Notices

Overclockers Forums > Software > Games
Games Tips and general discussion
Forum Jump

Need Crysis information (also on EA)

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 11-17-07, 01:32 PM Thread Starter   #1
quadcore86
Member



Join Date: Jul 2007

 
Need Crysis information (also on EA)


First, system specs:
Q6600 (stock)
8gigs DDR2-800 (stock)
GIGABYTE GV-NX86T256D GeForce 8600GT 256MB 128-bit GDDR3
Gigabyte GA-P35-DQ6 motherboard (stock)
Dell 27" 2707WFP 1920x1200 res monitor
Vista Ultimate x64


1) Can my system handle Crysis at full settings? (I'll be aiming for a 1920x1200 resolution, widescreen)
2) If I buy and download directly from EA, can I burn it to a dvd?
quadcore86 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:34 PM   #2
dfonda
Senior Member that
wants to Be Banned
Premium Member #16



10 Year Badge

 
dfonda's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: PA. N. of Splat W. of Torin

 
First question not with good frame rates and not playable. The GPU is your weakest link.

Second question sure. You just want to back up the file right? Not so sure your gonna carry it around and run it on other machines.

__________________
#1Win72600k@4.5GHZ(Hyper212+)Msi P67 G65 16GB RAM evga560Ti
#2 Ubuntu 4P 6172's 48 cores on a SuperMicro
Phones:Nexus 5(Love It) N4,N7, iphone5
Folded for Tim and his wife, Mark and his wife,Pete_Scout Oldskool and Adak..."He was the Best of us".
Last Steam App Update..."Allow App to Magically start itself and login by itself" is on list of permissions!
dfonda is offline Author Profile Folding Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:34 PM   #3
blackersabbath
Member

 
blackersabbath's Avatar 

Join Date: Feb 2007
Location: Norwich, NY

 
I think that you may be able to get max settings on it but probably not playable. You may have to lower a few of them out of max to get playable speeds

Edit: got beat to it =(

__________________
MB: ASUS M4A89TD PRO/USB3
CPU: Phenom II 955 BE (h100+4x Ultra Kaze)
RAM: GSkill Ripjaws 1600 2x4GB (running at 667 9/9/9/25/40/2t)
VGA: Sapphire 6870 (reference design) stock
HD: Samsung F3 1TB/ Seagate Green 2TB
PSU: Corsair 650TX
Case: Arc Midi
Monitor: 32" LCD TV
OS: Windows 7
blackersabbath is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:34 PM   #4
redrumy3
Member

 
redrumy3's Avatar 

Join Date: Mar 2006
Location: New York

 
Quote:
Originally Posted by quadcore86 View Post
First, system specs:
Q6600 (stock)
8gigs DDR2-800 (stock)
GIGABYTE GV-NX86T256D GeForce 8600GT 256MB 128-bit GDDR3
Gigabyte GA-P35-DQ6 motherboard (stock)
Dell 27" 2707WFP 1920x1200 res monitor
Vista Ultimate x64


1) Can my system handle Crysis at full settings? (I'll be aiming for a 1920x1200 resolution, widescreen)
2) If I buy and download directly from EA, can I burn it to a dvd?
with 8600gt looking at medium settings for sure

about ea download which is what i use, u can burn it to a dvd once u have it downloaded

__________________
Corsair H80
i5 4670K 4.5Ghz 1.26v
Corsair Vengeance Pro DDR3-1600 1.50v
Gigabyte Z87X-UD4H F10
Evga GTX 770 4GB | SamSung Evo 120GB SSD
Evga 850W G2 | Asus Xonar Essence STX
Beyerdynamic DT-990 | Asus VG248QE 144Hz
SteelSeries Rival | Razer BlackWidow Ultimate | Corsair 760T
Windows 8.1 Update 1 64-Bit
redrumy3 is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:39 PM   #5
dfonda
Senior Member that
wants to Be Banned
Premium Member #16



10 Year Badge

 
dfonda's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: PA. N. of Splat W. of Torin

 
That was close 3 of us at 2:34. OP had to wait a full 2minutes

EDIT LOL Oh yeah to below bsabbath.

