Notices

Overclockers Forums > Hardware > CPUs > Intel CPUs
Intel CPUs
Forum Jump

[O/C]3 Step Guide to Overclock Your Core i3, i5, or i7

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 01-29-12, 06:44 AM   #181
Daniel089
New Member



Join Date: Jan 2012

 
I want to ask something: Can I follow this tutorial when I want to overclock my Intel i5 760 CPU on my P7H55 motherboard? Is there a notable difference between overclocking in a P55 and H55 motherboard? Thanks in advance!
Daniel089 is offline   QUOTE Thanks
Old 01-29-12, 04:53 PM   #182
MIAHALLEN
Senior Member

 
MIAHALLEN's Avatar 

Join Date: Aug 2007
Location: PNW

 
Quote:
Originally Posted by Daniel089 View Post
I want to ask something: Can I follow this tutorial when I want to overclock my Intel i5 760 CPU on my P7H55 motherboard? Is there a notable difference between overclocking in a P55 and H55 motherboard? Thanks in advance!
This is the version for your hardware:
http://www.techreaction.net/2010/09/...uide-lynnfield

MIAHALLEN is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 01-31-12, 08:03 PM   #183
Dartmaul
New Member



Join Date: Jan 2012

 
Really enjoyed this guide, but still have few questions.

1) What about CPU's with unlocked multiplier (or any other that allows to reach max clocks without using max mult)? I have i7 980 (not X) and Rampage 2 Extreme MB that allows to use TB mult forced. Using max mult and bclk will be 26*200=5200MHz that is unreachable. Should I use max mult or bclk or there is some mix that grands more frequency\stability?

2) Previously I had i7 920 and I managed to OC my mem with 1600 stock clock to 2Ghz. Should I try to use these OC settings with my new 980 or IMC wouldn't manage to handle it?
Dartmaul is offline   QUOTE Thanks
Old 01-31-12, 09:49 PM   #184
MIAHALLEN
Senior Member

 
MIAHALLEN's Avatar 

Join Date: Aug 2007
Location: PNW

 
Hey Dart to OCForums

1) The isn't a better way per-say....just use whatever nets you the best combination of OCing between the CPU & memory

2) The Gulftown IMC should be able to handle DDR3-2000 no problem

BTW - the most recent version of my guide is here:
http://www.techreaction.net/2010/09/...d-and-gulftown

MIAHALLEN is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 01-31-12, 11:41 PM   #185
Dartmaul
New Member



Join Date: Jan 2012

 
1st of all - thank you a lot for such useful guide!

I've made everything step-by-step and I'm in few steps (I mean bclk mhz) from my target.

I'll be very thankful if You could help me with some advice.

I want my new i7 980 to run on 4.6GHz, so that's my final goal.

I have i7 980 CPU, Rampage 2 Extreme MB and KHX1600C9D3 mem (6 modules 2GB each 12GB total) 1600MHz 9-9-9-27 timings.

So my current setting are:
BCLK = 195
CPU Mult = 23
Mem Mult = 8
Uncore Mult = 18
CPU Vcore = 1.4625v
Uncore Voltage = 1.4v
DRAM Voltage = 1.65v
IOH Core = 1.2v

Mem Timing set manually following by stock memory spec.
LLC On, HT On, Virtualization Off, CPU and IOH SpeedStep Off, all power savings Off.


I also have a new water cooling system with 2 radiators EK waterblock and only one CPU on them.

On these settings I've passed 256MB IntelBurnTest with 10 loops.

After IntelBurnTest 256MB All threads 10 loops with 195 bclk and 1.5v core voltage, max temperature has reached 90 degrees Celsius.
But 1.5v is still not enough to pass the test on 200 bclk( (So +0.0375v on CPU Vcore is not enough for +5 mhz on bclk)

Should I try harder on CPU Core voltage or I've already reached my limits?

