• Welcome to Overclockers Forums! Join us to reply in threads, receive reduced ads, and to customize your site experience!

What's RAM Go to do... got to do...

Overclockers is supported by our readers. When you click a link to make a purchase, we may earn a commission. Learn More.

theprdg

Registered
Joined
Feb 21, 2002
Well, I'm currently running Prime95 and it's going ok so far. But earlier, I had my comp running on Turbo (system below) with cas2.5 and Prime failed after the second test... less than a minute. The thing is, I didn't overclock my FSB or my multiplier. I thought Prime95 was strictly a CPU thing and is independent of my RAM, why does it fail at the turbo setting? My other question is (for those with an Epox 8k3a mobo) how do you guys get yourself into Turbo with cas2 stabily? Could it be the OS?

System:

Athlon XP 1800+
Thermalright AX-7 w/ Delta 80 mm 80 CFM (loud mofo!)
Epox 8K3A
256 KingMax PC2700
Windows 2000 Pro
Asus Geforce 3 Pure
SB Live! Value
30 GB Quantum 7200 RPM
4 x 80 mm case fans
 

David

Forums Super Moderator
Joined
Feb 20, 2001
Re: What's RAM Go to do... got to do...got to do with it. Whats RAM, but a second...

...hand emotion :D Sorry Knew the song :rolleyes:

theprdg said:
Well, I'm currently running Prime95 and it's going ok so far. But earlier, I had my comp running on Turbo (system below) with cas2.5 and Prime failed after the second test... less than a minute. The thing is, I didn't overclock my FSB or my multiplier. I thought Prime95 was strictly a CPU thing and is independent of my RAM, why does it fail at the turbo setting? My other question is (for those with an Epox 8k3a mobo) how do you guys get yourself into Turbo with cas2 stabily? Could it be the OS?

System:

Athlon XP 1800+
Thermalright AX-7 w/ Delta 80 mm 80 CFM (loud mofo!)
Epox 8K3A
256 KingMax PC2700
Windows 2000 Pro
Asus Geforce 3 Pure
SB Live! Value
30 GB Quantum 7200 RPM
4 x 80 mm case fans

Looks like running your RAM at turbo is lowering overall system stability. Perhaps the RAM is corrupting data - prime95 will be stored in RAM so it will be affected.
 

13rian

Member
Joined
Mar 13, 2002
if he may decide to get a 512mb stick, what is the best type [manufacturer and pc####]?
 

Sonny

Senior TIFOSI
Joined
Aug 3, 2001
Location
VARIANTE ASCARI
theprdg said:
I thought Prime95 was strictly a CPU thing and is independent of my RAM, why does it fail at the turbo setting?
Prime95 will stress your systems stability & if part of your basic system is a little off it will report an error.