Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > Intel CPUs
Intel CPUs
Forum Jump

What to do

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 11-01-05, 03:15 PM Thread Starter   #1
hainer36
Member



Join Date: Mar 2005
Location: Niagara, ON

 
What to do


alright, so ive decided that since i have the board i should make a LGA775 set-up

the board i have is a Asus P5P800 (865PE....AGP, DDR ) which means i dont have to do a complete upgrade, only need a new CPU and boom

so my decision now is, what to get, im thinking of maybe getting a 630 and use that as my main rig and get a crappy agp vid card for the rig in my sig, (put em both in the same case , its too big not too)

or should i got for say a 506

i dont game...pretty much at all, all i use the computers for would be surfing the net, MSN, and encoding stuff...

either way i would put my A-Data Vitesta in the New rig, and pick up some generic crap for the one in sig, put the 9800Pro in the new one and pick up a KVM switch so i dont have a cluttered desktop

__________________
________________________________Heat
_______________________Shipping to Canada? READ THIS!

Folding User Stats
hainer36 is offline Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-01-05, 05:40 PM   #2
Know Nuttin
Senior Member

 
Know Nuttin's Avatar 

Join Date: Mar 2004
Location: Ontario, Canada

 
630.

__________________
AMD Phenom II X4 965BE, Asus M5A88-V Evo, 8GB Mushkin Blackline DDR3-1600 , Coolermaster Hyper212+, OCZ Vertex Plus 60GB, Seagate 7200.11 500GB, Antec EA-380
Lenovo X200, P8400 C2D, 8GB, 120GB OCZ Vertex 3.
Know Nuttin is offline   QUOTE Thanks
Old 11-01-05, 09:15 PM Thread Starter   #3
hainer36
Member



Join Date: Mar 2005
Location: Niagara, ON

 
630 seems the way to go, now i just gotta wait on some money to roll in

__________________
________________________________Heat
_______________________Shipping to Canada? READ THIS!

Folding User Stats
hainer36 is offline Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-02-05, 09:23 AM   #4
speed bump
Member

 
speed bump's Avatar 

Join Date: May 2004
Location: Montana tech Butte mt.

 
Well what kind of FSB do you think that ram will do if you want 4ghz with your 630 you need 270FSB. However I would recomend waiting until January becuase Intel is going to release the 65nm 631 for about the same price as the 630 now and it should use less power and overclock further.

__________________
Big changes coming: Intel e4300, DFI Blood iron, Crucial DDR2-8500, ATI x859xt, MCW-6002>Ehiem 1250>Bip3 with 3 nidec beta Vs, Sunbeam Zorro, Corsair 650 watter
Stuff I should be using but don't: Finally got around to running that stuff.

Ever run a benchmark? support our forums by posting it in the 3dmark team and system benchmarking team sections.
My heatware

Silence may be golden but performance is platinum
speed bump is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-05, 06:20 PM Thread Starter   #5
hainer36
Member



Join Date: Mar 2005
Location: Niagara, ON

 
i dont know if a 865PE lga board will support the 65nm's

and the ram i have can do 280 and with more volts its done 310

__________________
________________________________Heat
_______________________Shipping to Canada? READ THIS!

Folding User Stats
hainer36 is offline Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-03-05, 06:44 PM   #6
CordialSpam
Member

 
CordialSpam's Avatar 

Join Date: May 2004
Location: Alpharetta, Georgia

 
I would get either 630 or 640..just any 6 series sounds good to me.

__________________
CPU: E6600 @ 350 x 9 = 3150 @ 1.24v stable
Motherboard: eVGA 680i LT
Cooling: XP-90
GPU: MSI 8800 GTS 512MB @ Stock
HD: WD Black 640GB x 2 Raid 0
Memory: OCZ OCZ2N800SR4GK 2GB x 2 + PQI Turbo 1GB x 2 = 6GB total @ 800 5-5-4-15
Case: COOLER MASTER Mystique RC-632S-KKN1-GP with Fortron Blue Storm 500W PSU
Sound: X-FI Xtreme Music
CordialSpam is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-05, 07:54 PM   #7
Stratcat
Member

 
Stratcat's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: Chicago - USA

 
^^^

What he said.