About 2GHz mem:
I've been forced to increase QPI voltage to 1.4v to pass the test on 200 bclk with 18 Uncore multiplier.
It would be bad if +400MHz on mem will require more QPI voltage (and it seems that it will)
Seems that Gulftown's IMC is much more weaker then Bloomfield's one. Or maybe my CPU is unlucky(

Last edited by Dartmaul; 01-31-12 at 11:57 PM.
Dartmaul is offline   QUOTE Thanks
Old 02-01-12, 01:46 AM   #186
MIAHALLEN
Senior Member

 
MIAHALLEN's Avatar 

Join Date: Aug 2007
Location: PNW

 
256MB is not a very difficult test. I'd use "ALL" instead of "256MB" and just run 3 loops (even 2 would be enough for basic testing).

But it seems you've reached the limit of your cooling for that chip. Have you already verified you have good water block mount? And what TIM are you using? Sounds like they're fine and you just have a warm chip....but I thought I'd ask anyhow.

Concerning the IMC, 12GB is more difficult, sorry I missed that. I was saying that in general, Gulftown is about equal to Bloomfiled in the IMC dept. But 12GB at DDR3-200 is above average on either platform....so you're results are not abnormal.

What if you compromise your goal a little and shoot for 180x25? That would allow you to aim for DDR3-1800, and 4500MHz on the CPU.....you should be able to hit those goals from the sound of it

MIAHALLEN is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 02-01-12, 07:36 AM   #187
Dartmaul
New Member



Join Date: Jan 2012

 
Oh you mean All available memory) It would take a while.

I've also used another test method:
In the beginning I've set CPU mult to max value (26) and start increasing bclk by +5 per step with 1.5v cpu vcore.

Every time I hit the limit I reduce CPU mult by 1 until 22.
And every time I reach 4.5GHz - prime95 begins to find errors.
4.6 is the goal but instability begins earlier.

About cooling:
I have Gigabyte case with integrated liquid cooling system.
It was actually not the best choice so Ive decided to "buff" it with EK waterblock (with additional backplate) and Alphacool radiator

Don't remember the name of my TIM but I've used it with my old CPU and was pretty happy with it.

My CPU in idle state on 200*22 1.46v has only 30 degrees while MB is 38 and NB is 45. I don't think that its a cooling problem.

Actually there is a 1 big question for me:
I've tested my new CPU in many different ways and it really seems to me that it is an unlucky chip. Should I try to change it for another one? (yep I want it to run 4.6 VERY much)

Last edited by Dartmaul; 02-01-12 at 07:48 AM.
Dartmaul is offline   QUOTE Thanks
Old 02-01-12, 05:40 PM   #188
MIAHALLEN
Senior Member

 
MIAHALLEN's Avatar 

Join Date: Aug 2007
Location: PNW

 
It seems to me, if you are dead set on 4.6GHz, then you need to try another CPU, or increase your cooling. You could continue to try different OCing parameters, but I think you'll be dissapointed by wasting too much time and not getting anywhere.

MIAHALLEN is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 02-01-12, 08:49 PM   #189
Dartmaul
New Member



Join Date: Jan 2012

 
I've already spend enough time for overclocking this chip and enough money for water cooling. There's no sense to continue.

Here is a temperature statistic after lite stress test:

Cannot be sure but it seems to me that 14 degrees difference between warmest and coolest cores is not OK.

Gonna try to exchange this chip.

Thank you very much for guidance and personal advices, they are very useful!

BTW In your guide you pay significant attention on some theoretical basics of core die and chipset architectures. It was actually the most interesting for me.
Do you plan to update your guide with how frequency voltage and temperature are depending on each other?
(I mean something like:
Increasing frequency > increases temperature > increases resistance in a conductor > reduce effective voltage etc..)

Last edited by Dartmaul; 02-01-12 at 09:09 PM.
Dartmaul is offline   QUOTE Thanks
Old 04-16-12, 05:05 PM   #190
WaroQ
New Member

 
WaroQ's Avatar 

Join Date: Apr 2012
Location: Jakarta

 
Great guide, permission to copy for personal use
WaroQ is offline   QUOTE Thanks
Old 04-17-12, 04:37 AM   #191
MIAHALLEN
Senior Member

 
MIAHALLEN's Avatar 

Join Date: Aug 2007
Location: PNW

 
Permission granted

MIAHALLEN is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 10:27 AM   #192
micjmac
Member

 
micjmac's Avatar 

Join Date: Jul 2010

 
I am attempting to start my overclock at 150 MHz with a multiplier of 9.

