Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Is It Too Late To Go Sk939

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 11-03-06, 03:30 PM Thread Starter   #1
AngelfireUk83
Member

 
AngelfireUk83's Avatar 

Join Date: Nov 2004
Location: England

 
Is It Too Late To Go Sk939


I was wondering to save money would be too late just to go SK939 from Sk-A just that I have seen the DFI LanParty UT NF4 Ultra-D motherboard for £65. And it's got some pretty impressive features and supports SLI X16 I was also looking at the AMD X2 4600+ which is £140.

I could use my DDR1 memory and sell the rest then upgrade to 2GB later on my brother is in need of a better PC. He currently has a Athlon XP 2400+ but his ASROCK board is really old and dosn't support AGP8X, 3GB DDR memory, SATA150 or Dual Channel where as mine does.

__________________
OS: Windows 7 Ultimate 64bit SP1
Board: Gigabyte Z68AP-D3 Rev.1 F8
CPU: INTEL i7 2600k 3.40ghz (Stock)
RAM: Crucial Ballistix Elite 8GB 1866mhz DDR3 (1600mhz@1.60v)
Storage: Crucial 128GB M4 SSD (FW 040H)
Storage 2: Seagate 500GB 7,200rpm HDD
GPU/Audio: HIS 7850 2GB GDDR5 PCI-E Card (OC: 920/1270)
PSU: OCZ Fatality 750w Modular PSU
Optical: LG GH24NS90 24x DVD-RW
AngelfireUk83 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:32 PM   #2
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
i see S939 as done with, By december a whole slew of new AM2 chips will be out, like the 5400, 5500, 5600, & 5700. Im gonna try and get a 5500.
AC3421 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:36 PM   #3
SeasonalEclipse
Member

 
SeasonalEclipse's Avatar 

Join Date: Feb 2006

 
Really it depends on your sitution.. if you plan to keep the system for 3+ years then go 939 and save a few bucks.. but if you plan to upgrade over time then go AM2.. I just recently upgraded from socket 478 to a 754 AMD 64 just to get the use of a PCI E slot so I can game for a couple more years since dual core isnt required as of yet for anything.

__________________

The Beast(Main)- P5QL/EPU, Q9550, 4GB DDR2 800, 2X320GB Perp, 750GB Cavalier,8800GT(for now) Corsair 750 Watt PSU, Enermax server case, 2x Dell 1908WFP, Vista Home
http://heatware.com/eval.php?id=51210
SeasonalEclipse is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:37 PM   #4
fabulouscoops
Member

 
fabulouscoops's Avatar 

Join Date: Aug 2004
Location: New Jersey, USA

 
As long as you know what you are getting, I don't see anything wrong with it. 939 allows you to use DDR RAM you already have and prices for CPUs and mobos are very attractive.

BTW, the Ultra-D does not support SLI out of the box. You need to do a mod on the board to get SLI.

__________________
i5 2500K@4.5; Asus P8P67 deluxe; 8 GB G.Skill DDR3 1600; Mushkin 120 GB SSD; 2T WD caviar, 500 GB WD caviar; HD7950
E8500 @3.6 GHz; Asus P5Q Pro Turbo; 4 GB OCZ Reaper DDR2 1066;
i5 2550; P8P67 deluxe, 8 GB OCZ DDR2 800; 60 Agility SSD; 2x500 GB RAID 0; 250 GB Caviar; HD6950
E4400 @3 GHz, Abit AB9 pro, Gigabyte 7300 GT silent; 2GB Supertalent PC5400; 3x36 Raptors RAID 0:5
fabulouscoops is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:37 PM   #5
Rattle
Member

 
Rattle's Avatar 

Join Date: May 2005
Location: Home... again

 
I think if buying used you can save HUGE on 939 parts and have a nice performance rig. As far as new the 939 and am2 stuff pretty much costs the same, the mobos are a little more when you start getting into higher end ones.

