Notices

Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

2 seperate BH-5 sticks run at 260 but wont run 260 in DC

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 10-10-04, 03:45 PM Thread Starter   #1
Ub3r-L33ch
Member



Join Date: Sep 2004

 
2 seperate BH-5 sticks run at 260 but wont run 250 in DC


I have ran Stick 1 and Stick 2 by themselves up to 260FSB at 3.6v. Windows will boot and I can do a run of 3DMark01 with no problems. When I put them together to run in DC even with 3.8v at 250FSB windows sometimes wont load, and if it does 3DMark01 is completely unstable. I'm using the OCZ DDR Booster for the voltage.

I have the VTT chip heatsinked, NB has an NB-1C, the SB is passive cooled and my case has decent airflow. I'm no expert but it seems to me none of that should matter anyways if I know for a fact each stick is capable of 260FSB at 3.6v but wont run 250 in DC at even 3.8v.
Ub3r-L33ch is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 03:49 PM   #2
pwnt by pat
Member

 
pwnt by pat's Avatar 

Join Date: Jun 2003
Location: Cranberry Twp. PA

 
Try SC. DC only adds *thinks back a long time* 2-5% OR 5-10%. I don't remember exactly but it's miniscule. Also, 3.8 CANT be good for long term usage. Does the booster override vtt? That could be a problem.

__________________
Intel 630
ASUS P5LD2-VM
2x256 WINTEC AMP-X
Raptor 360gb + Seagate sata 400gb
Pioneer DVR-106
Antec True350
Cheapest black USB keyboard from the Egg + Razer Viper

Some people don't deserve to have anything electronic other than a TV, and maybe a toaster, becuase they may hurt themselves and possibly someone else.
pwnt by pat is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 03:52 PM Thread Starter   #3
Ub3r-L33ch
Member



Join Date: Sep 2004

 
I'm still learning so I'm not sure what you mean by does the Booster overide the VTT. I know 3.8v wont be good for long term usage I just want to see what this stuff is capable of. I want to hit 250 and I think they might be stable at 3.4v but I'm not sure yet.

I should mention that I have done the L12 mod and the Vdd mod, in case that might have any effect.

Thanks for the help, I'll try running them in SC.
Ub3r-L33ch is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 03:58 PM   #4
HousERaT
Senior Air Extraordinaire

 
HousERaT's Avatar 

Join Date: Apr 2004
Location: Imladris

 
it's the memory controllers.... this is a consistant problem on NF7 boards.... I know my ram is capable of much more than 240... but that's what I'm stuck with because my ram is 512x2. Single sided sticks can go up into the 260's with a NF7 but double sided sticks just don't do as well. even with cpc off you'll have problems getting into the 250's with double sided sticks in dual mode.

__________________
CM-690 | Maximus Formula | Ballistix D9GMH 2GB - 4-4-4-10 - 2.2v (active cooled) | E6850 @4GHz (L719B) 602 Bios 500x8 - 1.475v | Ultra 120 Extreme | 2x HD3870 840/1300 | Lite-On 52327s CDRW | WD 74GB - Raptor HDD | Corsair 620HX PSU | Windows XP Pro sp2 |

Support the OC Benchmarking Team The HD 4870/50 Thread The HD 3870/50 Thread The X1900XT/XTX Thread X800GTO˛ Thread Heatware

Make friends with your "FAST" - 90K 01SE - 77K 03 - 29K 05 - 19K 06 - 274K AM3 - single card all air baby!
HousERaT is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 04:21 PM   #5
flapperhead
Senior Member



Join Date: Apr 2002
Location: wash dc area

 
ur gonna burn em if u run them at 3.6 for any length of time. plus ur gonna get better oc;s in single channel cause the mem controller isnt working hard.. why not try a reasonable voltage ie" 3.2 volts and see how they perform..
flapperhead is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 05:16 PM   #6
pwnt by pat
Member

 
pwnt by pat's Avatar 

Join Date: Jun 2003
Location: Cranberry Twp. PA

 
Most bh-5 is spec'd for 3.4-3.6. I concider 3.5 safe for normal usage.

__________________
Intel 630
ASUS P5LD2-VM
2x256 WINTEC AMP-X
Raptor 360gb + Seagate sata 400gb
Pioneer DVR-106
Antec True350
Cheapest black USB keyboard from the Egg + Razer Viper

Some people don't deserve to have anything electronic other than a TV, and maybe a toaster, becuase they may hurt themselves and possibly someone else.
pwnt by pat is offline   QUOTE Thanks
Old 10-10-04, 05:37 PM Thread Starter   #7
Ub3r-L33ch
Member



Join Date: Sep 2004

 
Dammit I'm not just one of those guys that uses 512MB RAM and OCes the living daylights out of it and doesnt play games. I like to push it as far as it will go within a reasonable amount of tweaking/modding etc... but I cant play my games on 512MB RAM... argh... oh well I guess 240FSB or so will have to do
Ub3r-L33ch is offline   QUOTE Thanks
Old 10-11-04, 01:50 PM   #8
flapperhead
Senior Member