__________________
#1Win72600k@4.5GHZ(Hyper212+)Msi P67 G65 16GB RAM evga560Ti
#2 Ubuntu 4P 6172's 48 cores on a SuperMicro
Phones:Nexus 5(Love It) N4,N7, iphone5
Folded for Tim and his wife, Mark and his wife,Pete_Scout Oldskool and Adak..."He was the Best of us".
Last Steam App Update..."Allow App to Magically start itself and login by itself" is on list of permissions!
dfonda is offline Author Profile Folding Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:41 PM   #6
blackersabbath
Member

 
blackersabbath's Avatar 

Join Date: Feb 2007
Location: Norwich, NY

 
Are we good or what? lol

__________________
MB: ASUS M4A89TD PRO/USB3
CPU: Phenom II 955 BE (h100+4x Ultra Kaze)
RAM: GSkill Ripjaws 1600 2x4GB (running at 667 9/9/9/25/40/2t)
VGA: Sapphire 6870 (reference design) stock
HD: Samsung F3 1TB/ Seagate Green 2TB
PSU: Corsair 650TX
Case: Arc Midi
Monitor: 32" LCD TV
OS: Windows 7
blackersabbath is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 01:59 PM   #7
Dan0512
Member

 
Dan0512's Avatar 

Join Date: Aug 2004
Location: Switzerland

 
With that GPU, you're looking at low settings at that resolution at best.

With my card, which is considerably faster than yours, the game is barely playable with medium details @ 1680*1050.

dan

__________________
HP8530W on Arch Linux

Own a 7900gto? Flash and memory Vmod instructions here
ADO
Dan0512 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 02:09 PM Thread Starter   #8
quadcore86
Member



Join Date: Jul 2007

 
Quote:
Originally Posted by Dan0512 View Post
With that GPU, you're looking at low settings at that resolution at best.

With my card, which is considerably faster than yours, the game is barely playable with medium details @ 1680*1050.

dan

You got a 7900GTX.....I don't know but I think a 8600GT is comparable (I'm not an expert in video cards). I just hope I can achieve at least medium lol!

Thanks guys for the info!
quadcore86 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 02:28 PM   #9
jivetrky
Member

 
jivetrky's Avatar 

Join Date: Oct 2005
Location: Lake Village, IN 46349

 
Quote:
Originally Posted by quadcore86 View Post
You got a 7900GTX.....I don't know but I think a 8600GT is comparable (I'm not an expert in video cards). I just hope I can achieve at least medium lol!

Thanks guys for the info!
The 7900GTX will mostly be faster than an 8600GTS, probably noticeably faster.

__________________
PLEASE MOVE YOUR CLASSIFIED AD TO SOLD ONCE IT HAS COMPLETED (Click here to learn how)

2x HTPCs / 3x Desktops / 1x 10TB UnRAID Server

[--------------HEATWARE: jivetrky --------------|-------------- GAMING NICK: jivetrky--------------]

"With every upgrade I become less clever." -Socket eh?\(_o)/
jivetrky is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 02:35 PM   #10
PhysX
Member

 
PhysX's Avatar 

Join Date: Nov 2006
Location: Calgary

 
yes much faster in deed the specs....

8600gt =256/512MB GDDR3 - 540 MHz Core - Memory 700 MHz / 128 Bit - 8 / 32 / 32 DX10.0, PS4.0, the only advantage/ disadvantage = DX10

7900gtx = 512MB GDDR3 - 650 MHz Core - Memory 800 MHz / 256 Bit - 16 / 24 / 8 DX9.0, PS3.0, VS3.0, only disadvantage = DX9 only.

__________________
ASUS P8P67 DLX | Core i7 2600k @ 5200Mh - CM Hyper 212+ | 2x4GB DDR3 Corsair Vengance 1600| 2x Sapphire Radeon HD 6970 2GB CrossFireX | 2 X WD Black 500GB HW-Raid 0 - 2 X WD GREEN 1.5TB (EARS) HW-RAID 1 | Corsair AX 1200
PhysX is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 03:29 PM   #11
xilix
Member

 
xilix's Avatar 

Join Date: Jun 2006
Location: MA

 
At 1920x1200 an 8600GT isn't going to play much of anything at full settings as far as newer games are concerned. That resolution is insanely high. I recommend you go no higher than 1366x768 or whatever resolution is closest to it with settings set to medium/low.

__________________
Case -- LIAN LI Lancool PC-K58W
PSU --- Coolermaster V1000
Mobo - ASRock P67 EXTREME4 GEN3
HD ---- 250GB+320GB+1TB+1.5TB WD's, 64GBx64GB Crucial M4 SSD's
CPU --- Intel Core i5-2500K MCW6000 @4.8Ghz
RAM --- 2x4GB G.SKILL Ripjaws X Series 8GB
GFX --- EVGA GTX 670 SC 4GB
Dislpay 42" Samsung 1080p LCD -- 24" LG 1080p LCD

Heat
xilix is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 03:31 PM   #12
grayg
Member

 
grayg's Avatar 

Join Date: Feb 2004

 
erm try 1024x768 with medium if your lucky http://uk.gamespot.com/features/6182806/p-5.html you'll have to scroll down a bit
30fps on the benchmark test at medium settings across the board. Though the benchmark isn't reliable to real world performance, expect to lose perhaps upto 5fps real world. This brings it inline with what many people are stating, the game is infact strangley very playable at 25fps.

Your PC is so unbalanced you have like grossly over the top stuff and then just an 'ok' graphics card. Crysis relies heavily on graphics card power, chances are you won't hack 1920x1200 reso even with all low settings if I am being totally honest with you.

__________________
Intel E6600 | Gigabyte 965P-DS3P | 2GB Corsair VS PC5400 (x2 1GB)
Chieftec Dragon side panel modded for 120mm fan | Corsair HX 520w
XpertVision 8800GT Sonic | Samsung SyncMaster 940BW 19" WS / Toshiba 37" HDTV (37Z3030D)
Seagate 7200.10 250GB SATAII HD | X-Fi Gamer
grayg is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 04:08 PM Thread Starter   #13
quadcore86
Member



Join Date: Jul 2007

 
You guys are right, I played the demo and at 1920x1200....LOL it was crawling.
I can do 1024x768 just fine, anything higher just lags horribly on medium settings.

Can anyone recommend a good card that can handle 1920x1200 very high crysis settings? (point one to me on newegg, if possible...passively cooled)
quadcore86 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 04:14 PM   #14
UnrealAlex
Member



Join Date: Aug 2005
Location: Los Angeles, California

 
To play at that res on very high settings you'll need two GTX or 2 Ultra's in Sli man lol
With your current mobo, an 8800 Ultra is your best bet, just make sure your PSU can handle it.

__________________
#1: C2D e6750@3.4, 1.41v with Ultima-90; GA-P35-DS3R; Crucial Ballistix 2GB; eVGA 8800GT 711/1750/975; Corsair HX520; X-Fi XtremeGamer; CM 690.

#2: i5 2500k, Hyper212+, GA-Z68XP-UD3P, 8GB Corsair Vengeance, Corsair TX750M PSU, Gigabyte 6950 1Gb.
UnrealAlex is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 04:26 PM   #15
Dan0512
Member

 
Dan0512's Avatar 

Join Date: Aug 2004
Location: Switzerland

 
Quote:
Originally Posted by quadcore86 View Post
You guys are right, I played the demo and at 1920x1200....LOL it was crawling.
I can do 1024x768 just fine, anything higher just lags horribly on medium settings.

Can anyone recommend a good card that can handle 1920x1200 very high crysis settings? (point one to me on newegg, if possible...passively cooled)
I don't think that there's anything passively cooled that will run crysis at high, let alone very high at that resolution .

A single 8800 Ultra should be able to pull regular high details at that resolution.

dan

__________________
HP8530W on Arch Linux

Own a 7900gto? Flash and memory Vmod instructions here
ADO
Dan0512 is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 07:56 PM   #16
grayg
Member

 
grayg's Avatar 

Join Date: Feb 2004

 
If you are finding it is running totally smooth don't be afraid to try turning up a few settings from medium. Some stuff doesn't even really add any extra stress onto you graphics card. You have a lot of RAM and a powerful CPU so you should easyily hack stuff like high: particles, physics, sound, game effects, maybe volumetric and maybe even texture.
Just keep shadows and shaders on medium, they effect performance the most especially shaders. Postprocessing can be a bit of a strange one for certain people so you will have to experiment with that.

