Notices

Overclockers Forums > Hardware > Motherboards > Intel Motherboards
Intel Motherboards
Forum Jump

Bios flash with external hard drive?

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 09-14-08, 10:26 PM Thread Starter   #1
cabose1227
Member

 
cabose1227's Avatar 

Join Date: Dec 2007
Location: California 805 ftw

 
Question Bios flash with external hard drive?


I don't have a floppy drive and I need to flash a ip35-e bios, I have a external hard drive and I would like to know if that would work. also could it be done with a cd? thanks.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
New Rig : D, thanks to all the people in the classifieds hooking it up with the good parts!
Silverstone FT03 Titanium
ASUS Maximus V Gene
Intel i5 3570k @4.8 ghz/ s1283
ATI HD 5970
Corsair Dominator Platinum 2x8 1600
Antec 650W 80 plus Platinum
OCZ Vertex 4 120gb
WD Re4 500gig
WD Veloci Raptor 300gb
HEAT : caboose1227
cabose1227 is offline   QUOTE Thanks
Overclockers Approved
Which motherboard should you buy? Get the final word here. Check out the latest Overclockers reviews:
ASRock Z77 OC Formula Motherboard Review

ASRock teamed up with overclocker Nick Shih to make a high-end overclocking-based, yet functional for all users, motherboard named the Z77 OC Formula. It appears they have achieved it. Read More.

Get it at NewEgg for $239.99
ASUS Maximus V Formula Motherboard

The Maximus V Formula is part of the ROG (Republic of Gamers) series of motherboards, which in itself brings a high level of expectation. It's a no brainer, Overclockers Approved! Read more.

Get it at NewEgg for $279.99
Old 09-16-08, 12:42 PM   #2
Evilsizer
Senior Fourm Spammer


 
Evilsizer's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Austin,Texas

10 Year Badge
 
what you want to do is burn rom file to the cd then use the "alt-f2" when it starts to boot up. this will then load the built in flash util, now keep in mind this util is looking for a set name for the rom file. do the alt f2 method first to get the name of the file then burn the rom file to it. im not sure why i didnt see your thread earlier, hope this helps!

__________________

Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
intel i5 2450M


"I Love To Camp!"
"Commensing Shock Therapy!"
I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

HeatWare

Last edited by Evilsizer; 09-16-08 at 06:49 PM.
Evilsizer is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 06:30 PM Thread Starter   #3
cabose1227
Member

 
cabose1227's Avatar 

Join Date: Dec 2007
Location: California 805 ftw

 
Thanks, i will try that as soon as I sum up the courage.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
New Rig : D, thanks to all the people in the classifieds hooking it up with the good parts!
Silverstone FT03 Titanium
ASUS Maximus V Gene
Intel i5 3570k @4.8 ghz/ s1283
ATI HD 5970
Corsair Dominator Platinum 2x8 1600
Antec 650W 80 plus Platinum
OCZ Vertex 4 120gb
WD Re4 500gig
WD Veloci Raptor 300gb
HEAT : caboose1227
cabose1227 is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 06:50 PM   #4
Evilsizer
Senior Fourm Spammer


 
Evilsizer's Avatar 

Join Date: Jun 2002
Location: Austin,Texas

10 Year Badge
 
its not that hard to do, i did it on the IP35-E board and did it when IP35-pro needed bios 16 for the 45nm dually.

__________________

Intel G3258@4.2ghz | Asrock Z97M OC Formula | Galaxy GTX660 GC | PM840 Pro 128GB, PM830 FDE 250GB | SilverStone ST45SF
i3 370M | Jetway NF98 | 2x2gig DDR3-1066 | pico 120WI | Asus GT630 2GB (GK208) |
intel i5 2450M


"I Love To Camp!"
"Commensing Shock Therapy!"
I'm jonnyGURU of jonnyGURU.com and we don't overload PSU's - JonnyGURU

HeatWare
Evilsizer is offline Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 06:52 PM Thread Starter   #5
cabose1227
Member

 
cabose1227's Avatar 

Join Date: Dec 2007
Location: California 805 ftw

 
so whats rom file?

