Notices

Overclockers Forums > Hardware > Cooling > Water Cooling
Water Cooling Discussion devoted to blocks, pumps, radiators, reservoirs, tubing, and everything else to get you running smooth on a water loop
Forum Jump

Will radiator positioning effect flow rate and head?

Post Reply New Thread Subscribe Search this Thread
 
 
Thread Tools
Old 06-12-10, 12:17 PM Thread Starter   #1
Radeon28
Member

 
Radeon28's Avatar 

Join Date: Jun 2010
Location: Kingsville, MD

 
Will radiator positioning effect flow rate and head?


The main question is posted in the title, but here is a little more information:

I'm going to externally mount my radiator (its a 3x120mm, most likely a black ice) but I can't decide where to put it. I'm considering either the back of my tower or put it on its own separate platform. Note that the res and pump will also be external.

My biggest concern is placing the radiator in a place that doesn't require a lot of tubing (trying to reduce head loss) or in a position that will lower the pump's head. Maybe I'm over-thinking the design, but wouldn't a radiator in the vertical position cause a lot of head loss, since the water flow would need to go up the tubing, into the radiator, back up the radiator, then go through all the exit tubing? I assume that the best flow rates would come from a radiator that is laying flat, or on its side.... but maybe I'm wrong.

Any suggestions or knowledge to share?

__________________
Obsidian..................................MINER RIG 1.................................MINER RIG 2.................................MINER RIG 3
Mountain Mods Ascension........Open Shelving................................Open Shelving ...............................Open Shelving
i5-3570K @ 3.40GHz.................i5-4670K @ 3.50GHz .....................i5-4670K @ 3.50GHz ......................FX4130 @ 3.80GHz
AsRock Z77 Extreme4...............AsRock Z87 Extreme4....................AsRock Z87 Extreme4......................Gigabyte 990FXA-UD3
MSI 7970 (1115/1550).............Three MSI 280x (1050/1500).........Two MSI 280x (1050/1500).............Three MSI 280x (1050/1500)
8GB G.Skill DDR3-1600.............8GB Crucial DDR3-1600..................8GB Crucial DDR3-1600...................8GB Crucial DDR3-1600
Radeon28 is offline   QUOTE Thanks
Old 06-12-10, 04:25 PM   #2
Conumdrum
Wants Old Title Back
Didn't Get It

 
Conumdrum's Avatar 

Join Date: Sep 2007
Location: Las Vegas

 
Hmm. The positiong of the rad really doesn't matter. It's enclosed.

What does matter is the height of the rad from the pump, or any water components and the lenth of the tubing.

When putting stiff inside, top, back etc on a case, it's not far enough away or too high to matter.

Go for it, do it anyway you want.

__________________
I want my old title back.
Old beast is torn down.
Will update later.

900 watt (1500VA) UPS
27" ASUS VG 3D/Nvidia V2 3D glasses and 24" Acer H243H
Conumdrum is offline Author Profile   QUOTE Thanks
Old 06-12-10, 04:33 PM Thread Starter   #3
Radeon28
Member

 
Radeon28's Avatar 

Join Date: Jun 2010
Location: Kingsville, MD

 
Vertical displacement from the pump was something I put into consideration. Looks like I'll be putting it on its side, mounted on its own little platform where the pump can also sit.

Conumdrum, thanks for the speedy and informative response.

__________________
Obsidian..................................MINER RIG 1.................................MINER RIG 2.................................MINER RIG 3
Mountain Mods Ascension........Open Shelving................................Open Shelving ...............................Open Shelving
i5-3570K @ 3.40GHz.................i5-4670K @ 3.50GHz .....................i5-4670K @ 3.50GHz ......................FX4130 @ 3.80GHz
AsRock Z77 Extreme4...............AsRock Z87 Extreme4....................AsRock Z87 Extreme4......................Gigabyte 990FXA-UD3
MSI 7970 (1115/1550).............Three MSI 280x (1050/1500).........Two MSI 280x (1050/1500).............Three MSI 280x (1050/1500)
8GB G.Skill DDR3-1600.............8GB Crucial DDR3-1600..................8GB Crucial DDR3-1600...................8GB Crucial DDR3-1600
Radeon28 is offline   QUOTE Thanks
Old 06-13-10, 08:42 AM   #4
QuietIce
Disabled



Join Date: May 2006
Location: Anywhere but there

 
In a closed loop there is no "height" inside the loop, if that's what you're asking about. There may be other reasons to not put a rad above the rest of the loop, though I've done it more than once, but height - as in pump head - isn't one of them ...
QuietIce is offline Author Profile   QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


Overclockers Forums > Hardware > Cooling > Water Cooling
Water Cooling Discussion devoted to blocks, pumps, radiators, reservoirs, tubing, and everything else to get you running smooth on a water loop
Forum Jump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Mobile Skin
All times are GMT -5. The time now is 02:20 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
You can add these icons by updating your profile information to include your Heatware ID, Benching Profile ID or your Folding/SETI profile ID. Edit your profile!
X

Welcome to Overclockers.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this the best community on the Internet since 1998!


(4 digit year)

Why Join Us?

  • Share experience
  • Max out your hardware
  • Best forum members anywhere
  • Customized forum experience

Already a member?