• Welcome to Overclockers Forums! Join us to reply in threads, receive reduced ads, and to customize your site experience!

use 8GB KIT DDR3 1600MHz with Intel i3 550 and ASRock H55 Pro

Overclockers is supported by our readers. When you click a link to make a purchase, we may earn a commission. Learn More.

ucho

New Member
Joined
Feb 27, 2016
Hi all,

at first, sorry for my english...
I've read in specification, my motherboard supports DDR3 ram with 1600 MHz, but I found, that my CPU doesn't... Somewhere I read, its possible by overclocking CPU. At first, I updated bios and than I tried to configure CPU and DRAM in BIOS.
I tried set some values shown on internet, but I still cant start my PC with new RAM installed (bios -> screen with windows loading and then every time bluescreen....), so I set default BIOS setup and write here for help.
My actual PC config is:

  • CPU: Intel Core i3 550 3.20GHz
    RAM: 4,00GB Dual-Channel DDR3 669MHz (9-9-9-24)
    RAM is 4GB kit
    Motherboard: ASRock H55 Pro (CPUSocket)
    BIOS version: P1.50
    Graphics: NVIDIA GeForce GT 440 (Gigabyte)
And I would install these RAM memory:

  • Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Blue Series
    HX316C10FBK2/8
    8GB (4GB 512M x 64-Bit x 2 pcs.)
    DDR3-1600 CL10 240-Pin DIMM Kit

Is it possible?

Thanks a lot for help! :)
 

EarthDog

Gulper Nozzle Co-Owner
Joined
Dec 15, 2008
Location
Buckeyes!
Should be fine. Reset bios to defaults and set the xmp profile. It should work.

Don't try setting things manually from random things you have seen on the Internet. ;)
 
OP
U

ucho

New Member
Joined
Feb 27, 2016
I did, but still doesnt work :-/ Maybe its problem with new RAM memory than...
When I set XMP, and put old and new ram inside, bios starts -> windows loading than blue screen again... When I put only new RAM, it wont start or freeze in bios start shortcuts screen.
btw in bios I didnt see XMP choice. After some restart yes, sometimes not... May it be motherboard problem?