Notices

Overclockers Forums > Hardware > Storage
Storage SSDs, HDDs, CD/DVD/Bluray
Forum Jump

Possible dying hard drive?

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 04-24-03, 05:33 PM Thread Starter   #1
adelphia83
Member



Join Date: Jan 2003
Location: St. Charles, Missouri

10 Year Badge
 
Possible dying hard drive?


I'ved owned a WD800JB for a couple months now. Has been working great, but lately it seems to be having problems.

Seems whenever I write to the disk, as in installing programs, or modifiying files, the whole computer slows to a crawl. Even the mouse movement becomes jerky, almost to the point that I have to restart the computer. When the writing is finished, the computer runs just fine.

If I reformat the drive, it'll work fine again until I fill it up to a certain point (i.e ~8gb used). Then the problem starts....

I've run WinXP's chkdsk a couple times to scan for bad sectors, but it can't seem to find any. I need a reason to RMA this peice of junk, so does this problem sound like a hard drive malfunction? How can I be sure?

It does not occur whatsoever when I write to my other two drives (in raid0).

I formatted my Lifeguard disk shortly after buying the drive, is there anyplace to download this software? (never needed "lifeguard" software when I owned IBM drives :-)


TIA for the help.

__________________

AMD Phenom II X4 830 (6mb cache) @ 291 x 13.5 = 3.91 ghz
Gigabyte GA-MA770T-UD3p AMD 770 Motherboard
8gb (4 x 2) Mushkin DDR3 - 1333 @ DDR3 - 1552
Gigabyte GeForce GTX 560 1GB
Mushkin Callisto Deluxe 128GB SSD
HiPro 700W PSU
Ubuntu 11.10 / Win7 x64[/size]
adelphia83 is offline   QUOTE Thanks
Old 04-24-03, 07:15 PM   #2
NiTrO bOiE
Member

 
NiTrO bOiE's Avatar 

Join Date: Dec 2002
Location: Charlotte, NC

 
Sounds like your are running out of memory but you have 512 so that shouldn't be a problem. What is your disk transfer speed?

__________________
CPU: AMD 64 3000+ DTR @ 2750
MB:
DFI Lanparty UT 250GB

Memory: 2x 1GB G.Skill PC3200

Video:
Radeon X800XT-PE w/ Maze 4 GPU

Hard Drives:
36GB Raptor (Main) 160GB Hitachi (Storage)

Optical Storage:
44x CD, 8x DVD-RW

Sound:
Audigy 2 ZS
Case & Power: Black Chieftec FT w/ Window, Antec TP 430
Watercooled WW, Pro Core (2) 120mm Deltas, Hydor L20
Windows XP Professional x64 Edition
NiTrO bOiE is offline   QUOTE Thanks
Old 04-24-03, 08:22 PM Thread Starter   #3
adelphia83
Member



Join Date: Jan 2003
Location: St. Charles, Missouri

10 Year Badge
 
Disk transfer speed up until lately has been normal (comparable to 120gb 8mb) in Sandra.

Now I can't get Sandra to finish the benchmark. If I did, I'd be waiting all day for it. I just left it on for a good half hour, and had to shut the application down because it still wasn't done.

It seems the drive only has problems writing to it... Does this sound feasible?

__________________

AMD Phenom II X4 830 (6mb cache) @ 291 x 13.5 = 3.91 ghz
Gigabyte GA-MA770T-UD3p AMD 770 Motherboard
8gb (4 x 2) Mushkin DDR3 - 1333 @ DDR3 - 1552
Gigabyte GeForce GTX 560 1GB
Mushkin Callisto Deluxe 128GB SSD
HiPro 700W PSU
Ubuntu 11.10 / Win7 x64[/size]
adelphia83 is offline   QUOTE Thanks
Old 04-24-03, 08:29 PM   #4
ThePerfectCore
Red Raccoon Dojo

 
ThePerfectCore's Avatar 

Join Date: Mar 2002
Location: Texas

 
Check your drive in another machine. I had the same exact problem on an old motherboard, but it turned out the IDE controllers were screwed.
ThePerfectCore is offline   QUOTE Thanks
Old 04-24-03, 11:07 PM   #5
stool
Senior Member

 
stool's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: Albany, NY

10 Year Badge
 

__________________
My Heatware
stool is offline   QUOTE Thanks
Old 04-25-03, 01:42 PM Thread Starter   #6
adelphia83
Member



Join Date: Jan 2003
Location: St. Charles, Missouri

10 Year Badge
 
The controller is not bad, as other drives work off the primary controller, even the master. I ran the extended data test in Windows (lifeguard), and it passed successfully... Any suggestions?

__________________

AMD Phenom II X4 830 (6mb cache) @ 291 x 13.5 = 3.91 ghz
Gigabyte GA-MA770T-UD3p AMD 770 Motherboard
8gb (4 x 2) Mushkin DDR3 - 1333 @ DDR3 - 1552
Gigabyte GeForce GTX 560 1GB
Mushkin Callisto Deluxe 128GB SSD
HiPro 700W PSU
Ubuntu 11.10 / Win7 x64[/size]
adelphia83 is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Storage
Storage SSDs, HDDs, CD/DVD/Bluray
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 06:09 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?