__________________
Z87-GD65 | 4770k | H100 | 16gb Sammy 30nm 1866 | GTX780 SC | Xonar Essence Stx | BIC DV62si | ATH AD700 | 550d | AX850 | VG24QE | 840pro 256gb | 5tb | CherryReds | m60 | Func1030 |

HEAT
Rattle is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:42 PM   #6
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
Quote:
Originally Posted by SeasonalEclipse
Really it depends on your sitution.. if you plan to keep the system for 3+ years then go 939 and save a few bucks.. but if you plan to upgrade over time then go AM2.. I just recently upgraded from socket 478 to a 754 AMD 64 just to get the use of a PCI E slot so I can game for a couple more years since dual core isnt required as of yet for anything.
That statement is not true, many games take advantage of Dual Core now. As well as numerous apps. Dont creat false information in your own head to make yourself feel better becuase you cant afford something or just dont have it yet... Im not trying to be mean, Im just saying dont give false information that you creat yourself. I can say for a fact that in a couple years you wont be able to play anything with a single core, you will need at least a Dual Core if not a Quad Core if they are the norm by then, wich by gauging how fast Dual Core came to be the norm, Quad Core will probably be pretty normal in a year or so.
AC3421 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 03:55 PM   #7
KillrBuckeye
Senior Member

 
KillrBuckeye's Avatar 

Join Date: Jan 2005
Location: Livonia, MI

 
Quote:
Originally Posted by AC3421
I can say for a fact that in a couple years you wont be able to play anything with a single core, you will need at least a Dual Core if not a Quad Core if they are the norm by then, wich by gauging how fast Dual Core came to be the norm, Quad Core will probably be pretty normal in a year or so.
It's a fact, eh? Sorry, but I don't buy it. Most people don't upgrade their PCs as often as the enthusiasts on these forums. There will still be *plenty* of people using single-core CPUs 2 years from now, and game developers aren't going to ignore people using older hardware. SeasonalEclipse's statement is perfectly correct: "dual core isn't required as of yet for anything". Tell me what games I can't play or applications that won't work with my single core CPU.

__________________
KillrBuckeye

Scarlet: i7 3770K @ 4.4 GHz (1.19V), Gigabyte GA-Z77X-UD5H, 16GB (2x8GB) GSkill Ripjaws DDR3 1600, eVGA 8800GT, OCZ Vertex 3 120GB, WD 750GB Black, Samsung EcoGreen 2TB, SB Audigy 2, Corsair 450VX, Dell 2005FPW + ASUS VH226H, Windows 7 Ultimate 64-bit

Gray: Q6600 G0 @ 3.4 GHz (378*9, 1.31V), Abit IP35-E, 2x2GB Corsair XMS2 PC2-6400, HD 5450, OCZ Agility 60GB SSD, Corsair CX500

http://www.killrbuckeye.com
KillrBuckeye is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:05 PM   #8
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
Quote:
Originally Posted by KillrBuckeye
It's a fact, eh? Sorry, but I don't buy it. Most people don't upgrade their PCs as often as the enthusiasts on these forums. There will still be *plenty* of people using single-core CPUs 2 years from now, and game developers aren't going to ignore people using older hardware. SeasonalEclipse's statement is perfectly correct: "dual core isn't required as of yet for anything". Tell me what games I can't play or applications that won't work with my single core CPU.

Sure. Of course someone else who doesnt have a Dual Core responds with the same attitude. You just want to believe this to make yourself feel better. maybe for the next 6 months Dual Cores wont be urgently needed to play games, etc. (except for Crysis) but to say in 2 years a single core will still cut it is just denial. Sorry man.
AC3421 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:16 PM   #9
Mooyo
Member

 
Mooyo's Avatar 

Join Date: Sep 2005
Location: Minnesota

 
The fact of it is that most computers are becoming dual core as it is. Right now there's only a handful of sempron and celeron desktops, with one or two Athlon 64s and one P4 at the Worst Buy I work at.

__________________

Several PC's, ranging from my original 3800x2 to my current Q6700. I'll update this eventually.
Mooyo is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:18 PM   #10
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
Exactly^
AC3421 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:18 PM   #11
shaking_ground
Member

 
shaking_ground's Avatar 

Join Date: Oct 2005

 
Quote:
Originally Posted by AC3421
That statement is not true, many games take advantage of Dual Core now. As well as numerous apps. Dont creat false information in your own head to make yourself feel better becuase you cant afford something or just dont have it yet... Im not trying to be mean, Im just saying dont give false information that you creat yourself. I can say for a fact that in a couple years you wont be able to play anything with a single core, you will need at least a Dual Core if not a Quad Core if they are the norm by then, wich by gauging how fast Dual Core came to be the norm, Quad Core will probably be pretty normal in a year or so.
Hey bro, before you go slamming your opinion around, try looking carefully at the wording. He said "REQUIRED". He's right, nothing requires dual core processors right now. do some programs benefit from it? Sure! But none require it.

And how the hell can you go around saying you know for a fact that games in a couple years won't be playable on single core??? Do you work for EA? Are you a MS dev?

