Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

AMD Athlon 64 3800+ advice

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 08-11-06, 09:20 PM Thread Starter   #1
Same
Member

 
Same's Avatar 

Join Date: Aug 2006
Location: Maryland, US

 
AMD Athlon 64 3800+ advice


Hi let me start off by giving you my system specs:

AMD Athlon 64 3800+ (Venice Core)
DFI Infinity NF4 SLi mobo
1 x GeForce 7900GT
4 x 512MB DDR400 PC-3200 RAM
Vigor Monsoon TEC CPU Active Cooling System (Thermodynamics)


my CPU starts at 2.4GHZ, i recently overclocked it to 2.7GHZ
however, although it passes CPU Stability Tests i want to make sure with you guys who know what your doing that it wont break like next week



Unoverclocked:
CPU Temps Idle: 24-25C
CPU Temps Full Load: 29-30C
200MHz x 12 multiplier = 2.4GHZ
CPU Voltage: 1.42

Overclocked:
CPU Temps Idle: 25-27C
CPU Temps Full Load: 35-39
225MHz x 12 multiplier = 2.7GHZ
CPU Voltage: 1.59

i just wanted to make sure everything here is ok as ive never overclocked anything before LoL. Thanx for any help or warnings.
Same is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 09:39 PM   #2
hitbyaprkedcar7
Member

 
hitbyaprkedcar7's Avatar 

Join Date: Feb 2006
Location: Barnegat, NJ

 
Looks good Temps are great, try not to go above 50c on load.

Oh and btw, to the forums !!

__________________
[:::::CPU::::\\//:::::: AMD64 4800+X2 @2.9ghz::::::\\//::]
[::::MOBO:::\\//::::::ASUS A8N32 SLI DELUXE::::::::\\//::]
[:::::GPU::::\\//:::::: Dual BFG 7900GTX's SLI ::::::\\//:::]
[:::SOUND:::\\//::Sound Blaster X-Fi ExtremeMusic::\\//:::]
[:::::RAM::::\\//:::::2gb OCZ Platinum 2-3-2-5::::::\\//:::]
[:::::HDD::::\\//::4x37gb WD Raptors RAID 0+1:::::\\//:::]
[:::::PSU::::\\//::::::OCZ 520watt ModStream:::::::\\//:::]
[::::COOL:::\\//:::: D5:TDX:2xMAZE4:120.3BIP2::::\\//:::]

<QUOTE> [[benbaked]] - I've heard those words before, she was complaining about me not listening to her or something, I dunno exactly what I wasn't really paying attention.</QUOTE>


:mad: :mad: Oh the HEAT:mad: :mad:
hitbyaprkedcar7 is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 09:43 PM   #3
PWatterson
Member

 
PWatterson's Avatar 

Join Date: Sep 2005
Location: Annapolis, MD

 
First off, to the OCForums! We are glad to have you here!

You overclock looks great so far. The only thing that I could see possibly being an issue is the voltage. Can you back it down a little? Or does it need that much to be stable? Also, read the stickies in this section if you have not already. They contain some great information.

And no, you CPU will not break next week.

__________________
Personal: Intel E3110 - Biostar TPower I45 - 2x2Gb Mushkin Redline - eVGA GTX260 Core 216 - WD VelociRaptor 74Gb RAID 0 - Seasonic S12II Bronze 520w - Antec Twelve Hundred
Spare: AMD Opteron 165 (2601 MHz @ 1.325v x 110%) - DFI nF4 Lanparty SLI-DR - 2x1Gb OCZ Platinum - eVGA 7800gt SLI - WD 120Gb - Enermax 350w
Gov't Issued Desktop: Intel E8400 - Dell Motherboard- 4Gb DDR2 - ATI Radeon HD4670 512 Mb - 320Gb Seagate
Gov't Issued Netbook: Intel Atom Z520 - 1GB DDR2 - 40Gb PATA
PWatterson is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 09:51 PM   #4
hitbyaprkedcar7
Member

 
hitbyaprkedcar7's Avatar 

Join Date: Feb 2006
Location: Barnegat, NJ

 
Ohh yeah i forgot to edit my post about the voltage. I saw that after i posted, lol. I wouldnt run it much more than that if i were you... Although, i ran mine at 1.6 for a while

__________________
[:::::CPU::::\\//:::::: AMD64 4800+X2 @2.9ghz::::::\\//::]
[::::MOBO:::\\//::::::ASUS A8N32 SLI DELUXE::::::::\\//::]
[:::::GPU::::\\//:::::: Dual BFG 7900GTX's SLI ::::::\\//:::]
[:::SOUND:::\\//::Sound Blaster X-Fi ExtremeMusic::\\//:::]
[:::::RAM::::\\//:::::2gb OCZ Platinum 2-3-2-5::::::\\//:::]
[:::::HDD::::\\//::4x37gb WD Raptors RAID 0+1:::::\\//:::]
[:::::PSU::::\\//::::::OCZ 520watt ModStream:::::::\\//:::]
[::::COOL:::\\//:::: D5:TDX:2xMAZE4:120.3BIP2::::\\//:::]

