Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Better OC results by lowering the Core Voltage?????

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 02-11-01, 06:50 AM Thread Starter   #1
App
Member



Join Date: Jan 2001
Location: Holland (Europe)

 
Better OC results by lowering the Core Voltage?????


This article is posted on the home page. Has anybody made the same experiences?? Thx

2/11/01 - New overclocking tactic: LOWER the voltage We're getting enough people reporting that they're actually doing better by lowering voltage that you might want to try it.

Here's just one example:

"I bought a Tbird 1100 3 days ago and was disappointed that it would only go 1236 and no higher with up to 1.88 volts. I never would have thought about trying voltage under default, until I read what others were finding. With Abit KT7-raid, Alpha PEP66 and a 26 cfm fan so far I'm getting 1320(110x12) at 1.68 volts, and my cpu temps average about 3 degrees cooler than 1236 at 1.78 volts. It will run 1200 at 1.58 volts! This just blows me away. Well, back to testing."

A few have reported the same with earlier generations of Athlons, too:

"when I was trying to run my Slot A T-Bird 700 on my Asus K7V (KX133), the chip would only overclock if I lowered the voltage to 1.55. Anything higher would lockup at POST."

__________________
TBird 1.333 ghz @ 1575 (AYHJA), Koolance II Case (CPU 47 C stressed), MSI K7T266-Pro 2 RU , 768 mb Crucial PC 2100 DDR, ATI Radeon 64 mb 165 @ 205, Asus DVD E616, Plextor 40/12/40, SB Audigy Platinum EX. Yamaha YS-50 Speakers, Hitachi 21" CM 823F
App is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 09:58 AM   #2
Murphy
Senior Member

 
Murphy's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: Amsterdam, the Netherlands

 
Quote:
App (Feb 11, 2001 06:50 a.m.):
This article is posted on the home page. Has anybody made the same experiences?? Thx

2/11/01 - New overclocking tactic: LOWER the voltage We're getting enough people reporting that they're actually doing better by lowering voltage that you might want to try it.

Here's just one example:

"I bought a Tbird 1100 3 days ago and was disappointed that it would only go 1236 and no higher with up to 1.88 volts. I never would have thought about trying voltage under default, until I read what others were finding. With Abit KT7-raid, Alpha PEP66 and a 26 cfm fan so far I'm getting 1320(110x12) at 1.68 volts, and my cpu temps average about 3 degrees cooler than 1236 at 1.78 volts. It will run 1200 at 1.58 volts! This just blows me away. Well, back to testing."

A few have reported the same with earlier generations of Athlons, too:

"when I was trying to run my Slot A T-Bird 700 on my Asus K7V (KX133), the chip would only overclock if I lowered the voltage to 1.55. Anything higher would lockup at POST."
I guess they will reply to homepage and tell Ed and Joe first. Also people who just pass by and aren't in the forum. But anyhow, how are you doing on YOUR Tbird. How is it OC'ed? Tried the lower voltage yet ?

__________________
Rob Edam
SENIOR MEMBER

1800XP week42
on asus a7v-266e RAID with 512mb cas2 DDR
fsb max. = 150MHz aircooled
Seti team position #?
Murphy is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 10:03 AM   #3
Murphy
Senior Member

 
Murphy's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: Amsterdam, the Netherlands

 
And please don't double or even triple post to get attention. You will get it anyway, this is annoying. Daniel could you remove the double posts?

__________________
Rob Edam
SENIOR MEMBER

1800XP week42
on asus a7v-266e RAID with 512mb cas2 DDR
fsb max. = 150MHz aircooled
Seti team position #?
Murphy is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 10:14 AM   #4
Rob Cork
Senior Member

 
Rob Cork's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: Woodcote, UK

 
App did explain in the other posts that the triple posting was due to his poor internet conn - accidents happen, I've done it myself. Don't jump on the guy for it :-)

__________________
Rob
Avatar by me :D

Please look at my site... :(

Tbird 1400@1680, 2.11V KG7-RAID
Watercooled, cpu temp under load 20C above ambient

"True wisdom lies in knowing that you know nothing"
Rob Cork is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 11:00 AM Thread Starter   #5
App
Member



Join Date: Jan 2001
Location: Holland (Europe)

 
Thanks Rob....I hate double/triple posts by myself too...
OC Status: With my TB I'm on 1070 mhz. I ordered an MSI K7T, a watercooler set and Mushkin memory. By the end of February I hope I have all ordered components in house and will try to achieve 1250 mhz (will try higher of course) . With the current MSI K7T mobo I'm not able to change the multiplier, so I'm limited now. Try to do the L4, L6 pencil trick but it didn't work, reason to do some FSB tweaking only. 109 wasn't stable, so I'm stucked on 107 now. Will post my results after my 'OC operation' and for the moment I'm trying to gather all information available and I'm brainstorming about the lay out for the watercooler.

__________________
TBird 1.333 ghz @ 1575 (AYHJA), Koolance II Case (CPU 47 C stressed), MSI K7T266-Pro 2 RU , 768 mb Crucial PC 2100 DDR, ATI Radeon 64 mb 165 @ 205, Asus DVD E616, Plextor 40/12/40, SB Audigy Platinum EX. Yamaha YS-50 Speakers, Hitachi 21" CM 823F
App is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 11:06 AM   #6
Rob Cork
Senior Member

 
Rob Cork's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: Woodcote, UK

 
I assume you're getting the Pro2A to replace your Pro - the differences are explained here: http://www.overclockers.com./tips253/

__________________
Rob
Avatar by me :D

Please look at my site... :(

Tbird 1400@1680, 2.11V KG7-RAID
Watercooled, cpu temp under load 20C above ambient

"True wisdom lies in knowing that you know nothing"
Rob Cork is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 11:26 AM Thread Starter   #7
App
Member



Join Date: Jan 2001
Location: Holland (Europe)

 
Quote:
Rob Cork (Feb 11, 2001 11:06 a.m.):
I assume you're getting the Pro2A to replace your Pro - the differences are explained here: http://www.overclockers.com./tips253/
Sorry...I ordered the MSI K7T TURBO R(aid)..with the VIA KT 133A chipset

__________________
TBird 1.333 ghz @ 1575 (AYHJA), Koolance II Case (CPU 47 C stressed), MSI K7T266-Pro 2 RU , 768 mb Crucial PC 2100 DDR, ATI Radeon 64 mb 165 @ 205, Asus DVD E616, Plextor 40/12/40, SB Audigy Platinum EX. Yamaha YS-50 Speakers, Hitachi 21" CM 823F
App is offline   QUOTE Thanks
Old 02-11-01, 05:20 PM   #8
kat
Senior Member

 
kat's Avatar 

Join Date: Dec 2000
Location: belding,MI,United States

 
tryed lowering my c volt`s and got nothing but lockup`s unclocked the system same results i guess this bird like`s the juice ;D

__________________
kat
knowledge is the key to a successful OC:D
kat is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 11:16 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?