I tend to actually agree with a lot of the assertions you make, but do realize you just flamed a guy for giving "false information" when you JUST did the same thing yourself.

There is absolutely no doubt that multi core processors will be the only upgrade paths in the future. There is no doubt that games and many everyday apps will strongly benefit from the use of the extra cores. But it is pretty far fetched to say that a single core cpu will be useless in the near future.
shaking_ground is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:19 PM   #12
KillrBuckeye
Senior Member

 
KillrBuckeye's Avatar 

Join Date: Jan 2005
Location: Livonia, MI

 
Quote:
Originally Posted by AC3421
Sure. Of course someone else who doesnt have a Dual Core responds with the same attitude. You just want to believe this to make yourself feel better. maybe for the next 6 months Dual Cores wont be urgently needed to play games, etc. (except for Crysis) but to say in 2 years a single core will still cut it is just denial. Sorry man.
Thanks for the psychological assessment . FYI: I plan to upgrade to a DC CPU before the end of the year, but not because I feel that I'll NEED it soon. I just hope you're here two years from now to eat some crow when people are playing the latest games with their single-core Opterons. Sure, they probably won't have the graphics cranked and the physics turned up, but I fully expect a single-core CPU to allow one to play a game with reasonable settings.

Game developers simply don't create software that can only run with the latest hardware. They program in some flexibility, i.e. a range of resolution and quality settings that work well with a wide range of hardware configurations. How else can you explain the fact that there are people running some of the latest releases with video cards that were introduced almost 3 years ago?

__________________
KillrBuckeye

Scarlet: i7 3770K @ 4.4 GHz (1.19V), Gigabyte GA-Z77X-UD5H, 16GB (2x8GB) GSkill Ripjaws DDR3 1600, eVGA 8800GT, OCZ Vertex 3 120GB, WD 750GB Black, Samsung EcoGreen 2TB, SB Audigy 2, Corsair 450VX, Dell 2005FPW + ASUS VH226H, Windows 7 Ultimate 64-bit

Gray: Q6600 G0 @ 3.4 GHz (378*9, 1.31V), Abit IP35-E, 2x2GB Corsair XMS2 PC2-6400, HD 5450, OCZ Agility 60GB SSD, Corsair CX500

http://www.killrbuckeye.com
KillrBuckeye is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:23 PM   #13
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
Quote:
Originally Posted by KillrBuckeye
Thanks for the psychological assessment . FYI: I plan to upgrade to a DC CPU before the end of the year, but not because I feel that I'll NEED it soon. I just hope you're here two years from now to eat some crow when people are playing the latest games with their single-core Opterons. Sure, they probably won't have the graphics cranked and the physics turned up, but I fully expect a single-core CPU to allow one to play a game with reasonable settings.

Game developers simply don't create software that can only run with the latest hardware. They program in some flexibility, i.e. a range of resolution and quality settings that work well with a wide range of hardware configurations. How else can you explain the fact that there are people running some of the latest releases with video cards that were introduced almost 3 years ago?

This is true, but I believe in running things at there full potential, i.e. what the game/App was meant for.
AC3421 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:33 PM   #14
MadMan007
Magical Leopluridon Senior

 
MadMan007's Avatar 

Join Date: Nov 2001
Location: in a magical field

10 Year Badge
 
Quote:
Originally Posted by AC3421
Sure. Of course someone else who doesnt have a Dual Core responds with the same attitude. You just want to believe this to make yourself feel better. maybe for the next 6 months Dual Cores wont be urgently needed to play games, etc. (except for Crysis) but to say in 2 years a single core will still cut it is just denial. Sorry man.
I could just as easily write the inverse of this quote and your previous posts and apply it to dual-core

__________________
There are three sides to any argument - side A, side B, and the Truth

"This had better be frikkin' important. Is the meadow on fire?"
MadMan007 is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:34 PM   #15
shaking_ground
Member

 
shaking_ground's Avatar 

Join Date: Oct 2005

 
Quote:
Originally Posted by AC3421
This is true, but I believe in running things at there full potential, i.e. what the game/App was meant for.
No doubt man, same here. that being said, the market is in a state of extreme flux right now. Within a year the industry production standard will be dual/quad core, ddr3, dx10, and all of it will be based around new cpu marchitecture. Considering that, it would be at best expensive and at worst naively dim witted to upgrade every time a new technology surfaced.

in the same spectrum, it would be unwise for game developers to require completely new hardware for their new software because only a select few could buy it. But you already know that i'm sure, i'm just reiterating a point.