<QUOTE> [[benbaked]] - I've heard those words before, she was complaining about me not listening to her or something, I dunno exactly what I wasn't really paying attention.</QUOTE>


:mad: :mad: Oh the HEAT:mad: :mad:
hitbyaprkedcar7 is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 10:48 PM Thread Starter   #5
Same
Member

 
Same's Avatar 

Join Date: Aug 2006
Location: Maryland, US

 
Hi guys, thanks for the info and welcome

Also, i tried on lower voltage(1.475-1.550), and this is the least i could do to be stable, wil that be fine?
Same is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 10:58 PM   #6
AlabamaCajun

 
AlabamaCajun's Avatar 

Join Date: Apr 2005
Location: A Labyrinth

 

You can probably get that proc to run on 1.45 at 225. You may find that you only need to raise the voltage when you pass 240.

__________________
Main Rigs
Developement -Phen2 1090T on Asus 870
Fun -Callisto 555BE, Asus 990FX Sabortooth,ATI HD3870
CDs, Labels, Printing etc- 5000BBE, GA790FX, Wintec 800 4G.HD2600XT
Rendering Server- 4x Barcelona 8347s. Tyan S4980 Quad, 16G (2G Kingston per socket).
Folding, Testing- Vista, Regor 265 X2 on Asus 880,
dead- Phen2-940
AM2, DFI790FX-M2R,Corsair-PC6400 CL4
Theme Park Builder 3D The Game- Build-em and Ride-em.
AlabamaCajun is offline   QUOTE Thanks
Old 08-11-06, 11:26 PM Thread Starter   #7
Same
Member

 
Same's Avatar 

Join Date: Aug 2006
Location: Maryland, US

 
i tried on 1.475-1.550 before tho, and programs crashed / windows restarted usually

everything seems to be working well when CPU Voltage Control is set to 1.575 (CPU uses 1.59 voltage), but if i left the voltage on this high setting of 1.59 could it cause any problems in the future?
Same is offline   QUOTE Thanks
Old 08-12-06, 04:04 PM Thread Starter   #8
Same
Member

 
Same's Avatar 

Join Date: Aug 2006
Location: Maryland, US

 
i decided to change stuff around

Now it only runs at 2640MHz (2.64GHz)

but im running it on default/stock VCore (1.42)

so the only thing that is overclocked / changed is my speed is now from 200 to 220, vcore, etc are the same.
Same is offline   QUOTE Thanks
Old 08-12-06, 05:31 PM   #9
AlabamaCajun

 
AlabamaCajun's Avatar 

Join Date: Apr 2005
Location: A Labyrinth

 
OK my bad I though that was the X2, I can see where you would need to go to at least 1.50 to 1.525 to stabling it. Getting about 2.7 on a number of chips is tough. I've seen 2.7 on my Sandy but it takes a little wiggling to get it there.

__________________
Main Rigs
Developement -Phen2 1090T on Asus 870
Fun -Callisto 555BE, Asus 990FX Sabortooth,ATI HD3870
CDs, Labels, Printing etc- 5000BBE, GA790FX, Wintec 800 4G.HD2600XT
Rendering Server- 4x Barcelona 8347s. Tyan S4980 Quad, 16G (2G Kingston per socket).
Folding, Testing- Vista, Regor 265 X2 on Asus 880,
dead- Phen2-940
AM2, DFI790FX-M2R,Corsair-PC6400 CL4
Theme Park Builder 3D The Game- Build-em and Ride-em.
AlabamaCajun is offline   QUOTE Thanks
Old 08-12-06, 09:56 PM   #10
hitbyaprkedcar7
Member

 
hitbyaprkedcar7's Avatar 

Join Date: Feb 2006
Location: Barnegat, NJ

 
^^^

Oh but the new ones are oc'ing like crazy!

Nice clock all together Lets see some benches

__________________
[:::::CPU::::\\//:::::: AMD64 4800+X2 @2.9ghz::::::\\//::]
[::::MOBO:::\\//::::::ASUS A8N32 SLI DELUXE::::::::\\//::]
[:::::GPU::::\\//:::::: Dual BFG 7900GTX's SLI ::::::\\//:::]
[:::SOUND:::\\//::Sound Blaster X-Fi ExtremeMusic::\\//:::]
[:::::RAM::::\\//:::::2gb OCZ Platinum 2-3-2-5::::::\\//:::]
[:::::HDD::::\\//::4x37gb WD Raptors RAID 0+1:::::\\//:::]
[:::::PSU::::\\//::::::OCZ 520watt ModStream:::::::\\//:::]
[::::COOL:::\\//:::: D5:TDX:2xMAZE4:120.3BIP2::::\\//:::]

<QUOTE> [[benbaked]] - I've heard those words before, she was complaining about me not listening to her or something, I dunno exactly what I wasn't really paying attention.</QUOTE>


:mad: :mad: Oh the HEAT:mad: :mad:
hitbyaprkedcar7 is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 04:52 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?