Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

AMD names scheme for Opteron naming

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 03-16-03, 03:20 PM Thread Starter   #1
UnseenMenace
UnseenModerator

 
UnseenMenace's Avatar 

Join Date: Apr 2001

10 Year Badge
 
AMD names scheme for Opteron naming


So farewell then, AMD's performance rating naming scheme - for upcoming 64-bit Opteron processors at least.

AMD will use a three-digit model number in place of the now familiar but once criticised megahertz rating.

So instead of, say, Opteron 3800+, we'll see the Opteron 440.

How does the new name work? The first digit is for the number or processors a system based on the chip can contain, ie. 1 for uni-processor boxes and 8 for eight-way systems. There will be Opteron 1xx, 2xx and 8xx parts.

The last two digits are a performance indicator that factors in clock speed and "other factors", according to an AMD's European marketing chief, Richard Baker, such as "the impact of the on-die memory controller running at the same frequency as the core, cache size, number and bandwidth of HyperTransport links, core features". Actual numbers start at 40. Why? To ensure no one mistakes the three-digit number for a clock frequency, Baker said.

The Opteron family is believed to ship with clock speeds of around 2GHz and are expected to show a double-digit performance increase over comparably clocked 32-bit Athlons. That wouldn't of itself prevent AMD from using its old performance rating scheme, which it introduced in 2001.

However, said Baker, with a new architecture, it makes sense to consider a new naming scheme. "Its not like Opteron-based systems will be running Word or Acrobat, so you need something different," he added. That's doubly the case given the high performance computing markets AMD is likely to target the chip at in its early days.

Opteron will officially launch on 22 April.

SOURCE = The Register

__________________
one M15x is never enough
UnseenMenace is offline   QUOTE Thanks
Old 03-16-03, 10:39 PM   #2
donny_paycheck
Inactive Super Quad Mod

 
donny_paycheck's Avatar 

Join Date: Oct 2001

 
Re: AMD names scheme for Opteron naming


Quote:
Originally posted by UnseenMenace
So instead of, say, Opteron 3800+, we'll see the Opteron 440.
As if the PR schemes didn't cause enough confusion...

__________________
Core i7 920 @ 4 GHz, 1.35v
Corsair Nautilus 500 w/DD BIX radiator swap & Apogee GTX
Asus P6T
6GB Corsair Dominator
XFX GeForce GTX 285
WD Raptor 150GB / Hitachi 1TB
Antec P182 / PCP&C Silencer 750
Samsung 2232GW

Sic vis pacem, para bellum.
donny_paycheck is offline   QUOTE Thanks
Old 03-16-03, 10:53 PM   #3
OC Detective
Member

 
OC Detective's Avatar 

Join Date: Jul 2001
Location: Malaysia

 
Well considering the market they are aimed at - I dont see the problem in what they are doing. The purchasers of such equipment would still have to do their homework to ensure suitability of what they are buying. I heard Intel are looking at doing something similar in one of their market segments?
OC Detective is offline   QUOTE Thanks
Old 03-17-03, 12:12 AM   #4
ninthebin
Member

 
ninthebin's Avatar 

Join Date: Mar 2002
Location: Liverpool, UK

 
any hint of whether or not that will reach the later Athlon64s or whatever its successor is, cos I think thats a bit crappy for a desktop processor naming scheme
ninthebin is offline   QUOTE Thanks
Old 03-17-03, 02:36 AM   #5
CrashOveride
Member

 
CrashOveride's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Beijing, China

 
i agree with ninthebin on the desktop naming scheme part...fine for what these are targeted at but for desktops...

__________________
.................................................. ......................Just too busy with life
...........................................Team.32.Mentor........................................RED.BELT.Ubercloxx0r
..............................You.should.always.keep.an.open.mind.help.can.be.found.in.the.most.unlikly.places.
.....AIUHB0252@2300mhz.SP-97~Abit.NF7-S~512.RAM@fast.timings~9700Pro.w/.copper.HSF.~.2.monitors
.................................................. ..Windows XP because I have conditions
....Fold.for.[OC]FoldingNinjas!!!....You .would.be.amazed.at.what.a.group.of.intelegent.peo ple.can.overlook
...............................................All.blanket.statments.are.false|Nothing.is.absoloute.
............................Don't.Let.ThermalTake.Your.Money~|~Are.You.Into.Th at.Hacky.Stuff?
AKA:supaiku
.................................................. ........Can.you.find.the.ninja.in.my.avatar?!?!
CrashOveride is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 08:45 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?