seamadan000 is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 09:11 PM   #36
batsstab
Member



Join Date: Apr 2002

 
At 1280x1024 I'm only to run 2AA and 4Af at the most with my ti4400 but with some of the new games I can only pick 2AA or just 4AF which blows. Every month that goes by makes me wish I waited 3 more months for a radeon 9700 or 9500 because the performance hit you get with nvidia is so bad.
batsstab is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 09:20 PM   #37
Gecedion
Member



Join Date: Nov 2002
Location: U.S., Maryland

 
I use 6x FSAA, performance, 4x AF. I would run with higher but I'm currenting beta-ing a game that crushes my system. In it, with those setting I sometimes lag at 1024x768
Gecedion is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 09:22 PM   #38
Black_Paladin
Member

 
Black_Paladin's Avatar 

Join Date: Sep 2002
Location: Boise, ID

 
I don't use AA in any of of my games because the Radeon 8500's supersampling AA algorithm makes games too slow for my taste.

I definately want to be able to run games with AA on from now on though, especially after buying Unreal 2. That game does annoy me with its jaggies somehow even at 1024x768. I tried running it with AA on and it looks great then but at the same time, I can't hit the broad side of a barn because of the frame rate.
Black_Paladin is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 09:50 PM   #39
voxace
Registered



Join Date: Jul 2002
Location: Australia

 
depends on the game but at least 2X AA and 8X AF for anything.
voxace is offline   QUOTE Thanks
Old 03-11-03, 10:01 PM   #40
BmanG17
Member



Join Date: Dec 2002

 
4X AA for when i CS and 2x AF(highest GF2 can go for me).

UT2k3 i run 2xAA and 2xAF, no lag at all Gotta love overclocking video card for nice performance boost so you can have nice AA/and AF features


my junky 20 dollar GF2@ 240core and 198mem

(9700pro coming soon )

__________________
Need to build Encoding PC!
BmanG17 is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Video Cards > General GPU
General GPU
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 05:45 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?