But beware, that while the P5P800 meets a higher powered FMB spec than the S478 mobos, it will not have the yet higher power capability of an innately dual-core capable mobo, like the P5WD2. IOW, it's CPU pwr capability is better than an S478 mobo, but not as strong as the best LGA775 mobos meeting Intel's 04c/04d specs (P5P800 meets 04b).

So a stout Vcore to get a high OC will definitely cause a fair amount of droop.

If you're struggling to get to 4.0G or above, you may consider a Vcore Voltmod (click on image to enlarge).

I don't use a pot, but simply solder a 2% tolerance 1/8W 27K fixed metal-film resistor across the two solder points shown in the link. If you can find a tight tolerance 28K resistor, then go with that, since 28K is the theoretically correct resistance value.

BTW - I used the term "innately dual-core capable mobo", 'cuz the i865 chipset supposedly will support a dual-core Intel 8xx CPU. I haven't tried this myself, but some guys on the Asustek forums apparently hacked the P5P800 BIOS to include microcode supporing Intel 8xx procs. Since the power circuitry on a P5P800 can barely handle a highly OC'd/Overvolted 640, I'd suspect it would really struggle w/an OC'd 8xx. Might be able to handle a stock clocked 8xx, tho.

Anyway, just wanted you to have the Voltmod link, if you want to get the most stability & best clock out of ur new 6xx/P5P800 combo.

GL,

Strat

__________________
CPU: X3220 B3 L640F SL9UP 1.2875 VID - 3.4G [8 X 425] 1.4875V - 44 Idle|62 Load (Core Temp 0.95)
Mobo: Asus P5B-Dlx Rev 1.03G - AS5 Everything - Bios 0910 Final
H20: Swiftech: MCP350 --> Two MCR120's in Parallel + Two Enermax 95 CFM --> MCW6000 - AS5
DDR-II: G.Skill PC6400 HZ Micron D9 [2 x 1GB] 1:1 425MHz | 4-4-4-10 | 2.10V
HDD: WD 36G SATA-I Raptor
Video: ATI Radeon X1950Pro - Stock Reference Model
Monitor: Viewsonic/Optiquest Q115 - 21"
Audio: TB Santa Cruz + Klipsch Promethia 2.1
PSU: OCZ PowerStream 520ADJ - 33A +12V Rail - 1% Output Regulation
UPS: APC RS1000 - 1KVA 600W - USB Hibernate
Case: "we don't need no stinkin' case"
O/S: WinXPro-SP2 - Reg Tweaked - Opera 9.22
Stability: Quad Orthos/Memtest86+/PCMark05/3DMark06 - Currently Running Distributed Computing 24/7
Stratcat is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-05, 08:09 PM   #8
Stratcat
Member

 
Stratcat's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: Chicago - USA

 
Quote:
Originally Posted by speed bump
Well what kind of FSB do you think that ram will do if you want 4ghz with your 630 you need 270FSB. However I would recomend waiting until January becuase Intel is going to release the 65nm 631 for about the same price as the 630 now and it should use less power and overclock further.
Yes, I agree that appears, on-the-surface, to be a very good recommendation. However, a January release (if done on time - that's a big 'if'), means availability in the retail market, maybe two months, (or even longer), afterwards.

But more importantly, as the OP pointed out, we don't know if the current i865 LGA775 mobo's will support the 6x1's. It would seem they 'should', but Intel has a pretty shakey record regarding these issues.

Strat

__________________
CPU: X3220 B3 L640F SL9UP 1.2875 VID - 3.4G [8 X 425] 1.4875V - 44 Idle|62 Load (Core Temp 0.95)
Mobo: Asus P5B-Dlx Rev 1.03G - AS5 Everything - Bios 0910 Final
H20: Swiftech: MCP350 --> Two MCR120's in Parallel + Two Enermax 95 CFM --> MCW6000 - AS5
DDR-II: G.Skill PC6400 HZ Micron D9 [2 x 1GB] 1:1 425MHz | 4-4-4-10 | 2.10V
HDD: WD 36G SATA-I Raptor
Video: ATI Radeon X1950Pro - Stock Reference Model
Monitor: Viewsonic/Optiquest Q115 - 21"
Audio: TB Santa Cruz + Klipsch Promethia 2.1
PSU: OCZ PowerStream 520ADJ - 33A +12V Rail - 1% Output Regulation
UPS: APC RS1000 - 1KVA 600W - USB Hibernate
Case: "we don't need no stinkin' case"
O/S: WinXPro-SP2 - Reg Tweaked - Opera 9.22
Stability: Quad Orthos/Memtest86+/PCMark05/3DMark06 - Currently Running Distributed Computing 24/7
Stratcat is offline   QUOTE Thanks
Old 11-08-05, 02:03 PM Thread Starter   #9
hainer36
Member



Join Date: Mar 2005
Location: Niagara, ON

 
i wont be doin the vdroop mods or any of the other mods to the board (if there is any others, as im not that good with a soldering iron) but i was just curious on this

i got the board now, and on the box it says "CPU Lock Free" as a feature, does that mean that if i get a 630, i can use a 18x mulit and not the 14x on it? meaning easier 4ghz

__________________
________________________________Heat
_______________________Shipping to Canada? READ THIS!

Folding User Stats
hainer36 is offline Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-09-05, 12:27 AM   #10
Stratcat
Member

 
Stratcat's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: Chicago - USA

 
On the P5P800 ur two multi options will be 15X (native 630/3.0) & 14X (6xx series minimum default). The lowest multi you can get on the P5P800 using 6xx procs is 14X. This is for all 6xx procs, irregardless of default/rated clockspeed. The highest multi is the native multi for the speed of the proc you have: i.e. 630/3.0 = 15X, 640/3.2 = 16X, etc. You only get two multi settings: 14X and the chips native multi. There is no provision to select a higher multi than native, so 18X would require a 3.6G CPU (660 for the 6xx series)

You can find these setting under the "advanced tab" in the BIOS, then selecting "CPU Configurations". The "minimum" setting will select ur 14X multi, and the "maximum" setting will select ur 15X multi, using ur 630 as an example.

Don't forget to flash to the latest BIOS (1011). It has a few more BIOS options, and has somewhat less Vcore droop than the earlier BIOS' (or at least least than 1008, which was my prior BIOS rev before 1011).

HTH,

Strat

__________________
CPU: X3220 B3 L640F SL9UP 1.2875 VID - 3.4G [8 X 425] 1.4875V - 44 Idle|62 Load (Core Temp 0.95)
Mobo: Asus P5B-Dlx Rev 1.03G - AS5 Everything - Bios 0910 Final
H20: Swiftech: MCP350 --> Two MCR120's in Parallel + Two Enermax 95 CFM --> MCW6000 - AS5
DDR-II: G.Skill PC6400 HZ Micron D9 [2 x 1GB] 1:1 425MHz | 4-4-4-10 | 2.10V
HDD: WD 36G SATA-I Raptor
Video: ATI Radeon X1950Pro - Stock Reference Model
Monitor: Viewsonic/Optiquest Q115 - 21"
Audio: TB Santa Cruz + Klipsch Promethia 2.1
PSU: OCZ PowerStream 520ADJ - 33A +12V Rail - 1% Output Regulation
UPS: APC RS1000 - 1KVA 600W - USB Hibernate
Case: "we don't need no stinkin' case"
O/S: WinXPro-SP2 - Reg Tweaked - Opera 9.22
Stability: Quad Orthos/Memtest86+/PCMark05/3DMark06 - Currently Running Distributed Computing 24/7
Stratcat is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > Intel CPUs
Intel CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 03:54 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?