Join Date: Apr 2002
Location: wash dc area

 
Quote:
Originally Posted by pwnt by pat
Most bh-5 is spec'd for 3.4-3.6. I concider 3.5 safe for normal usage.
3.6 is the max for these chips.. running them at 3.5 most likely will shorten the lifespan or burn em. remember we are also running them at a higher freq, which doubly stresses the components . the only memory i know of capable of holding those voltages 24\7 is the bh6. it can take higher voltages because it is an older version with a larger die process. with that being said, i am not the voltage police, i am merely suggesting that b4 someone runs those voltages they actually consider the extra speeds (if any) is worth the shortened lifespan..
flapperhead is offline   QUOTE Thanks
Old 10-12-04, 06:44 PM   #9
spydeymon
Member



Join Date: Mar 2004
Location: montreal

 
Sorry for hijaking you're thred.I was just wondering if a ddr booster would help my bh-6? i dont have vtt mod and i dont plan on doing one cause i dont want to weld anything So if anyone thinks its a good idea to get one i will cause right now in my sig i have it at 220 at 2.9 i think its pretty decent for bh-6 with only 2.9vdimm?

__________________
Mobo:
Bios:
Cpu :
Mem:
Hdd:
Cooling:
Video:
PSU:
heat
spydeymon is offline   QUOTE Thanks
Old 10-12-04, 06:51 PM   #10
El<(')>Maxi
Blank Senior Member

 
El<(')>Maxi's Avatar 

Join Date: May 2003
Location: Seattle

 
Yes it will help alot if your mobo is compatabile. BH-6 is often clocking only 5-10% behind BH-5. I can run 270mhz 2-2-2-6 with Mushkin LII and 3.7v via booster on DFI.....but not dual channel. Thats is a whole nother ball game. Uber 240 dual channel would be killer with your system.

__________________
rdrash - 'I'm gonna intentionally try to kill this CPU with more volts'
El<(')>Maxi is offline Author Profile   QUOTE Thanks
Old 10-12-04, 07:57 PM   #11
moz_21
Member

 
moz_21's Avatar 

Join Date: Jul 2002
Location: MN

10 Year Badge
 
Quote:
Originally Posted by Ub3r-L33ch
I have ran Stick 1 and Stick 2 by themselves up to 260FSB at 3.6v. Windows will boot and I can do a run of 3DMark01 with no problems. When I put them together to run in DC even with 3.8v at 250FSB windows sometimes wont load, and if it does 3DMark01 is completely unstable. I'm using the OCZ DDR Booster for the voltage.

I have the VTT chip heatsinked, NB has an NB-1C, the SB is passive cooled and my case has decent airflow. I'm no expert but it seems to me none of that should matter anyways if I know for a fact each stick is capable of 260FSB at 3.6v but wont run 250 in DC at even 3.8v.
What is the VTT chip? I am stuck on 230fsb with my A7N8X and maybe if I cool this chip it will get me higher? Could I get a pic of what it looks like on your board?

__________________
[Win7 x64 Desktop] Asus P8P67 w/ i7 2600k @ 4.5GHz 1.37v, CM 212 EVO, 16GB Mushkin DDR3 (991996) @ 2133MHz 9-11-10-28-39 2T, Sapphire AMD Radeon 290X, OCZ Vertex3 240GB, Antec P183 gunmetal grey, SeaSonic 850W PSU
[Ubuntu 14.04 LTS Server] Supermicro H8DME-2, 2x Opteron 2419 (6 core 1.8GHz), 20GB DDR2 ECC, 12x 1.5TB Samsung MDADM RAID6 array, wrapped in an AIC 24bay chassis
[Win7 x64 Media PC] Asus M4A88T, Phenom 2 965 X4 @ stock, 8GB RAM, ATI HD-5450, OCZ Onyx 32GB, Seagate 7200.11 1TB, Ceton InfiniTV 4
[Ubuntu 14.04 LTS x64 Laptop] Acer Aspire 5733Z, Intel P6200 2.13GHz, 4GB DDR3 ram, I-GMA, Hitachi 320GB
[Win7 x64 Laptop] Acer Aspire 5530, AMD Turion X2 RM70 2GHz, 3GB ram, ATI Radeon HD3200, OCZ Vertex 2 50GB
[Smoothwall 3.0] Compaq Deskpro, PIII 833 on an i810 chipset, 512MB CL2 ram, 74Gb WD Raptor, 2x Realtek NIC
[My].Heatware
moz_21 is offline Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 10-14-04, 07:36 PM   #12
spydeymon
Member



Join Date: Mar 2004
Location: montreal

 
I just ordered a ddr booster for my bh-6 and nf7 i hope it helps me more then 220 with 2.9v. And does anyone know how to mod the booster to get dc with my mobo pics would help and what about the vtt mod do u think i would need to do it? I dont know how and if it involves wellding i wont try it but if its something simple i might.

__________________
Mobo:
Bios:
Cpu :
Mem:
Hdd:
Cooling:
Video:
PSU:
heat
spydeymon is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Memory
Memory
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 10:39 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?