Notices

Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

Mushkin lvl2 PC3500... I'm the unlucky one!

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 01-08-04, 02:00 AM Thread Starter   #1
JerMe
Member

 
JerMe's Avatar 

Join Date: Nov 2003
Location: New York City

 
Mushkin lvl2 PC3500... I'm the unlucky one!


I just received 2x256MB Mushkin lvl2 PC3500 for my NF7-S/Barton 2600+ 0311.

I know most people don't have problems with matching up two 256MB sticks (rather than purchasing a dual pack), but I wasn't so lucky. I can't get past 171MHz FSB, Vcore=1.75, Vdimm=2.9. My assumption is that these two sticks don't play nice with each other.

Alone, one stick can get to 230MHz, and the other to 240MHz before error surface in memtest86 test #5. But in dual channel mode (DIMM2 & DIMM3) they crap out.

Am I doing something wrong? Shouldn't they do at least 200MHz together?

__________________
Build!.Borg!.Recruit!.Folding.for.Team.32!
Folding User Stats
JerMe is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 03:52 AM   #2
OneProdigy
Registered

 
OneProdigy's Avatar 

Join Date: Nov 2002
Location: Germany

 
If i remember this correctly...
Change Timings to CL2-3-2-5 and you will be fine for Dual channel i think.
OneProdigy is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 05:20 AM   #3
Grandpa Dan
Member

 
Grandpa Dan's Avatar 

Join Date: Nov 2003
Location: OC moderator @intelforums.net

 
Read this from the memtest86 FAQ:

Quote:
There have been numerous reports of errors in only tests 5 and 8 on Athlon systems. Often the memory works in a different system or the vendor insists that it is good. In these cases the memory is not necessarily bad but is not able to operate reliably at Athlon speeds. Sometimes more conservative memory timings on the motherboard will correct these errors. In other cases the only option is to replace the memory with better quality, higher speed memory. Don't buy cheap memory and expect it to work with an Athlon! On occasion test 5/8 errors will occur even with name brand memory and a quality motherboard. These errors are legitimate and should be corrected.
It might be true for the bartons also.
Grandpa Dan is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 08:27 AM   #4
mrspec3
Member

 
mrspec3's Avatar 

Join Date: Apr 2003
Location: Tallinn, Estonia

 
Try Microsoft memtest

http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp

Works better for me
mrspec3 is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 08:48 AM   #5
itshondo
Member

 
itshondo's Avatar 

Join Date: Nov 2003
Location: Denver, CO

 
I have 2 512 PC3500 Lvl 2 black Mushkin modules - it doesn't fail when I run Memtest overnight. I can run my unlocked Barton 2500 as a 3200 (200X11) but only if I raise my v-core to 1.8v and the memory at 2.9v. I have tried many different timings including recommended 6-2-2-2.0 and 11-2.2.2.0.

I need to try each stick to see how they'l do like you did.

I also expected my Mushkin to overclock at 433 (PC3500) - I'm going to try diff timing and if no luck it time to call Mushkin Tech Support.

__________________
MAIN RIG - PCLinuxOS -Biostar A780L3G - Plenom II 560 @ 3.7 Ghz - Cooler Master TX3 - 8 gb Corsair XMS - Zotac GT 430 Fanless - 60gb Corsair SSD + 2 - Sony Optiarc SATA DVD Burner

Windows / Backup RIG
- Win 7 64 - Gigabyte GA-EP45-UD3P rev 1.6 - Q9550 @ 3.2 Ghz - Prolimatech Megahalems Rev. B HSF - 8gb GSkill PC2 6400- Evga GTX 260 - Antec 900 Case - Rosewill RP550-2 550W PSU - WD 74 GB Raptor + 2 - Sony Optiarc SATA DVD Burner


HEATWARE 20-0-0
itshondo is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 09:32 AM   #6
Speed_Mechanic2
Member



Join Date: Aug 2003
Location: Ft. Hood, TX

 
Test in DIMMs #2 and #3 as well. Voltage may need to be increased to increase stablity - and get rid of errors in MemTest #5. Temporary mods can be done on a NF7 that won't result in voiding the warrenty - as long as you don't do anything stupid

Disabling the onboard USB Controller may reduce the number of errors.
Speed_Mechanic2 is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 01:27 PM Thread Starter   #7
JerMe
Member

 
JerMe's Avatar 

Join Date: Nov 2003
Location: New York City

 
Did you mean test individually in DIMM2? Or dual channel in DIMM2 + DIMM3?

Well, as I was posting the OP, I thought about inserting the sticks in DIMM3 + DIMM1 (even though the manual says to install in DIMM3 + DIMM2 which is what I did initially).

Guess what? I'm running DDR454 with 2-2-2-11, stable after memtest ran 43 cycles last night. POST reports I'm running dual channel.

Maybe if I do more flip-flopping around of the sticks, I can get more FSB, but since one stick only went to 230 I doubt it.

I'm not running D10 so I haven't messed around with the vague CPU multipliers yet, but I'm running that flower bugger of a heatsink so major O/Cing isn't an option right now anyways.

I'm glad I posted this message, otherwise I would have RMA'd the memory.

BTW, how much FSB has anyone been able to milk out of these Mushkin lvl2 PC3500s? Higher than 227 1:1?

__________________
Build!.Borg!.Recruit!.Folding.for.Team.32!
Folding User Stats
JerMe is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 02:53 PM   #8
seadog
Registered



Join Date: Mar 2001

 
Quote:
how much FSB has anyone been able to milk out of these Mushkin lvl2 PC3500s?
I can get to 237, dual channel, 11-3-2-2 @2.9 vdimm (board max), but no higher - regardless of the timings.
seadog is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 03:49 PM   #9
Speed_Mechanic2
Member



Join Date: Aug 2003
Location: Ft. Hood, TX

 
Glad to hear you got some great performance out of your memory.
Speed_Mechanic2 is offline   QUOTE Thanks
Old 01-08-04, 07:21 PM   #10
Dermen
Member



Join Date: Dec 2001
Location: Virginia

10 Year Badge
 
Quote:
Originally posted by JerMe

Well, as I was posting the OP, I thought about inserting the sticks in DIMM3 + DIMM1 (even though the manual says to install in DIMM3 + DIMM2 which is what I did initially).
I was having almost the same problem. With 2.9 vdimm my memory wasn't stable at 175mhz but 2.8 would get me to 207mhz. Once I moved a stick so I had them in DIMMS 1 and 3 it was stable at 207mhz with 2.9 vdimm.

__________________
FX-6300 | Gb 970A-UD3P | EVGA GTX 750 Ti | Corsair 8GB 1866 | 120GB Hyper-X 3k | Seasonic G 550w
Heat
Dermen is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 12:36 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?