Notices

Overclockers Forums > Software > Games
Games Tips and general discussion
Forum Jump

PC crashes when trying to play any game

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 07-24-04, 09:01 PM Thread Starter   #1
rmill9681
Registered



Join Date: Dec 2002

 
PC crashes when trying to play any game


I have installed a few game demos from gamespot (call of duty, panzers, etc). I have got them to play, but all of them eventually crash. The screen turns into a rainbox of vertical lines and you can hear the music, but the PC won't respond (not even to alt-f4 or ctrl-alt-del). I have to manually restart. I have installed the newest drivers from ati.

I have an ati AIW 8500DV
AMD athlon XP 1900
Windows XP SP1
512MB
rmill9681 is offline   QUOTE Thanks
Old 07-24-04, 09:08 PM   #2
Mr.DLucey
Member

 
Mr.DLucey's Avatar 

Join Date: Jul 2002

10 Year Badge
 
Check your system temperature in the BIOS under PC health. Remove and reinstall your video card. Got all the latest updated form microsoft? (all one million)

__________________
E6600 @2.99GHz - DFI Infinity P965 Dark - 4GB PC6400 - WD 300GB Raptor - WD 74GB Raptor - Radeon HD 3850 256MB - Vista Business
E6420 @2.13GHz - Asrock 4Core DualVSTA - 4GB PC 6400 - WD 120GB IDE - Sapphire HD 3850 512MB - XP Home
Mr.DLucey is offline   QUOTE Thanks
Old 07-25-04, 05:36 PM   #3
Agent_Mull
Member

 
Agent_Mull's Avatar 

Join Date: Oct 2003
Location: Leawood, KS

 
I had that happen once. Turns out it was a bad Driver installation. I had tried to upgrade to the latest Omegas but it borked my setup. Reinstalled them and i was fine.
Agent_Mull is offline   QUOTE Thanks
Old 07-25-04, 05:43 PM Thread Starter   #4
rmill9681
Registered



Join Date: Dec 2002

 
thanks, I'll check the driver and temps out again.
rmill9681 is offline   QUOTE Thanks
Old 07-25-04, 05:47 PM   #5
hatkeeper
Disabled

 
hatkeeper's Avatar 

Join Date: Aug 2002
Location: RH, Ontario, Canada

 
can ur system handle that kind of game?
hatkeeper is offline   QUOTE Thanks
Old 07-25-04, 05:55 PM   #6
David
Forums Super Moderator
Overclockers.com Lead Editor



 
David's Avatar 

Join Date: Feb 2001
Location: Hiding from Americans and making pretty colours in a drybox in St Andrews

10 Year Badge
 
I think the system should handle the games fine. Possible problems to check out:
  • RAM. Run memtest86 from www.memtest86.com and see if the RAM is bad.
  • Heat. What are your CPU temps under load?
  • PSU. What are the rails like? Particularly the 5v?
  • Video. Latest drivers you say? Is the card adequately cooled? Any chance of running 3dmark and seeing if the same problem occurs? Might be a problem with the card itself.

__________________
David J. Nelson MChem(Edin) PhD(Strath) MRSC [ResearcherID: D-3927-2011]
OC Forums Super Moderator // Overclockers.com Editor


The Workhorse: [Lenovo W510] Intel Core i7-720QM / 8 GB DDR3 / nVidia Quadro FX880M / Crucial M4 256 GB SSD / Windows 7
The HTPC/Server: AMD Phenom X4 9650 / 6 GB DDR2 / nVidia 8300 / 5 TB of HDDs / Antec Solo II Case / Windows 7
The Gaming Rig: AMD Llano A6-3650 / 4 GB DDR3 / nVidia GTX260 / 2x 500 GB HDD in RAID0 / Antec Dark Fleet DF-85 Case / Windows 7
The Benchmarking Setup: Various LGA775 chips / Asus Rampage Formula / 2 GB OCZ 1066 MHz DDR2 / nVidia Quadro NVS 285 / 320 GB HDD / Windows 7

My research fellowship is eating all my time, so I may be slow to reply to emails and private messages.
David is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile   QUOTE Thanks
Old 07-26-04, 06:41 PM   #7
Chaos_Being
Member

 
Chaos_Being's Avatar 

Join Date: Jun 2003
Location: Eldersburg (Sykesville,) Maryland

 
I'd say definitely check out your video card. I had the exact same problem last year, and when I looked at my video card several of the caps had bulged and were leaking.

__________________
Main Gaming PC- Intel Desktop: "Cyborgmind: Duo"
Xeon e3110 "Wolfdale" @ 4.1ghz, 9x467, 1.32v idle, 1.28v load -- Swiftech H20-220 Compact
Evga 750i FTW -- 4GB G.Skill pc8500 @ 1066mhz, 5-5-5-15, 2.1v -- Corsair 1000w PSU
74gb Raptor w/ XP Pro SP3 & Vista 64 SP2 dual-boot -- 640gb WD -- BFG GTX 280 OC
Modded black/green themed TT Armor case w/ custom stenciling and UV cathodes

Intel Desktop "Kaoru": e6600 @ stock, Biostar p43 mobo, 2gb pc6400 ddr2, x1900gt
Intel HTPC "Id" (DEAD): Celeron D 2.4ghz, S-Presso S1-P112, 512mb pc2700, FX 5200
Intel HTPC "Fei": 2.4c @ 3ghz, IC7, 1gb pc3700, 6800GT, Antec Overture II
AMD File Server "Regis Mark V": X2 4000+, MVA-VM, 1gb pc6400, 2TB storage
Chaos_Being is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Software > Games
Games Tips and general discussion
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 04:57 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?