• Welcome to Overclockers Forums! Join us to reply in threads, receive reduced ads, and to customize your site experience!

overclocking my intel q9650

Overclockers is supported by our readers. When you click a link to make a purchase, we may earn a commission. Learn More.

kaneo46

New Member
Joined
Oct 24, 2008
hey guys ovaclocked my cpu not so long ago got it stable at 3.6ghz i started geting message saying please reset cpu frequency when i restart my computer. it would reset bios settings back to default. so i havnt tryed again for a few weeks cause it keep happening. could sum one run me throw the process and see what im doing wrong, i know every computer is different, but i bet there are sum smart guys on hear that could help me. you will see why i want to overclock it just look at my specs. did heaps of reseach and had sum help for guys on sli forums but carnt get rid of the warning message when i restart. ps sorry for punctuality

my specs

PSU: SIVERSTONE 1000 WATTA
RAM: 4GIG DDR3 G SKILL 1600 MHZ
GPU:3x XFX 275GTX IN TRI SLI
MOBO: XFX 790I ULTRA
CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q9650 3.0GHZ want to overclock having problems need help?
CPU COOLER: ZALMAN CNPSP700 LED
CASE: ANTEC 1200
WINDOWS: 7 ULTIMATE X64
 
Last edited:

redduc900

Inactive Moderator
Joined
Dec 17, 2000
Location
Portland, OR
Give these settings a try for 3.6GHz. The RAM timings assume 9-9-9-24 at 1.5, so just adjust accordingly...

Code:
====== System Clocks ======
CPU Freq, Mhz = 3600.0 - Current = 3600.0
FSB Reference Clock, MHz = 1600.0 - Current = 1600.0
CPU Multiplier [9 X] - Current = 9 X
x CPU N/2 Ratio = Disabled

PCIe x16_1 & x16_2, Mhz = [AUTO] - Current = 100
PCIe x16_3, Mhz = [AUTO] - Current = 100
SPP<-> Ref Clock, Mhz = [AUTO] - Current = 200

** HT Multiplier **
nForce SPP --> nForce MCP [5 x]
nForce SPP <-- nForce MCP [5 x]

** Spread Spectrum Setting **
CPU Spread Spectrum = [Disabled]
HT Spread Spectrum = [Disabled]
PCIe Spread Spectrum(SPP) = [Disabled]
PCIe Spread Spectrum(MCP) = [Disabled]
SATA Spread Spectrum = [Disabled]

====== FSB & Memory Config ======
*EPP 2.0 Memory = Not Detected
CPU Freq, MHz = 3600.0 = Current = 3600.0
CPU Multiplier = 9X - Current = 9X
FSB - Memory Clock Mode = [Unlinked]
*FSB - Memory Ratio = [Auto]
*FSB (QDR), Mhz = [1600] - Current = 1600
Actual FSB (QDR), Mhz = 1600.0
MEM (DDR), Mhz = [1600] - Current = 1600
Actual MEM (DDR), Mhz = 1600

P1 = [Auto]
P2 = [Auto]

====== Memory Timing Setting ======
Memory Timing Setting = [Expert]
tCL (CAS Latency) = [Auto(9)] - Current 9
tRCD = = [Auto(9)] - Current 9
tRP = = [Auto(9)] - Current 9
tRAS = = [Auto(24)] - Current 24
Command Per Clock (CMD) = [2T] - Current 2T

** Advanced Memory Settings **
tRRD = [Auto(6)]
tRC = [Auto(41)]
tWR = [Auto(12)]
tWTR = [Auto(16)]
tFAW = [Auto(25)]
tREF = [Auto]
tRFC = [Auto(8)]

====== CPU Configuration ======
Limit CPUID MaxVal = [Disabled]
Intel SpeedStep = [Disabled]
x PMM Mode = Native Mode
CPU Termal Control = [Disabled]
C1E Enhanced Halt State = [Disabled]
Execute Disable Bit = [Enabled]
Virtualization Technology = [Enabled]

CPU Core 0 = [Enabled]
CPU Core 1 = [Enabled]
CPU Core 2 = [Enabled]
CPU Core 3 = [Enabled]

====== System Voltages ======
CPU Core = [Auto] - Current = 1.29V
CPU FSB = [Auto] - Current = 1.3V
Memory = [1.500V] - Current = 1.500V
nForce SPP = [Auto] - Current = 1.30V
nForce MCP = [Auto] - Current = 1.500V

GTLVREF Lane 0 = [Auto] - Current = -50mv
GTLVREF Lane 1 = [Auto] - Current = -50mv
GTLVREF Lane 2 = [Auto] - Current = +00mv
GTLVREF Lane 3 = [Auto] - Current = +00mv
 
OP
K

kaneo46

New Member
Joined
Oct 24, 2008
cheers these setting work. so far been stable, had to leave all memory and advanced timing settings on my auto settings to keep stable much appreciated kane, and i linked memory and running stable
 
Last edited: