Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Honest Question...PLEASE help me out!

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 01-01-08, 11:01 AM Thread Starter   #1
mattd8n
New Member



Join Date: Jan 2008

 
Honest Question...PLEASE help me out!


Hello,

I am currently running a computer with an AMD Opteron 165 (s. 939), in a DFI Lanparty UT Ultra-D Mobo, with 2GB of OCZ Platinum DDR (400; PC3200) RAM, a single eVGA 7950GX2 (1048mb) vid card, and a 250GB Western Dig. HDD...

I had a quick question about overclocking the proc. When I do so, should I just leave the RAM OC setting on auto?? For instance, I currently have the CPU OC'ed from stock 1.8Ghz/core to 2.0Ghz/core...As I move up so does the DDR, so it is currently at 444Mhz (normally at 400 at stock)....Am I doing this right??

Thanks,
Mattd8n
mattd8n is offline   QUOTE Thanks
Old 01-01-08, 11:28 AM   #2
Omsion
Member

 
Omsion's Avatar 

Join Date: Mar 2006
Location: Chicago and/or NJ

 
Pretty much have the gist of it - evreything's in ratio with the FSB (where you are at 222). Now what this means is that your RAM is being overclocked as well, which may not be desirable once you reach your RAM's limit. In that case, you'll need to put the RAM on a divider, so that it runs at something other than a 1:1 ratio with twice the FSB.

On 939 mobos, this ratio is determined out of 400. 400 would be 1:1 (400:400), 333 would be 5:6 (333:400), etc.

For reference, I'm on a 2:3 ratio here (this means my RAM is actually underclocked), read as 266 in BIOS.

__________________
Current
2500K | ASRock Z68 Pro3-M | TR Venomous X
EVGA GTX 460 768MB | 2x4GB G.Skill (F3-12800CL9D-8GBSR2)
Seasonic X650 | Fractal Design Define Mini
Omsion is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 01-01-08, 11:38 AM Thread Starter   #3
mattd8n
New Member



Join Date: Jan 2008

 
How do u change the ratio like that tho, is it the HT Multiplier?? mine is at x5 right now, and the CPU Multiplier is x9.
mattd8n is offline   QUOTE Thanks
Old 01-01-08, 12:07 PM   #4
Nebulous
Seņor Senior Member

 
Nebulous's Avatar 

Join Date: Oct 2002
Location: The Empire State

10 Year Badge
 
Here you go, check this out. You'll find lots of useful and great info there .

Btw, Welcome to O/C Forums!

__________________

<MEGA-O>
Gigabyte Z77X-UD4H /De-Lid i5 3570K@ 4.5Ghz
16GB GSKILL Sniper F3-17000CL11D-8GBSR
XSPC Rasa Black / RX360 / MCP-655 / MCRes
Corsair Force 3 SSD 120GB x2 Raid~0 / WD VelociRaptor 300GB
Diamond 7870PE52GDD Ghz Edition HD 7870+H80
Sony AD-7220S / Lite On LH-16A1S
SilverStone Zeus ZM1350 1350w
CM Cosmos 1000 / Win7 x64
** Under TITLE II, SECTION 210.340 it is legal to overclock **
Nebulous is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 01-01-08, 01:26 PM Thread Starter   #5
mattd8n
New Member



Join Date: Jan 2008

 
Quote:
Originally Posted by Nebulous View Post
Here you go, check this out. You'll find lots of useful and great info there .

Btw, Welcome to O/C Forums!
Thanks Nebulous
mattd8n is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > AMD CPUs
AMD CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 04:46 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?