Notices

Overclockers Forums > Hardware > Video Cards > nVidia GPUs
nVidia GPUs
Forum Jump

GPU fan stops spinning in WinXP

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 09-24-03, 07:48 AM Thread Starter   #1
Paxmax
Member



Join Date: May 2002

 
Angry GPU fan stops spinning in WinXP


Duh... seems like this has to be an already answered question to me, but I couldn't find anything on the searches I made.

As the title says, the fan stops as soon as windows XP starts.
I don't like that, at all. The gpu heats up to 60-70C with the PC's side off! Yikes....

I have an ASUS MB with VIA KT600 chipset + Albatron 5600Ultra + Windows XP.
I'm not entierly sure but I think I'm running on DET 44.03 drivers.

Well... as soon as any games starts the fan spins and the graphics card is cooler than in windoze.

It seems like this started when I did the last updates.
Is there anyway to enable the fan in windows too?
Any cool reg-hack? or gpu bios change is needed?
Paxmax is offline   QUOTE Thanks
Old 09-24-03, 08:49 AM   #2
Phoenix87
Member

 
Phoenix87's Avatar 

Join Date: Jul 2003

 
I would say smart doctor has something to do with it. Ive never heard of a video card fan just stop spinning after loading XP.
Phoenix87 is offline   QUOTE Thanks
Old 09-25-03, 09:48 PM   #3
Damian
Member

 
Damian's Avatar 

Join Date: Mar 2003
Location: Acton, MA

 
I'd say it's part of the 5600 ultra's power management; cooling generally isn't needed when in windows. Realize that the FX series can get pretty hot without frying so you should probably be ok.

If you want to be safe and have the fan always on, I think there might be a control somewhere in the driver settings.
Damian is offline   QUOTE Thanks
Old 09-27-03, 05:18 PM Thread Starter   #4
Paxmax
Member



Join Date: May 2002

 
Uhu.. yeah, I'm listening Damien.

It seems much like a "power management" or "Noise management" thingy.

I have searched the Video properties tab up 'n' down 30 times and haven't found a single bit regarding "In win, Fan ON"

Yeah, I don't really fear the stuff blowing up on me, since I have adequate number of fans, but I DON'T LIKE IT!

I like it cool... and ON !!

I can see a reference number in the FX5600 properties tab saying like "Gpu slow temp threshold... 134C" !!!!!
Does that mean that the gpu must be cooked to 134C before spinning the fan in windows??!?!

Weird... they could have told me about it, I'd like to know what cooks in my pc's.
Paxmax is offline   QUOTE Thanks
Old 09-28-03, 08:02 AM   #5
Jimbob7

 
Jimbob7's Avatar 

Join Date: Jul 2003
Location: London, England

 
U should be running Windows 2000 the God of windows

__________________
PentiumM 725 "Dothan" 1.60GHz @ 2.60GHz, P4C800D, 3850Pro AGP, 3GB OCZ Platinum XTC, Arch Linux
TDX, Maze4, 120.3, D5, U2-UFO
Dell E248WFP

Core2Duo 3GHz, Asus Motherboard, 4GB, Ubuntu-Server
Dual Pentium III 600MHz, 512MB, Asus P2B-DS, OpenBSD

HP ProBook 6450b, Intel i5 2.60GHz, 4GB, Windows 7

Last edited by [BBE]Jimbob; 09-28-03 at 04:57 PM.
Jimbob7 is offline Folding Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Video Cards > nVidia GPUs
nVidia GPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 03:37 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?