Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > General CPU Discussion
General CPU Discussion
Forum Jump

Minimum multiplier

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 12-21-09, 12:22 AM Thread Starter   #1
petteyg359
Likes Popcorn

 
petteyg359's Avatar 

Join Date: Jul 2004
Location: Texas

 
Minimum multiplier


Why is the minimum multiplier on any LGA775 CPU higher than FSB? I could understand not allowing multiplier on my Q9450 to be lower than 4x (4 x 333 = 1333 = FSB), but why stop at 6x multiplier?

__________________
ASRock 990FX Extreme9 - FX-8350 - 32GiB 1600 Crucial low-profile 1.35v - 7970 3GiB - 8.1 Pro x64 / Gentoo amd64 - AX760
Dell XPS 15 L502x - i7 2760QM - 16GiB 1600 - GT 540M 2GiB - 7 Pro x64 / Gentoo amd64 - Agility 4 512GB

[GB ≠ GiB] [MB ≠ MiB] [kB ≠ kiB] [1000 ≠ 1024] [Giga ≠ gram] [Mega ≠ milli] [Kelvin ≠ kilo] [Byte ≠ bit]
"Apparently, Plaintiff believes that he could sue an egg company for fraud for labeling a carton of 12 eggs a “dozen,” because some bakers would view a “dozen” as including 13 items." - Western Digital 2006
Folding User Stats
petteyg359 is offline Folding Profile SETI Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 12-21-09, 10:31 AM   #2
Bobnova
Senior Member



 
Bobnova's Avatar 

Join Date: May 2009
Location: Humboldt

 
I would imagine that it is a latencies issue, often times you get just as much instability going slow as you do going fast. Below a certain spot the CPUs frequency multiplier bits probably don't work.

__________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe." -- Einstein (maybe)

Thinking about an Asus motherboard? Think again.

How to check your PSU with a multimeter.

17bXw5t51rEBXGavJFMJsC8g7HQgThUGc7
Bobnova is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile Rosetta Profile   QUOTE Thanks
Old 12-21-09, 10:35 AM   #3
thideras
Destroyer of Empires and User Accounts, El Huginator
Premium Member #3
First Responders

 
thideras's Avatar 

Join Date: May 2006
Location: South Dakota

 
My guess is the power and heat reduction isn't worth the performance loss. You could technically run it at 1x, but you'd have to greatly reduce the voltage and I'm sure you'd hit other issues.

__________________
Desktop: Gigabyte Z77X-UD5H | 3570k | 32 GB | GTX 770 Classified | 1 TB Samsung Evo & 2 TB HDD | Windows 3.1 | 4x 2560x1400 Monitors
VM Server 1: Dell R710 | 2x L5630 | 96 GB RAM | 8x 300 GB Savvio | IBM M1015 | 34 TB Raw disk | XenServer
VM Server 2: Dell R710 | 2x L5630 | 96 GB RAM |
8x 300 GB Savvio | XenServer
Router: Dell R410 | E5620 | 32 GB RAM | 3x 300 GB | pfsense
"That's not overkill, or a lot. That's just thiderastic." -txus.palacios
"Clouds are silent, cold, and wet. Servers are none of these things." -Bobnova

Current project: Rackmount Overkill (New) | Little Overkill (New)
Articles: Rack Mounting 101 | Dell Perc 5/i Throughput Benchmarks
My Website


Want to talk directly to all the moderators at once? Call the Mod Hotline!
thideras is offline Author Profile Benching Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > General CPU Discussion
General CPU Discussion
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 02:50 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?