All 4 sticks of RAM are DDR3 1600, but slots 3 and 4 on the SPD tab are showing a max bandwidth of 10700. Why?

Also, if you look at the memory tab, my frequency is showing as 202.5 MHz. Shouldn't this value be 450 MHz?


__________________
CPU: Intel Core i5-750 @ 3.8 GHz
GFX: Sapphire Radeon HD 7850
Mobo: GIGABYTE GA-P55-USB3
RAM: G.SKILL Ripjaws 12 GB DDR3-1140 9-9-9-24-2T
PSU: Antec EarthWatts EA650
HDD: WD Caviar Blue 500 GB, 7200 RPM, 16 MB Cache
Case: Antec Three Hundred Illusion
Monitor: ASUS VH226H 21.5", 2ms
OS: Windows 7, 64 bit

Last edited by micjmac; 05-10-12 at 10:33 AM.
micjmac is offline   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 10:53 AM   #193
Lvcoyote
Overclocked Moderator
Overclockers.com Lead Editor


 
Lvcoyote's Avatar 

Join Date: Apr 2002
Location: Omak, WA

10 Year Badge
 
Get the timings and voltage information off of the stickers applied to the memory modules, then manually set those values in BIOS. Sounds like you have the memory timings set to auto.

__________________
ASUS Maximus VI Impact, i7-4770K, G.Skill TridentX 2X8Gb DDR3-2400, EVGA GTX 750 Ti, EVGA Hadron Hydro w/EVGA Hadron Hydro Water Cooling Kit, Samsung 840 EVO 500 Gb SSD, WD Caviar 500 Gb HDD, Panasonic UJ8C5 Slot Load DVD Burner, Windows 8.1 Pro X64/Linux Mint 16 X64

Heatware
Lvcoyote is offline Author Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 11:50 AM   #194
micjmac
Member

 
micjmac's Avatar 

Join Date: Jul 2010

 
Quote:
Originally Posted by Lvcoyote View Post
Get the timings and voltage information off of the stickers applied to the memory modules, then manually set those values in BIOS. Sounds like you have the memory timings set to auto.
The stickers say 9-9-9-24 so I changed both channels to this. These timings were under the standard timing section. There were a lot of advanced timings, but I left those on auto.

This did not fix my issue.

__________________
CPU: Intel Core i5-750 @ 3.8 GHz
GFX: Sapphire Radeon HD 7850
Mobo: GIGABYTE GA-P55-USB3
RAM: G.SKILL Ripjaws 12 GB DDR3-1140 9-9-9-24-2T
PSU: Antec EarthWatts EA650
HDD: WD Caviar Blue 500 GB, 7200 RPM, 16 MB Cache
Case: Antec Three Hundred Illusion
Monitor: ASUS VH226H 21.5", 2ms
OS: Windows 7, 64 bit
micjmac is offline   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 01:19 PM   #195
Janus67
Benching Team Leader
Grabbed Senior

 
Janus67's Avatar 

Join Date: May 2005
Location: Ohio State

 
Did you set the ram divider to give you DDR3-1600?

__________________
Haswell Benching and Gaming: ASRock Z87 OC Formula : Intel i7 4770k w/ Phanteks PH-TC14 : 8GB 2x4GB G.Skill TridentX DDR3-2666 : MSI, XFX, and Sapphire R9 290X
Other Components: Samsung 840 Evo 500GB SSD : 2TB Hitachi : Silverstone Strider Gold 1250W and Seasonic Platinum 1000W : Auria EQ276W 2560x1440


Folding User Stats Folding User Stats
Janus67 is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 01:51 PM   #196
micjmac
Member

 
micjmac's Avatar 

Join Date: Jul 2010

 
What is a RAM divider? I'm isolating my bclk and so I lowered my CPU and RAM multipliers to their lowest settings - 9 and 6 respectively. My RAM should be running at 150 x 6 = 900/2 = 450 in CPU-Z.