__________________
Intel E6600 | Gigabyte 965P-DS3P | 2GB Corsair VS PC5400 (x2 1GB)
Chieftec Dragon side panel modded for 120mm fan | Corsair HX 520w
XpertVision 8800GT Sonic | Samsung SyncMaster 940BW 19" WS / Toshiba 37" HDTV (37Z3030D)
Seagate 7200.10 250GB SATAII HD | X-Fi Gamer
grayg is offline   QUOTE Thanks
Old 11-17-07, 08:35 PM   #17
dfonda
Senior Member that
wants to Be Banned
Premium Member #16



10 Year Badge

 
dfonda's Avatar 

Join Date: Feb 2004
Location: PA. N. of Splat W. of Torin

 
Even an 8800GT with 512mb would be a huge performance boost for you. Hang in there till the prices drop some.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130303

__________________
#1Win72600k@4.5GHZ(Hyper212+)Msi P67 G65 16GB RAM evga560Ti
#2 Ubuntu 4P 6172's 48 cores on a SuperMicro
Phones:Nexus 5(Love It) N4,N7, iphone5
Folded for Tim and his wife, Mark and his wife,Pete_Scout Oldskool and Adak..."He was the Best of us".
Last Steam App Update..."Allow App to Magically start itself and login by itself" is on list of permissions!
dfonda is offline Author Profile Folding Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 11-18-07, 12:50 AM   #18
Spawn-Inc

 
Spawn-Inc's Avatar 

Join Date: Jun 2007
Location: Ontario, Canada

 
Quote:
Originally Posted by balagopal View Post
the below config is my rig:
Athlon 64 3200+
2GB DDR 400
XFX 8800GTS 320MB
ASUS A8NE
320GB Seagate

what upgrade do i need to be able to play Crysis properly?do i need to go for a C2D or a Q6600?

i would say cpu would be the next upgrade, my system (sig) can run crysis all on medium at 1024x768 at 30-40fps.

__________________
CPU: Q6600 G0 3.5GHz@1.4v (4.2GHz max) / 4790k 4.8ghz @1.265v
GPU: 9800GTX /GTX780 hydrocopper
Ram: Samsung 4GB /gskill 16gb DDR3 1600
Mobo: EVGA-NF68-A1 680i (P32) /AsRock Extreme6
PSU: Enermax Galaxy 850Watt /EVGA 850 G2
HDD: OCZ 120GB Vertex4, Samsung evo 840 250GB
LCD: Samsung 32" LN32A450, Samsung 226BW 22" wide
Sound: Logtiech Z 5500
CPU & GPU: 3x Swiftech MCR320, 2x MCP655, MCW60 R2, Dtek Fuzion V2, 18 high speed yates @ 5v
Spawn-Inc is offline   QUOTE Thanks
Old 11-18-07, 03:23 AM   #19
grayg
Member

 
grayg's Avatar 

Join Date: Feb 2004

 
Quote:
Originally Posted by balagopal View Post
what upgrade do i need to be able to play Crysis properly?do i need to go for a C2D or a Q6600?
Define 'properly'

Or rather, what are your expectations of the game?

__________________
Intel E6600 | Gigabyte 965P-DS3P | 2GB Corsair VS PC5400 (x2 1GB)
Chieftec Dragon side panel modded for 120mm fan | Corsair HX 520w
XpertVision 8800GT Sonic | Samsung SyncMaster 940BW 19" WS / Toshiba 37" HDTV (37Z3030D)
Seagate 7200.10 250GB SATAII HD | X-Fi Gamer
grayg is offline   QUOTE Thanks
Old 11-18-07, 03:59 AM   #20
SteveLord
Member

 
SteveLord's Avatar 

Join Date: Jan 2005
Location: Iowa

 
There's no real difference between Dual and Quad. But single will make you miss out on performance for sure.

Check out gamespot's performance guide.
http://www.gamespot.com/features/618...opslot;title;2

__________________
"There are two kinds of pain. The sort of pain that makes you strong,
or useless pain. The sort of pain that's only suffering. I have no
patience for useless things."

__________________
SteveLord is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Software > Games
Games Tips and general discussion
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?