Quote:
Originally Posted by MadMan007
I could just as easily write the inverse of this quote and your previous posts and apply it to dual-core
Awesome point man. in six months or whenever dual core becomes normalized in software, the people who upgrade then will have great hardware and will have it when they need it.
shaking_ground is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 04:47 PM   #16
MadMan007
Magical Leopluridon Senior

 
MadMan007's Avatar 

Join Date: Nov 2001
Location: in a magical field

10 Year Badge
 
I'm just getting tired of seeing borderline flame posts with harsh tones where people dump on other's choices. It's one thing to disagree in a reasonable tone or make differing points in a civilized manner but another to rant and insult people.

It's funny to watch someone write a strongly-toned post about a hardware choice, then look at their signature and lo and behold guess what hardware they have? I honestly do think it's partly to make themself feel good about what they have, justify their own purchase decision and so on. But those things don't always apply to someone else seeking advice or input.

__________________
There are three sides to any argument - side A, side B, and the Truth

"This had better be frikkin' important. Is the meadow on fire?"
MadMan007 is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 05:15 PM Thread Starter   #17
AngelfireUk83
Member

 
AngelfireUk83's Avatar 

Join Date: Nov 2004
Location: England

 
If that DFI board has to be modded just to get SLi then how about this MSI board nForce570 http://www.dabs.com/ProductView.aspx...1&v=2#infoarea

And it's nice (NOT!) to see that another thread of mine goes into a flamming war of words

__________________
OS: Windows 7 Ultimate 64bit SP1
Board: Gigabyte Z68AP-D3 Rev.1 F8
CPU: INTEL i7 2600k 3.40ghz (Stock)
RAM: Crucial Ballistix Elite 8GB 1866mhz DDR3 (1600mhz@1.60v)
Storage: Crucial 128GB M4 SSD (FW 040H)
Storage 2: Seagate 500GB 7,200rpm HDD
GPU/Audio: HIS 7850 2GB GDDR5 PCI-E Card (OC: 920/1270)
PSU: OCZ Fatality 750w Modular PSU
Optical: LG GH24NS90 24x DVD-RW
AngelfireUk83 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 05:18 PM   #18
damarble



Join Date: Mar 2005
Location: Spokane, WA

 
I'm still using s939 even though I had planned to have a Conroe by now. The value is just undeniable. It's a great platform and will do just fine for anything you throw at it.

Not to mention that you're in the UK, where you poor guys get raped by hardware prices. Get yourself a cheap 3700+, OC it to 3ghz+, and enjoy it for the next year or 2, when you can buy a dual core (used by then, if you stick with s939) for less than you pay for the 3700+ today.

A single core will still play 99% of the games you can buy within the next 3 years. You might have to reduce some settings but it will work.

__________________

Antec P180B | Seasonic S12-500 | ASUS P5B Deluxe | E6600 C2D | ATI HD5770 | OCZ Reaper PC6400 2x2GB | 2TB total storage | 2x HP 23" LCD | Logitech Z-640 5.1 speakers | Logitech G15 and G5 DELUXE

My HEAT

damarble is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 10:00 PM   #19
SeasonalEclipse
Member

 
SeasonalEclipse's Avatar 

Join Date: Feb 2006

 
Quote:
Originally Posted by AC3421
That statement is not true, many games take advantage of Dual Core now. As well as numerous apps. Dont creat false information in your own head to make yourself feel better becuase you cant afford something or just dont have it yet... Im not trying to be mean, Im just saying dont give false information that you creat yourself. I can say for a fact that in a couple years you wont be able to play anything with a single core, you will need at least a Dual Core if not a Quad Core if they are the norm by then, wich by gauging how fast Dual Core came to be the norm, Quad Core will probably be pretty normal in a year or so.
Take advantage yes, but require it? No.. Put on some reading glasses please next time you read my posts. THANKS!

__________________

The Beast(Main)- P5QL/EPU, Q9550, 4GB DDR2 800, 2X320GB Perp, 750GB Cavalier,8800GT(for now) Corsair 750 Watt PSU, Enermax server case, 2x Dell 1908WFP, Vista Home
http://heatware.com/eval.php?id=51210
SeasonalEclipse is offline   QUOTE Thanks
Old 11-03-06, 10:13 PM   #20
AC3421
Disabled



Join Date: Oct 2006
Location: Santa Monica, California

 
Quote:
Originally Posted by SeasonalEclipse
Take advantage yes, but require it? No.. Put on some reading glasses please next time you read my posts. THANKS!
Bah, big deal, your still on the false side.
AC3421 is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 08:13 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?