__________________
CPU: Intel Core i5-750 @ 3.8 GHz
GFX: Sapphire Radeon HD 7850
Mobo: GIGABYTE GA-P55-USB3
RAM: G.SKILL Ripjaws 12 GB DDR3-1140 9-9-9-24-2T
PSU: Antec EarthWatts EA650
HDD: WD Caviar Blue 500 GB, 7200 RPM, 16 MB Cache
Case: Antec Three Hundred Illusion
Monitor: ASUS VH226H 21.5", 2ms
OS: Windows 7, 64 bit
micjmac is offline   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 03:38 PM   #197
Lvcoyote
Overclocked Moderator
Overclockers.com Lead Editor


 
Lvcoyote's Avatar 

Join Date: Apr 2002
Location: Omak, WA

10 Year Badge
 
You will have to set the speed of the memory manually as well, should be in the memory options in BIOS.

__________________
ASUS Maximus VI Impact, i7-4770K, G.Skill TridentX 2X8Gb DDR3-2400, EVGA GTX 750 Ti, EVGA Hadron Hydro w/EVGA Hadron Hydro Water Cooling Kit, Samsung 840 EVO 500 Gb SSD, WD Caviar 500 Gb HDD, Panasonic UJ8C5 Slot Load DVD Burner, Windows 8.1 Pro X64/Linux Mint 16 X64

Heatware
Lvcoyote is offline Author Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 03:50 PM   #198
micjmac
Member

 
micjmac's Avatar 

Join Date: Jul 2010

 
I had a feeling CPU-Z was flawed and I was right. I tried the second to last release, and the memory is showing up correctly, as is the CPU multiplier. w00t

I still don't understand why it says the maximum bandwidth is 10700 for my DDR3 1600 2x2GB RAM kit in slots 3 and 4 though.

__________________
CPU: Intel Core i5-750 @ 3.8 GHz
GFX: Sapphire Radeon HD 7850
Mobo: GIGABYTE GA-P55-USB3
RAM: G.SKILL Ripjaws 12 GB DDR3-1140 9-9-9-24-2T
PSU: Antec EarthWatts EA650
HDD: WD Caviar Blue 500 GB, 7200 RPM, 16 MB Cache
Case: Antec Three Hundred Illusion
Monitor: ASUS VH226H 21.5", 2ms
OS: Windows 7, 64 bit

Last edited by micjmac; 05-10-12 at 04:09 PM.
micjmac is offline   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 06:41 PM   #199
micjmac
Member

 
micjmac's Avatar 

Join Date: Jul 2010

 
Is it ok if I just keep the memory timings on auto. That is what I had it set to when I ran prime to test stability of my bclk. I'm running memtest right now with the timings on auto still.

__________________
CPU: Intel Core i5-750 @ 3.8 GHz
GFX: Sapphire Radeon HD 7850
Mobo: GIGABYTE GA-P55-USB3
RAM: G.SKILL Ripjaws 12 GB DDR3-1140 9-9-9-24-2T
PSU: Antec EarthWatts EA650
HDD: WD Caviar Blue 500 GB, 7200 RPM, 16 MB Cache
Case: Antec Three Hundred Illusion
Monitor: ASUS VH226H 21.5", 2ms
OS: Windows 7, 64 bit

Last edited by micjmac; 05-12-12 at 11:16 PM.
micjmac is offline   QUOTE Thanks
Old 05-10-12, 06:42 PM   #200
Janus67
Benching Team Leader
Grabbed Senior

 
Janus67's Avatar 

Join Date: May 2005
Location: Ohio State

 
It should be fine, I would just check cpu-z to make sure that they aren't a lot looser than rated.

__________________
Haswell Benching and Gaming: ASRock Z87 OC Formula : Intel i7 4770k w/ Phanteks PH-TC14 : 8GB 2x4GB G.Skill TridentX DDR3-2666 : MSI, XFX, and Sapphire R9 290X
Other Components: Samsung 840 Evo 500GB SSD : 2TB Hitachi : Silverstone Strider Gold 1250W and Seasonic Platinum 1000W : Auria EQ276W 2560x1440


Folding User Stats Folding User Stats
Janus67 is offline Author Profile Benching Profile Folding Profile Heatware Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > CPUs > Intel CPUs
Intel CPUs
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 11:57 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?