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
New Rig : D, thanks to all the people in the classifieds hooking it up with the good parts!
Silverstone FT03 Titanium
ASUS Maximus V Gene
Intel i5 3570k @4.8 ghz/ s1283
ATI HD 5970
Corsair Dominator Platinum 2x8 1600
Antec 650W 80 plus Platinum
OCZ Vertex 4 120gb
WD Re4 500gig
WD Veloci Raptor 300gb
HEAT : caboose1227
cabose1227 is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 07:55 PM   #6
deeppow
Senior Member

 
deeppow's Avatar 

Join Date: May 2002
Location: Los Alamos, NM

10 Year Badge
 
Quote:
Originally Posted by cabose1227 View Post
so whats rom file?
It is the bios file, the extension on the file will be .rom so that the file will be something like filename.rom

__________________
ASUS Maximus Hero VI , Intel i7 4770K @4.5Ghz
-- GSkill DDR3 2400 (2*4Gb) 9-11-11-31
--
Iwaki MD-20RLZT -> EK Sup. Univ. -> Chiller -> Resev
--
EVGA GTX680,Klipsch Promedia 4.1
--
Intel 510 120G, Crucial M4 120G, Sumsung 840Pro 512G
--
Corsair 1050 in Lian-Li PC-V1200
--
Win7 64-bit, Ubuntu 64-bit
deeppow is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 08:18 PM Thread Starter   #7
cabose1227
Member

 
cabose1227's Avatar 

Join Date: Dec 2007
Location: California 805 ftw

 
Quote:
Originally Posted by deeppow View Post
It is the bios file, the extension on the file will be .rom so that the file will be something like filename.rom
Thank you, i think I will try this tonight.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
New Rig : D, thanks to all the people in the classifieds hooking it up with the good parts!
Silverstone FT03 Titanium
ASUS Maximus V Gene
Intel i5 3570k @4.8 ghz/ s1283
ATI HD 5970
Corsair Dominator Platinum 2x8 1600
Antec 650W 80 plus Platinum
OCZ Vertex 4 120gb
WD Re4 500gig
WD Veloci Raptor 300gb
HEAT : caboose1227
cabose1227 is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 08:55 PM   #8
Mediocre_man
Registered



Join Date: Sep 2008

 
Just curous, but does the motheboard come with a winflashing utility? Dont most Asus, Abit, and such have winflashing utilities? Im not sure of Intel boards because I hardly ever use them.
Mediocre_man is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 08:58 PM Thread Starter   #9
cabose1227
Member

 
cabose1227's Avatar 

Join Date: Dec 2007
Location: California 805 ftw

 
flashing in windows is not the best idea, a random bsod could kill the mobo.

__________________
\m/ OverClockers mATX L33T Club \m/
New Rig : D, thanks to all the people in the classifieds hooking it up with the good parts!
Silverstone FT03 Titanium
ASUS Maximus V Gene
Intel i5 3570k @4.8 ghz/ s1283
ATI HD 5970
Corsair Dominator Platinum 2x8 1600
Antec 650W 80 plus Platinum
OCZ Vertex 4 120gb
WD Re4 500gig
WD Veloci Raptor 300gb
HEAT : caboose1227
cabose1227 is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 09:05 PM   #10
deeppow
Senior Member

 
deeppow's Avatar 

Join Date: May 2002
Location: Los Alamos, NM

10 Year Badge
 
Quote:
Originally Posted by cabose1227 View Post
flashing in windows is not the best idea
Ditto.

Win flashes can go bad. I know, I had one. An RMA will cost ya 3-4 weeks.

__________________
ASUS Maximus Hero VI , Intel i7 4770K @4.5Ghz
-- GSkill DDR3 2400 (2*4Gb) 9-11-11-31
--
Iwaki MD-20RLZT -> EK Sup. Univ. -> Chiller -> Resev
--
EVGA GTX680,Klipsch Promedia 4.1
--
Intel 510 120G, Crucial M4 120G, Sumsung 840Pro 512G
--
Corsair 1050 in Lian-Li PC-V1200
--
Win7 64-bit, Ubuntu 64-bit
deeppow is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 09:20 PM   #11
Mediocre_man
Registered



Join Date: Sep 2008

 
I know they are not the best idea. It's just a suggestion. The few I have done have worked out pretty well but didnt have the dos utility.
Mediocre_man is offline   QUOTE Thanks
Old 09-16-08, 09:26 PM   #12
deeppow
Senior Member

 
deeppow's Avatar 

Join Date: May 2002
Location: Los Alamos, NM

10 Year Badge
 
I had about half dozen good flash but then ..... You roll the dice you take your chances. It is an easy process, no doubt about that.

The easiest safest way is to put the bios file on a thumb drive, boot into the bios, and then use the "Asus EZ Flash 2" utility. But you need a thumb drive.

__________________
ASUS Maximus Hero VI , Intel i7 4770K @4.5Ghz
-- GSkill DDR3 2400 (2*4Gb) 9-11-11-31
--
Iwaki MD-20RLZT -> EK Sup. Univ. -> Chiller -> Resev
--
EVGA GTX680,Klipsch Promedia 4.1
--
Intel 510 120G, Crucial M4 120G, Sumsung 840Pro 512G
--
Corsair 1050 in Lian-Li PC-V1200
--
Win7 64-bit, Ubuntu 64-bit
deeppow is offline   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Motherboards > Intel Motherboards
Intel Motherboards
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 05:35 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?